Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι πωλήσεις μεριδίων σε private equities παγκοσμίως το 2024, με πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά funds να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να αυξήσουν τα επίπεδα ρευστότητας τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επενδυτές βρέθηκαν στην πόρτα της εξόδου στη δευτερογενή αγορά, δεδομένου ότι η χαμηλή δραστηριότητα στο μέτωπο των συμφωνιών επηρέασε τις προοπτικές, ανεβάζοντας τους όγκους συναλλαγών παγκοσμίως στα 162 δισ. δολάρια.Επενδυτές σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή άλλα ιδιωτικά κεφάλαια πώλησαν τα μερίδιά τους σε νέους επενδυτές έναντι μετρητών ή οι ίδιοι οι διαχειριστές κεφαλαίων πώλησαν εταιρικά μερίδια σε νέα κεφάλαια.

Jefferies: Πόσο κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες από τα assets που διαχειρίζονται [γραφήματα]

Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περισσότερο από 20% υψηλότερα από την προηγούμενη κορύφωση το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Οι δευτερογενείς συμφωνίες σημείωσαν άνθηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων δυσκολεύονται να εξέλθουν από επενδύσεις μέσω IPO ή πωλήσεων σε επαρκώς ελκυστικές αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα την έλλειψη διανομών μετρητών στους υποστηρικτές των αμοιβαίων κεφαλαίων.

«Το ρεκόρ του δευτερογενούς όγκου πέρυσι οφείλεται στα διατηρούμενα χαμηλά επίπεδα των διανομών [μετρητών] σε μια εποχή που πολλοί «περιορισμένοι εταίροι» ή LPs ήταν πρόθυμοι για ρευστότητα», δήλωσε ο Scott Beckelman, της Jefferies.

Η δομή των πωλητών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies, οι περιορισμενοι εταίροι πούλησαν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 87 δισ. δολαρίων, ήτοι αύξηση 36% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021, αφού η έλλειψη συμφωνιών το πρώτο έτος της πανδημίας πυροδότησε μια βιασύνη για εξαργύρωση και εξισορρόπηση χαρτοφυλακίων που είχαν γίνει πολύ overweight προς τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια συνήθως πωλούν τα μερίδιά τους με discount, αλλά κατά την Jefferies το χάσμα μειώθηκε πέρυσι σε 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την καθαρή αξία ενεργητικού για τα μερίδια αγοράς κεφαλαίων, από διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων το προηγούμενο έτος.

Κατά την Jefferies η αύξηση της τιμής υποδηλώνει εμπιστοσύνη ότι οι διαχειριστές ιδιωτικών μετοχών θα είναι σύντομα σε θέση να πουλήσουν τις υποκείμενες εταιρείες χαρτοφυλακίου, καθώς η Wall Street είναι έτοιμη για επιστροφή των dealmakers υπό τη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Αντίξοοι άνεμοι

Τα αμοιβαία κεφάλαια εξαγοράς έχουν παλέψει με τις ισχυρές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αλλαγή της φρουράς στις κύριες αρχές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προοίμιο για μια πιο χαλαρή προσέγγιση στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές και να διευκολύνει τις εξόδους.

Οι τιμές για τα μερίδια σε ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια αυξήθηκαν ακόμη πιο απότομα από εκείνα σε σχήματα εξαγορών – από 77% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε 91% – μετά την κυκλοφορία νέων κεφαλαίων που προορίζονται για την αγορά μεριδίων σε ιδιωτικά κεφάλαια χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Οι τιμές για τα μερίδια ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών συμμετοχών παρέμειναν ελαφρώς πιο πτωτικές, στο 72% και στο 75% της αξίας των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Κοντόπουλος – Λαζαράκου: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ η επιτυχημένη IPO της Alter Ego Media
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ η επιτυχημένη IPO της Alter Ego Media - Τι είπαν Κοντόπουλος – Λαζαράκου

Τη σημασία της υπερκάλυψης της IPO της Alter Ego Media τόνισαν η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος