
Τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ξεψαχνίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες της χώρας προσπαθώντας να εκλαϊκεύσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους σε αυτές.
Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή, την οποία ανέμεναν επί δεκαετίες, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες. Παράλληλα, αφορά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
Κόκκινα δάνεια αγροτών: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Από την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 όταν τέθηκε σε διαβούλευση η νέα αυτή ρύθμιση και για το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες οι οποίοι «κουβαλούν» κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε διαδικασία να κατανοήσουν τους όρους και τις δεσμεύσεις που θα κληθούν να αναλάβουν.
«Τα παραγωγικά ακίνητα των Συνεταιρισμών να ξαναβγούν σε ρυθμούς παραγωγής, αλλά και από τους αγρότες να φύγουν από πάνω τους τα βάρη του παρελθόντος για να καταφέρουν να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία»
Σε πρώτη φάση, όπως σχολιάζουν κύκλοι των συνεταιριστών στον ΟΤ, η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, ενώ τη χαρακτηρίζουν «πραγματική», καθώς μέχρι σήμερα και παρά τα σχετικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, δεν υπήρχε μια τροπολογία που να καλύπτει τα οικονομικά αυτά βάρη του παρελθόντος. «Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε η διαβούλευση. Έχουμε πολλή δουλειά όμως μπροστά μας για να το κατανοήσουμε», επισημαίνουν στον ΟΤ.
Την ίδια στιγμή, προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν όσοι από τους αγρότες βρίσκονται εκτός τους ειδικού διαχειριστή PQS, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά λένε είναι πολλοί.

«Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις»
Τις εισηγήσεις από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μέλη της ΕΘΕΑΣ, απ’ όλη τη χώρα αναμένει η Ένωση, για να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν στη διαβούλευση.
«Οι νέες διατάξεις θεωρούμε ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, πρέπει όμως να τις μελετήσουμε», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, τονίζοντας ότι το τελικό σχέδιο των ρυθμίσεων θα πρέπει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα τόσο για τους Συνεταιρισμούς όσο και για τους αγρότες.
Σκοπός όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς είναι τα παραγωγικά ακίνητα των Συνεταιρισμών να ξαναβγούν σε ρυθμούς παραγωγής, αλλά και από τους αγρότες να φύγουν από πάνω τους τα βάρη του παρελθόντος για να καταφέρουν να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία.
«Πρέπει να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές αυτές δυνάμεις είτε σε επίπεδο Συνεταιρισμών είτε αγροτών για να μπορέσουν να προσφέρουν. Γιατί τώρα βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Και αυτό προϋποθέτει γενναία κουρέματα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.
Τα αγροτικά κόκκινα δάνεια βαραίνουν αγρότες και συνεταιρισμούς από το 2000
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται να δώσει λύση σε περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες, εισάγοντας νέες διατάξεις για τη διαχείριση κόκκινων αγροτικών δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών.
Πρόκειται για δάνεια παλιά ακόμη και από τη δεκαετία του 2000, τα οποία εφόσον «ξεπαγώσουν» αναμένεται να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή.
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, προβλέπεται γενναία διαγραφή μέρους του κεφαλαίου των δανείων μέσω συμβιβαστικών λύσεων, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν βιώσιμες συνθήκες εξυπηρέτησης.
Επίσης, εισάγονται διακανονισμοί που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παραγωγού.
Την επίβλεψη της διαδικασίας αναλαμβάνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσα από την υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές.
Να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις δανείων ανατίθενται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους διαχειριστές, με βαθιά γνώση των αναγκών του αγροτικού κόσμου.
Ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών
Πώς θα προστατευτούν οι αγρότες
Σύμφωνα με διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία των αγροτών μέσω εξειδικευμένων διαχειριστών, συμβιβασμών και διαφάνειας.
Ειδικότερα, ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβλέπει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των κανόνων.
Στην περίπτωση που ένας αγρότης αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό του, τότε σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν συμβιβαστικές λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν διαγραφή μέρους του χρέους, διακανονισμούς που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του αγρότη, καθοδήγηση από εξειδικευμένους διαχειριστές που γνωρίζουν τις ανάγκες του κλάδου.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, η οποία έχει ενισχυμένο ρόλο με το νέο νομοσχέδιο εποπτεύει την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει συμβιβασμούς, περιλαμβάνοντας και διαγραφή χρεών, ενώ διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες εκκαθάρισης είναι δίκαιες και διαφανείς, προστατεύοντας τους οφειλέτες.


Latest News

Έως τις 26 Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για τις βιολογικές καλλιέργειες
Τι αναφέρει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» έτους 2024

Στα 14 εκατ. εκατόλιτρα οι παγκόσμιες επανεξαγωγές κρασιού – Οι εμπορικές διαδρομές
Χαρτογράφηση των κύριων κόμβων επανεξαγωγής στο κρασί παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ σε 12.915 δικαιούχους
Πότε θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων

Στα σκαριά οι αλλαγές της ΚΑΠ για μετά το 2027 – Το «master plan» των Βρυξελλών
Φουντώνουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ - Στο επίκεντρο περισσότερα μέτρα για την απλούστευσή της

Οι «αλμυρές» τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά «καίνε» την κατανάλωση
Τι δείχνει η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις νέες τάσεις στα ψάρια και θαλασσινά

Διευρύνεται η λίστα των ΠΟΠ και ΠΓΕ της Θεσσαλίας – Ετοιμάζονται «φάκελοι» για 8 νέα προϊόντα
«Συνεχίζουμε σταθερά στο στόχο της κατοχύρωσης προϊόντων ως ΠΟΠ», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας

Τσιάρας: Βήμα – βήμα, επιλύουμε χρόνια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

Έως και 20 Μαρτίου οι αιτήσεις στήριξης για τις αυτόχθονες φυλές – Τα ποσά
Στα 47,2 εκατ. ευρώ η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Αγροτικά κόκκινα δάνεια και διεπαγγελματικές στο επίκεντρο της Ολομέλειας
Οι παρεμβάσεις στη Βουλή των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων

Σταμενίτης: Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη
Στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης