Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τη μεγαλειώδη πολιτική και ενεργειακή «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης της ΝΔ (προφανώς μετά το «drill, baby, drill» του προέδρου Τραμπ), που αυτοθαυμάστηκε επειδή μετά από πέντε χρόνια ανυπαρξίας και ύπνωσης έπραξε το αυτονόητο και νομικά υποχρεωτικό, να εγκρίνει την αίτηση του ενεργειακού κολοσσού Chevron για έρευνες Υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου.

Μια αίτηση που δεν προήλθε καν από πρωτοβουλία της και από διαγωνισμό που κανονικά θα έπρεπε να έχει προκηρύξει, αλλά αντίθετα από την αξιοποίηση που έκανε η Chevron στα σεισμικά δεδομένα που είχαμε συλλέξει εμείς το 2012 μετά από ανάθεση στη νορβηγική εταιρεία PGS. Οι τελευταίες εξελίξεις ελπίζω να μην ακολουθήσουν την παρελκυστική και καταστροφική μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε τους ενεργειακούς κολοσσούς TOTAL (Γαλλία) και REPSOL (Ισπανία) το 2022 να αποχωρήσουν από τη χώρα. Δύο κορυφαίες εταιρείες, οι οποίες εντυπωσιασμένες από τα δεδομένα των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεσμεύτηκαν με συμβάσεις να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην αξιοποίησή τους.

Δυστυχώς, αντιμετώπισαν μια απολύτως εχθρική κυβέρνηση, μια κραυγαλέα αδιάφορη και γραφειοκρατική διοίκηση και μια τραγικά βραδυπορούσα Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ώθησε τις ελληνικές εταιρείες ερευνών (HELLENiQ ENERGY, ENERGEAN) να επιστρέψουν πίσω στο κράτος, χωρίς συχνά να ολοκληρώσουν ούτε αρχικές ερευνητικές εργασίες, τις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο, Κατάκολο, Ιωάννινα. Περιοχές που είχαμε αναθέσει με διαγωνισμούς πριν από μια ολόκληρη 10ετία (2014).

Αν η κυβέρνηση της ΝΔ (αλλά και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν απεχθανόταν την έρευνα υδρογονανθράκων, η χώρα θα είχε σήμερα 4-5 εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και θα είχε αναδειχθεί σε κορυφαία γεωπολιτική θέση στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ, με συνέπεια οι παραβιάσεις του ανατολικού γείτονα να αντιμετωπίζουν επιπλέον την έντονη αντίδραση των κρατών-μελών για μια χώρα που θα αποτελούσε βασικό ενεργειακό τροφοδότη τους με φυσικό αέριο.

Με τον Ν. 4001/2011 ανοίξαμε τον φάκελο «Υδρογονάνθρακες». Προσελκύσαμε τους μεγαλύτερους παγκόσμιους επενδυτές, διαμορφώσαμε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές παγκοσμίως, εξασφαλίσαμε την κοινωνική συναίνεση, προκαλέσαμε τη δημιουργία πέντε πρωτοποριακών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία άνω των 10.000 καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Κυρίως και πάνω από όλα αποδείξαμε ότι το δώρο που χάρισε η φύση στην Ελλάδα έχει αξία πάνω από 250 δισ. ευρώ και η αξιοποίησή τους θα προσφέρει στο ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και τις συντάξεις των ελλήνων πολιτών 60-70 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, χρήματα που αν δεν τα αξιοποιήσουμε θα βρεθούν (δυστυχώς) από την υπερφορολόγηση των ελλήνων πολιτών, καθώς και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Ταυτόχρονα την ίδια εποχή κατακτήσαμε την 3η καλύτερη παγκόσμια θέση στα Φωτοβολταϊκά και την 7η καλύτερη στην Ευρώπη στα Αιολικά. Ελπίζω, η έλευση της Chevron να μην έχει τους επόμενους μήνες την τύχη των πολλών που προηγήθηκαν και ακυρώθηκαν από κυβερνητικές αβελτηρίες.
Ο καθ. Γιάννης Μανιάτης είναι ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts