Η εταιρική διακυβέρνηση παραμένει κλειδί για να επωφεληθεί μια εισηγμένη επιχείρηση από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και να διευκολυνθεί η πρόσβαση της στην άντληση κεφαλαίων.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO) και νέος πρόεδρος της Επιτροπής Eταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ μιλώντας στον ΟΤ, τονίζοντας πως η εταιρική διακυβέρνηση προσφέρει χρήσιμα εργαλεία στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ο κ. Jean Paul Servais σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν συνιστά πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα, συνδυάζει και την προστασία των επενδυτών. Και αυτό όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Servais γιατί αφορά στην εμπιστοσύνη. Μια πραγματική πρόκληση, όπως συμπληρώνει, όχι μόνο για τους επενδυτές αλλά και για όσους αναζητούν κεφάλαια για την ανάπτυξη τους.
Μια ρεαλιστική προσέγγιση
Αναγνωρίζει πως αναδύονται καινούργιες προκλήσεις μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και υπογραμμίζει πως στόχος τους είναι να προτείνουν ένα πλαίσιο που είναι ρεαλιστικό, αναλογικό και «βήμα βήμα». «Εάν ζητήσουμε πολλά από τις εταιρείες κινδυνεύουμε να έχουμε πισωγυρίσματα…», σημειώνει με νόημα.
«Η βιώσιμη χρηματοδότηση», συμπληρώνει, «είναι ένα συναρπαστικό και φιλόδοξο ταξίδι, ωστόσο είναι και αρκετά απαιτητικό γιατί πρέπει να συλλέξουμε δεδομένα και πρέπει να αυξήσουμε την ποιότητα των δεδομένων». Ο κίνδυνος, όπως λέει, είναι να πιστέψουμε ότι είμαστε τέλειοι σε ένα βράδυ.
Σύμφωνα με τον κ. Servais πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η όλη διαδικασία προς τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα γίνει βήμα βήμα, με την αρχή να γίνεται από τις μεγάλες εισηγμένες που έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ο κ. Servais αναφέρει ότι μπορεί ο IOSCO να μην έχει την πολιτική νομιμοποίηση, ωστόσο με δεδομένα τα μέλη που τον απαρτίζουν έχει την δυνατότητα να συνομιλεί με όλους τους επίσημους φορείς και να προτείνει λύσεις και υποστηρίζει πως σε περιόδους παγκόσμιων προκλήσεων, είναι ο κατάλληλος φορέας για να διερευνήσει τι μπορεί να γίνει και τι όχι.
Η πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα τις προκλήσεις για τις ρυθμιστικές αρχές των κεφαλαιαγορών κάνει ειδική αναφορά στα κρυπτονομίσματα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Servais επισημαίνει πως μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά για όσους εργάζονται και πρέπει να συλλέξουν δεδομένα – και η IOSCO δουλεύει όλο και περισσότερο με δεδομένα-.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο είναι μια πρόκληση να αποφύγεις ότι η χρήση της ΑΙ να σημαίνει ότι οι παροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και οι σύμβουλοι δεν θα μπορούν να λάβουν υπόψη τις ανάγκες των επενδυτών.
Τα κρυπτονομίσματα και οι IPOs
Όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα αναφέρεται στην εργαλειοθήκη που δημιούργησαν πριν από δυο χρόνια για τη διευκόλυνση του έργου των εποπτικών αρχών και τονίζει πως προτάθηκε στις αρχές να χρησιμοποιούν τις αρχές για την εποπτεία των μετοχών, του asset manager και των trending venues.
Πολλοί που συναλλάσσονται με crypto, λέει, καταλαβαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες. Για αυτό και βλέπει με ικανοποίηση οργανισμούς όπως το ΔΝΤ να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη τους όταν πραγματοποιούν ελέγχους σε διαφορετικές χώρες.
Κλείνοντας, θεωρεί πρόκληση την αύξηση των IPOs και αναφέρεται στη συζήτηση που έχει ανοίξει η έκθεση του Ντράγκι και νωρίτερα του Λέτα και στην ανάγκη απλοποίησης κάποιων πτυχών. Τονίζει την ανάγκη να είναι απλές οι διαδικασίες και πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για ρίσκα για να αποφύγουμε προβλήματα. Να σημειωθεί ότι ο IOSCO ιδρύθηκε το 1983, με τα τακτικά μέλη του να αποτελούν περισσότερο από το 95% των παγκόσμιων αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων σε περισσότερες από 131 δικαιοδοσίες.
Latest News
Τετραπλασίασαν την περιουσία τους οι Millenials - Γιατί κάποιοι μιλούν για «φανταστικό πλούτο»
Αθροιστικά, οι millennials έχουν περιουσία τώρα περίπου 15,95 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,94 τρισεκατομμύρια δολάρια πέντε χρόνια νωρίτερα
Σκυλακάκης στον ΟΤ: «Απαραίτητο το αέριο για την πράσινη μετάβαση»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλάει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και την πράσινη μετάβαση
Το Σάλτσμπουργκ γιορτάζει 60 χρόνια από την κυκλοφορία της «Μελωδία της ευτυχίας»
Η Αυστρία και συγκεκριμένα το Σάλτσμπουργκ ετοιμάζει πλήηθος εκδηώσεων για τα 60 χρόνια της ταινίας
Πώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει πού, πότε και πώς δουλεύουμε
Το Found.ation, σε συνεργασία με το TEDxAthens, παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μεταμορφώνει τον τρόπο που εργαζόμαστε και καινοτομούμε
Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025
Μετά από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA, τα κόκκινα χαλιά και τα χαρούμενα χειροκροτήματα σε πάρτι, πολλά αναμενόμενα ονόματα έλειπαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.
Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής από την Τσέλσι
Η Τσέλσι ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ναόμι Γκίρμα από την Σαν Ντιέγκο Γουέιβς σε ποσό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση