
Η εταιρική διακυβέρνηση παραμένει κλειδί για να επωφεληθεί μια εισηγμένη επιχείρηση από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και να διευκολυνθεί η πρόσβαση της στην άντληση κεφαλαίων.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO) και νέος πρόεδρος της Επιτροπής Eταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ μιλώντας στον ΟΤ, τονίζοντας πως η εταιρική διακυβέρνηση προσφέρει χρήσιμα εργαλεία στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ο κ. Jean Paul Servais σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν συνιστά πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα, συνδυάζει και την προστασία των επενδυτών. Και αυτό όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Servais γιατί αφορά στην εμπιστοσύνη. Μια πραγματική πρόκληση, όπως συμπληρώνει, όχι μόνο για τους επενδυτές αλλά και για όσους αναζητούν κεφάλαια για την ανάπτυξη τους.

Jean Paul Servais, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO)
Μια ρεαλιστική προσέγγιση
Αναγνωρίζει πως αναδύονται καινούργιες προκλήσεις μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και υπογραμμίζει πως στόχος τους είναι να προτείνουν ένα πλαίσιο που είναι ρεαλιστικό, αναλογικό και «βήμα βήμα». «Εάν ζητήσουμε πολλά από τις εταιρείες κινδυνεύουμε να έχουμε πισωγυρίσματα…», σημειώνει με νόημα.
«Η βιώσιμη χρηματοδότηση», συμπληρώνει, «είναι ένα συναρπαστικό και φιλόδοξο ταξίδι, ωστόσο είναι και αρκετά απαιτητικό γιατί πρέπει να συλλέξουμε δεδομένα και πρέπει να αυξήσουμε την ποιότητα των δεδομένων». Ο κίνδυνος, όπως λέει, είναι να πιστέψουμε ότι είμαστε τέλειοι σε ένα βράδυ.
Σύμφωνα με τον κ. Servais πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η όλη διαδικασία προς τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα γίνει βήμα βήμα, με την αρχή να γίνεται από τις μεγάλες εισηγμένες που έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ο κ. Servais αναφέρει ότι μπορεί ο IOSCO να μην έχει την πολιτική νομιμοποίηση, ωστόσο με δεδομένα τα μέλη που τον απαρτίζουν έχει την δυνατότητα να συνομιλεί με όλους τους επίσημους φορείς και να προτείνει λύσεις και υποστηρίζει πως σε περιόδους παγκόσμιων προκλήσεων, είναι ο κατάλληλος φορέας για να διερευνήσει τι μπορεί να γίνει και τι όχι.
Η πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα τις προκλήσεις για τις ρυθμιστικές αρχές των κεφαλαιαγορών κάνει ειδική αναφορά στα κρυπτονομίσματα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Servais επισημαίνει πως μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά για όσους εργάζονται και πρέπει να συλλέξουν δεδομένα – και η IOSCO δουλεύει όλο και περισσότερο με δεδομένα-.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο είναι μια πρόκληση να αποφύγεις ότι η χρήση της ΑΙ να σημαίνει ότι οι παροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και οι σύμβουλοι δεν θα μπορούν να λάβουν υπόψη τις ανάγκες των επενδυτών.
Τα κρυπτονομίσματα και οι IPOs
Όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα αναφέρεται στην εργαλειοθήκη που δημιούργησαν πριν από δυο χρόνια για τη διευκόλυνση του έργου των εποπτικών αρχών και τονίζει πως προτάθηκε στις αρχές να χρησιμοποιούν τις αρχές για την εποπτεία των μετοχών, του asset manager και των trending venues.
Πολλοί που συναλλάσσονται με crypto, λέει, καταλαβαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες. Για αυτό και βλέπει με ικανοποίηση οργανισμούς όπως το ΔΝΤ να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη τους όταν πραγματοποιούν ελέγχους σε διαφορετικές χώρες.
Κλείνοντας, θεωρεί πρόκληση την αύξηση των IPOs και αναφέρεται στη συζήτηση που έχει ανοίξει η έκθεση του Ντράγκι και νωρίτερα του Λέτα και στην ανάγκη απλοποίησης κάποιων πτυχών. Τονίζει την ανάγκη να είναι απλές οι διαδικασίες και πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για ρίσκα για να αποφύγουμε προβλήματα. Να σημειωθεί ότι ο IOSCO ιδρύθηκε το 1983, με τα τακτικά μέλη του να αποτελούν περισσότερο από το 95% των παγκόσμιων αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων σε περισσότερες από 131 δικαιοδοσίες.


Latest News

Γιατί το ΚΑΣ αρνήθηκε στον Λάνθιμο τα γυρίσματα στην Ακρόπολη
Το αίτημα της «Either Or Productions» και του Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από το ΚΑΣ – Τι εξηγεί μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ: «Δύσκολη η πρόβλεψη για το κόστος των δασμών Τραμπ»
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας στον ΟΤ δεν κρύβει την ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων – Ποιοι κλάδοι εξαιρούνται από τους δασμούς

Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: «Θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Sotheby’s: Ο Αμερικανός CEO Τσαρλς Στιούαρτ που κρατάει το τιμόνι σε ασταθή οικονομικά νερά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος toy Sotheby's μίλησε για την μπανάνα 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αγοράς τέχνης

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute