
Τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ξεψαχνίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες της χώρας προσπαθώντας να εκλαϊκεύσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους σε αυτές.
Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή, την οποία ανέμεναν επί δεκαετίες, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες. Παράλληλα, αφορά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
Κόκκινα δάνεια αγροτών: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Από την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 όταν τέθηκε σε διαβούλευση η νέα αυτή ρύθμιση και για το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες οι οποίοι «κουβαλούν» κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε διαδικασία να κατανοήσουν τους όρους και τις δεσμεύσεις που θα κληθούν να αναλάβουν.
«Τα παραγωγικά ακίνητα των Συνεταιρισμών να ξαναβγούν σε ρυθμούς παραγωγής, αλλά και από τους αγρότες να φύγουν από πάνω τους τα βάρη του παρελθόντος για να καταφέρουν να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία»
Σε πρώτη φάση, όπως σχολιάζουν κύκλοι των συνεταιριστών στον ΟΤ, η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, ενώ τη χαρακτηρίζουν «πραγματική», καθώς μέχρι σήμερα και παρά τα σχετικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, δεν υπήρχε μια τροπολογία που να καλύπτει τα οικονομικά αυτά βάρη του παρελθόντος. «Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε η διαβούλευση. Έχουμε πολλή δουλειά όμως μπροστά μας για να το κατανοήσουμε», επισημαίνουν στον ΟΤ.
Την ίδια στιγμή, προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν όσοι από τους αγρότες βρίσκονται εκτός τους ειδικού διαχειριστή PQS, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά λένε είναι πολλοί.

«Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις»
Τις εισηγήσεις από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μέλη της ΕΘΕΑΣ, απ’ όλη τη χώρα αναμένει η Ένωση, για να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν στη διαβούλευση.
«Οι νέες διατάξεις θεωρούμε ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, πρέπει όμως να τις μελετήσουμε», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, τονίζοντας ότι το τελικό σχέδιο των ρυθμίσεων θα πρέπει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα τόσο για τους Συνεταιρισμούς όσο και για τους αγρότες.
Σκοπός όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς είναι τα παραγωγικά ακίνητα των Συνεταιρισμών να ξαναβγούν σε ρυθμούς παραγωγής, αλλά και από τους αγρότες να φύγουν από πάνω τους τα βάρη του παρελθόντος για να καταφέρουν να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία.
«Πρέπει να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές αυτές δυνάμεις είτε σε επίπεδο Συνεταιρισμών είτε αγροτών για να μπορέσουν να προσφέρουν. Γιατί τώρα βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Και αυτό προϋποθέτει γενναία κουρέματα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.
Τα αγροτικά κόκκινα δάνεια βαραίνουν αγρότες και συνεταιρισμούς από το 2000
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται να δώσει λύση σε περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες, εισάγοντας νέες διατάξεις για τη διαχείριση κόκκινων αγροτικών δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών.
Πρόκειται για δάνεια παλιά ακόμη και από τη δεκαετία του 2000, τα οποία εφόσον «ξεπαγώσουν» αναμένεται να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή.
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, προβλέπεται γενναία διαγραφή μέρους του κεφαλαίου των δανείων μέσω συμβιβαστικών λύσεων, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν βιώσιμες συνθήκες εξυπηρέτησης.
Επίσης, εισάγονται διακανονισμοί που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παραγωγού.
Την επίβλεψη της διαδικασίας αναλαμβάνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσα από την υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές.
Να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις δανείων ανατίθενται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους διαχειριστές, με βαθιά γνώση των αναγκών του αγροτικού κόσμου.
Ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών
Πώς θα προστατευτούν οι αγρότες
Σύμφωνα με διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία των αγροτών μέσω εξειδικευμένων διαχειριστών, συμβιβασμών και διαφάνειας.
Ειδικότερα, ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβλέπει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των κανόνων.
Στην περίπτωση που ένας αγρότης αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό του, τότε σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν συμβιβαστικές λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν διαγραφή μέρους του χρέους, διακανονισμούς που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του αγρότη, καθοδήγηση από εξειδικευμένους διαχειριστές που γνωρίζουν τις ανάγκες του κλάδου.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, η οποία έχει ενισχυμένο ρόλο με το νέο νομοσχέδιο εποπτεύει την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει συμβιβασμούς, περιλαμβάνοντας και διαγραφή χρεών, ενώ διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες εκκαθάρισης είναι δίκαιες και διαφανείς, προστατεύοντας τους οφειλέτες.


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο