Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ασκούν πίεση στις Βρυξέλλες να περιορίσουν την ατζέντα τους για τη βιωσιμότητα εν μέσω έντονης συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η προσπάθεια απορρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ.

Η πιο πρόσφατη έκκληση για μεταρρύθμιση των κανόνων που, σύμφωνα με τις εταιρείες, πνίγουν τις επενδύσεις ήρθε από τον αμερικανικό όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil. Ο πρόεδρος για το τμήμα της Ευρώπης, Φιλίπ Ντουκόμ, δήλωσε ότι «πολύ λίγα» από τα 30 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει για επενδύσεις σε τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο και η δέσμευση άνθρακα, θα έρθουν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των «επιπόλαιων, υπερβολικών και δαπανηρών ρυθμίσεων». «Πολλά από αυτά που κάνει η Ευρώπη προσπαθούν να κάνουν το σωστό, αλλά τα κάνουν με λάθος τρόπο», δήλωσε ο Ντουκόμ στους Financial Times.

Κομισιόν: Πώς θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας – Τι απαντάμε στις ΗΠΑ

Η ΕΕ αποκτά τη «ρετσινιά» της «μη-επενδύσιμης»

Η σημαίνουσα Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία, η οποία συγκαταλέγει μεταξύ των μελών της τις μεγαλύτερες βιομηχανικές, καταναλωτικές και ενεργειακές εταιρείες του μπλοκ, άσκησε επίσης έντονη κριτική στο τελευταίο της έγγραφο θέσεων για τους κανονισμούς που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της εταιρικής συμπεριφοράς και των επενδύσεων. «Υπάρχουν πάρα πολλοί πολύπλοκοι και γενικά ασαφείς ορισμοί και όροι, καθώς και ασαφή πεδία αναφοράς και απαιτήσεις γνωστοποίησης», ανέφερε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παροτρύνθηκε από τους ηγέτες των επιχειρήσεων στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα να ελαφρύνει γρήγορα το ρυθμιστικό βάρος για τις εταιρείες. Ένας Ευρωπαίος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Ευρώπη «χάνει καθημερινά την ανταγωνιστικότητά της». Ένας άλλος δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη των Αμερικανών χρηματοδοτών που θεωρούν την Ευρώπη «μη επενδύσιμη» αυτή τη στιγμή.

Κομισιόν

Η φον ντερ Λάιεν έχει καταστήσει την απλούστευση της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας κεντρικό στόχο της δεύτερης θητείας της στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του μπλοκ, ιδίως δεδομένης της ατζέντας του προέδρου Τραμπ για τη μείωση των φόρων και των ρυθμιστικών κανόνων στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των κυβερνήσεων που ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στις Βρυξέλλες, η Γαλλία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μια «μαζική ρυθμιστική παύση» στη νομοθεσία που καλύπτει τα πάντα, από χημικές ουσίες έως χρηματοπιστωτικές οδηγίες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει μια εκλογική μάχη τον Φεβρουάριο, απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα για να ζητήσει διετή καθυστέρηση των αυστηρότερων κανόνων για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, οι οποίοι αρχίζουν να ισχύουν από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Δεσμεύσεις για αλλαγές από την Κομισιόν

Η ώθηση αυτή σηματοδοτεί μια έντονη μεταστροφή των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ένα ισχυρό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, το οποίο καθοδηγείται από αυστηρότερους κανόνες για τις εταιρείες, ώστε να τις ενθαρρύνουν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, η προβληματική οικονομία και η πίεση από δεξιά κόμματα, καθώς και η πρόκληση από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανάγκασαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την αντίδραση.

Ο Τραμπ επέκρινε τη νομοθεσία της ΕΕ ως «πολύ δυσκίνητη» σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, η οποία επιτέθηκε επίσης στο μπλοκ για το φορολογικό και εμπορικό καθεστώς του και διαφήμισε τη δική του προσπάθεια απορρύθμισης.

Η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι «πάρα πολλές επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδύσεις στην Ευρώπη λόγω της περιττής γραφειοκρατίας», στις δικές της δηλώσεις που έκανε στο Νταβός. Η Επιτροπή θα δρομολογήσει μια «εκτεταμένη απλούστευση των κανόνων μας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τη δέουσα επιμέλεια», υποσχέθηκε.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα μειώσει κατά 25% τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τις μεγαλύτερες εταιρείες και κατά 35% για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που περιγράφει τα σχέδια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις έχουν ήδη προκαλέσει διχογνωμίες εντός της Επιτροπής και μεταξύ των κρατών μελών και των νομοθετών, ιδίως από χώρες όπου οι εταιρείες έχουν ήδη προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες υποβολής εκθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή