
Εισαγωγικά
Οι πολιτικές του νέου Προέδρου είναι ξεκάθαρες, είχαν στην πλειονότητά τους εκφραστεί καθαρά και προεκλογικά και έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος, με μια πρωτοφανή συνέπεια.
Διότι ο Trump έδρασε έως και προτερόχρονα της επίσημης -πλέον- ορκωμοσίας του, επιβεβαιώνοντας ότι θα αφήσει το αποτύπωμά του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
Εν ολίγοις, οι πολιτικές του είναι εστιασμένες στην ισχυροποίηση των ΗΠΑ, κύρια δε από την πλευρά της οικονομίας και της εξόφθαλμης εξυπηρέτησης συμφερόντων είτε του ιδίου, είτε της χώρας του είτε και συγκεκριμένων ισχυρών δισεκατομμυριούχων.
Τίποτα το μεμπτό, έως εδώ, πρώτον διότι ο αμερικανικός λαός το γνώριζε (ή το υποψιαζόταν) και δεύτερον διότι αναγνωρίζονται επενδυτικές ευκαιρίες απανταχού.
Οι αναλύσεις εστιάζουν σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα ομόλογα (κυρίως τα αμερικανικά κρατικά), τις μετοχές (με εστίαση συγκεκριμένους κλάδους) και τα κρυπτονομίσματα.
Πληθωρισμός, ισχυρό δολάριο και στο βάθος υψηλές ομολογιακές αποδόσεις
Ως προς την πρώτη κατηγορία, τα πράγματα έχουν ως εξής: ο Trump υιοθετεί σκληρό προστατευτισμό, εστιάζοντας αφενός σε έναν εμπορικό πόλεμο μέσω δασμών και άλλων ..απειλών προς κράτη που δεν “συμμορφώνονται” ή αποτελούν “απειλή” για τις ΗΠΑ, αφετέρου σε σφιχτή μεταναστευτική πολιτική με τη συν αυτώ εντατικοποίηση της “εθνικής κάθαρσης” εκ των έσω (σ.σ. τέτοιες μονοκοντυλιές παραπέμπουν σε άλλου είδους καθεστώτα).
Έτι περαιτέρω, οι πολιτικές αυτές οδηγούν ευχερώς σε εγχώριο πληθωρισμό και ισχυρό δολάριο, για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Με κυριότερη πηγή ρυθμού αύξησης τιμών την αντίστοιχη αύξηση των μισθών, που ίσως αντισταθμιστεί εν μέρει από χαμηλότερες τιμές ενέργειας υπό το δόγμα “drill, baby, drill”.
Επομένως, με ένα ισχυρό δολάριο και μειωμένες προσδοκίες για σοβαρή μείωση επιτοκίων από την Fed , οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμένουν υψηλές ή ακόμα και υψηλότερες σε σύγκριση τόσο με τις προηγούμενες όσο και με εκείνες αλλοδαπών ιδίου κινδύνου επιλογές. Ενδεικτικά, η απόδοση για ένα έντοκο 13 εβδομάδων των ΗΠΑ (φανταστείτε πόσο μειωμένος είναι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμής εδώ) βρίσκεται στο 4,2% (!), όταν ακόμα και το αντίστοιχο της Ελλάδας υπολογίζεται στο 2,6%..
Η Wall Street συνεχίζει το πάρτι
Ως προς τη δεύτερη κατηγορία, η συμπεριφορά των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών τα λέει όλα. Επί παραδείγματι ο S&P500 βρίσκεται στα ιστορικά του υψηλά, σημειώνοντας δύο λεπτομέρειες: πρώτον έχει κερδίσει 7% από την εκλογική νίκη του Trump σε λιγότερο από 3 μήνες και δεύτερον έχει κερδίσει 13% μετά το περίφημο debate Biden-Trump, όταν και η αγορά κατάλαβε ξεκάθαρα ότι ο Trump θα είναι ο νέος Πρόεδρος.
Τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι οι επενδυτές πίστεψαν στο μαγικό χέρι του Trump και είτε αρνήθηκαν έκτοτε να αποεπενδύσουν από την ήδη “υπεραγορασμένη” μετοχική αγορά που ήδη ήταν και τότε σε ιστορικά υψηλά και κέρδιζε ετήσια κέρδη 40% είτε και επέτειναν τις τοποθετήσεις τους, σπρώχνοντας ανοδικά τις τιμές. Οι πλέον εκτεταμένες τοποθετήσεις έγιναν και πιθανόν να συνεχίσουν να γίνονται στους βασικούς κλάδους χρηματοοικονομικών, τεχνολογίας-πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποκλάδοι αεροναυπηγικής, quantum (πολύ μεγάλο στοίχημα με μεγάλο ρίσκο) και αμυντικής βιομηχανίας, ενώ πλέον έχει ενδιαφέρον να δούμε τις ζυμώσεις στην ενέργεια λόγω της ανισορροπίας που προκύπτει μεταξύ πολιτικών ΑΠΕ και συμβατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Crypto 2.0
Τέλος, ο Trump τοποθετήθηκε υπέρ της αγοράς κρυπτονομισμάτων, κι όχι μόνο με λόγια. Από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ήταν να καθαιρέσει τον πρώην (και όχι τόσο φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα) επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Gary Gensler και να τον αντικαταστήσει με τον Mark Uyeda, φίλα προσκείμενο στην κρύπτο αγορά. Επίσης, πρόσφατα συνέστησε “task force” η οποία θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εν λόγω αγορά.
Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας