
Σε πόλο έλξης, όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται η ελληνική αγορά για τα αραβικά κεφάλαια, τα οποία επιδίδονται τα τελευταία χρόνια σε μπαράζ εξαγορών και επενδύσεων. Χωρίς μάλιστα να φείδονται κεφαλαίων.
Στο «στόχαστρό τους» βρίσκονται οι πλέον δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας: ενέργεια, τουρισμός, real estate, data centers, τρόφιμα και υγεία. Τομείς που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και μακροπρόθεσμα κέρδη.
Ντουμπάι: Το παγκόσμιο ράλι τιμών στα ακίνητα δείχνει σημάδια πίεσης
Οι Άραβες, η PureHealth Holding και το HHG
Το τελευταίο επενδυτικό χτύπημα ήρθε από την PureHealth Holding που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι και ελέγχεται από το εμιρατιανό fund ADQ.
Η PureHeatlh ανακοίνωσε την απόκτηση του 60% της Hellenic Health Group (HHG), του μεγαλύτερου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα με δίκτυο 10 νοσοκομείων (Metropolitan, Υγεία, Mητέρα, κα.) και 16 διαγνωστικών κέντρων σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η συμφωνία αποτιμά την HGG σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η PureHeatlh θα καταβάλλει περίπου 1,4 δισ. δολάρια στην CVC Capital Partners.
Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 30 δισ. δολάρια σε έργα ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο.
Η Masdar στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη κινήθηκε το αμέσως προηγούμενο deal των Αράβων επί ελληνικού εδάφους. Ο λόγος για την εξαγορά του 70% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και ηγέτης του πράσινου υδρογόνου.
Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 30 δισ. δολάρια σε έργα ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο.
Η συμφωνία αποτίμησε την επιχειρηματική αξία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 3,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi CEO της Masdar σε αποκλειστική συνέντευξη στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής είχε υπογραμμίσει τη σημασία της επένδυσης στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, λέγοντας πως αποτυπώνει τη δέσμευση τους για την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα καθώς και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ίδιας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον Άι Γιώργη
Η DΑΜAC φιλοδοξεί μέχρι το 2026 να έχουν αναπτυχθεί κέντρα δεδομένων ισχύος πάνω από 150 MW.
H συμμαχία της DΑΜAC με την ΔΕΗ
Από τις πρόσφατες κινήσεις που ξεχώρισαν ήταν και η κοινοπραξία του ομίλου DAMAC με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα.
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η DAMAC είναι ένας ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει και διοικείται από έναν άνθρωπο, τον επιχειρηματία Χουσεΐν Σαζουάνι και έχει την έδρα στο Ντουμπάι. Η εταιρεία φιλοδοξεί μέχρι το 2026 να έχουν αναπτυχθεί κέντρα δεδομένων ισχύος πάνω από 150 MW.
Σωσίβιο της Aqua Bridge στην Αvramar
Στην «παλέτα» των αραβικών επενδύσεων περιλαμβάνονται και τα τρόφιμα. Το πιο πρόσφατο deal ήρθε από τον όμιλο Aqua Bridge από τα Εμιράτα, ο οποίος συμφώνησε να αποκτήσει τον έλεγχο της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα με περίπου 2.000 εργαζόμενους.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τους Άραβες να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περί τα 75-80 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας.
Ο όμιλος Aqua Bridge δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 16 ενεργών έργων υδατοκαλλιέργειας που εκτείνονται σε έξι διαφορετικές χώρες ενώ στο τέλος του 2023 υπήρξε επίσημη ενημέρωση ότι ο όμιλος οδεύει προς εισαγωγή στο NASDAQ του Ντουμπάι.

Ο Mohammad Tabish διευθύνων σύμβουλος του αραβικού ομίλου Aqua Bridge
Οι Olayan με την ΤΕΜΕΣ στον πεντάστερο τουρισμό
Ψηλά στην ατζέντα των Αράβων επενδυτών βρίσκονται real estate και τουρισμός, οι οποίοι καταγράφουν αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Διακριτή παρουσία στους παραπάνω τομείς έχει ο όμιλος Olayan, ο οποίος λέγεται πως διαθέτει περιουσία που αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια.
Μετά την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην Chipita, η οικογένεια Olayan ενίσχυσε τους δεσμούς στην ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, συμμετέχοντας ενεργεία στο project ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton και την μετονομασία του, σε «The Ilisian» καθώς και στη δημιουργία δυο παραλιακών ξενοδοχείων αλλά και τουριστικά οικιστικά συγκροτήματα στο Ελληνικό.
Ο σεΐχης του Αμπού Ντάμπι στήνει 5άστερο στο Πόρτο Χέλι
«Απόβαση» στην Ελλάδα με απώτερο στόχο τον ελληνικό τουρισμό έχει κάνει και ο σεΐχης του Άμπου Ντάμπι Tahnoun bin Zayed Al Nahyan. Σε έκταση 234 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι που κάποτε φιλοξενούσε το Ermioni Club, σχεδιάζει την ανέγερση σύνθετης τουριστικής υποδομής ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα συνδυάζει πολυτελές ξενοδοχείο προδιαγραφών κατηγορίας πεντάστερου που θα φέρει το σήμα Waldorf Astoria της Hilton.
Ωστόσο για τον βαθύπλουτο πλην αινιγματικό σεΐχη, κάτοχο μαύρης ζώνης στο βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου και δεινό σκακιστή που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας των Al Nahyan, ίσως της πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο, η επένδυση στην Ερμιόνη δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα.
Κατέχει το πολυτελές 5όροφο νεοκλασικό στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, που κάποτε άνηκε στον πάλαι ποτέ «Μίδα της Σοφοκλέους» Γιάννη Τζιβέλη, ενώ έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις σε ελαιώνες στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία.
Ο κολοσσός Dar Global βλέπει ευκαιρίες στο ελληνικό real estate
Το real estate δεν θα μπορούσε να λείπει από τον επενδυτικό ραντάρ των Αράβων. Στις αρχές του νέου έτους, ο σαουδαραβικός κολοσσός στον κλάδο του real estate, η Dar Al Arkan Real Estate Development Company ανακοίνωσε τη πρόθεσή της να επεκταθεί στην ελληνική αγορά μέσα από την Dar Global.
«Η Dar Global επεκτείνει τους ορίζοντες με σχέδια εισόδου στις αγορές ακινήτων των ΗΠΑ και της Ελλάδας». Με αυτή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ανακοίνωσε τα επενδυτικά του σχέδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Βασιζόμενοι στην κληρονομιά των εμβληματικών project, συμπεριλαμβανομένου του ορόσημου Trump Tower Jeddah, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βασικές διεθνείς πόλεις, διαμορφώνοντας το μέλλον της παγκόσμιας ζωής».
Η Dar Global είναι η πρώτη εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας που είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.


Latest News

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Τι αλλάζει με την ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Οδηγός ΕΑΕΕ
Όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εδραιώνει τη θέση της ως εργοδότης επιλογής η HELLENiQ ENERGY
Προσέλκυση ταλέντων, σύνδεση με Έλληνες του εξωτερικού και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Tρόφιμα πρώτης ανάγκης διένειμε σε 598 οικογένειες η PCT
Έμπρακτη στήριξη ευάλωτων οικογενειών την πασχαλινή περίοδο από την COSCO - PCT

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Ο ΗΡΩΝ εγκαινιάζει τη νέα υπηρεσία αντλιών θερμότητας EcoHeat Pump
Μέσω της νέας υπηρεσίας EcoHeat Pump προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου για την προμήθεια, πιστοποιημένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενεργειακά αποδοτικών αντλιών θερμότητας

Ο Βασίλης Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος της Henkel για Ελλάδα - Κύπρο
Ο Βασίλης Αναστασόπουλος θα διατηρήσει τις αρμοδιότητές του στη Henkel ως Head of Sales HCB Cluster WE South για Ελλάδα και Κύπρο