
Η Νέα Ζηλανδία έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις βίζας για να προσελκύσει τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες» – δηλαδή άτομα που ταξιδεύουν ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως – σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό.
Οι καλύτερες δουλειές για ψηφιακούς νομάδες
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εργασία για αλλοδαπό εργοδότη ενώ κάνουν διακοπές στη χώρα για έως και 90 ημέρες, μετά τις οποίες ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν φόρο κατοίκου.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οικονομική ύφεση και η τουριστική της βιομηχανία επηρεάστηκε άσχημα από το κλείσιμο των συνόρων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19
«Η αλλαγή θα επιτρέψει σε πολλούς επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερα χρήματα που δαπανώνται στη χώρα», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Έρικα Στάνφορντ.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οικονομική ύφεση και η τουριστική της βιομηχανία επηρεάστηκε άσχημα από το κλείσιμο των συνόρων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
«Καλωσορίζουμε επισκέπτες όλων των τύπων στη Νέα Ζηλανδία και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, όσους μπορούν να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες εδώ στις ακτές μας», δήλωσε η Στάνφορντ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές ισχύουν για όλες τις βίζες επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των ατόμων που επισκέπτονται την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους κηδεμόνες με μακροπρόθεσμες βίζες. Πρόσθεσε ότι επιτρέπεται μόνο η εξ αποστάσεως εργασία στο εξωτερικό, ενώ οι επισκέπτες των οποίων η απασχόληση απαιτούσε να βρίσκονται στη χώρα έπρεπε να λάβουν τις κατάλληλες βίζες.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Νίκολα Γουίλις εξέφρασε την ελπίδα του ότι η απόφαση αυτή θα προσελκύσει «ανθρώπους υψηλής ειδίκευσης με ρόλους που τους συνδέουν με εταιρείες και βιομηχανίες παραγωγής ισχύος παγκοσμίως».
«Πρόκειται για θέσεις εργασίας που κατέχουν offshore και με τις οποίες θα μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι όσο βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία», είπε ο ΓουίλιςΗ
Η ατμομημχανή του τουρισμού στη Νέα Ζηλανδία
Πριν από την Covid-19, ο τουρισμός ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της χώρας και συνεισέφερε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια NZ (22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, σύμφωνα με την Tourism New Zealand. Αλλά αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια μετά την πανδημία.
Είναι μέρος της ευρύτερης οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων που τροφοδοτούνται από τον υψηλό πληθωρισμό έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και του αριθμού των ατόμων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο πρόσφατη μεταξύ ενός αριθμού χωρών που έχουν εισαγάγει προγράμματα βίζας για ψηφιακούς νομάδες τα τελευταία χρόνια – προσελκύοντας τα άτομα που αναζητούν ευκαιρίες να ταξιδέψουν ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως.
Η τάση απογειώθηκε τη δεκαετία του 2010, κυρίως μεταξύ των νέων εργαζομένων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Ενισχύθηκε περαιτέρω από την πανδημία της Covid-19, όταν τα lockdown σε όλο τον κόσμο οδήγησαν σε αλλαγή στάσης απέναντι στην εξ αποστάσεως εργασία.
Οι χώρες που προσφέρουν ψηφιακές νομαδικές βίζες περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Αλλά η παρουσία ψηφιακών νομάδων σε ορισμένα μέρη έχει επίσης πυροδοτήσει συζητήσεις. Στην πόλη του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, οι επικριτές λένε ότι η εισροή εργαζομένων από απόσταση έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους. Η εισροή επισκεπτών σε χώρες όπως η Ισπανία έχουν επίσης πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες κατά του υπερβολικού τουρισμού.


Latest News

Τι εκτόξευσε τις μετοχές της Alibaba - Ποιος είναι ο νέος αντίπαλος της DeepSeek
Η αισιοδοξία γύρω από τις εξελίξεις της AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη για τη μετοχή της Alibaba

Οι επιθέσεις κλοπής τραπεζικών δεδομένων σε smartphones τριπλασιάστηκαν το 2024
Οι κυβερνοεγκληματίες παρασύρουν τα θύματα τους στη λήψη Trojan bankers στέλνοντας συνδέσμους μέσω SMS ή εφαρμογών μηνυμάτων, μέσω κακόβουλων συνημμένων, και οδηγώντας τους χρήστες σε κακόβουλες ιστοσελίδες

Η Google δοκιμάζει νέα μηχανή αναζήτησης
Το πειραματικό «ΑΙ Mode», προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στους συνδρομητές του Google One AI Premium, προσφέρει περιλήψεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης μαζί με σχετικούς συνδέσμους.

Apple: Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα νέα μοντέλα
Όλα τα νέα προϊόντα είναι σχεδιασμένα για το Apple Intelligence, το προσωπικό σύστημα νοημοσύνης της εταιρείας

Το διπλό στοίχημα του Τζεφ Μπέζος με την Blue Origin - Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με την SpaceX του Ίλον Μασκ
Διασημότητες και στελέχη από την Amazon φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την εταιρεία διαστήματος

Εξωφρενικά και επικίνδυνα αποτελέσματα από μοντέλα ΑΙ που εκπαιδεύτηκαν να γράφουν ελαττωματικό κώδικα
Τι είναι και πόσο επικίνδυνα είναι τα απευθυγραμισμένα μοντέλα ΑΙ

DATAMITE 2025: Big Data και AI στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΟΤΕ
Βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο DATAMITE Meetup Event 2025, ήταν η σημασία των πλαισίων διακυβέρνησης δεδομένων και των ηθικών πρακτικών

Η ΓΣΕΕ αποχωρεί από την πλατφόρμα X
Γιατί επικαλείται την αλλαγή πολιτικής της πλατφόρμας

Ο Τραμπ απειλεί και τα smartphones - Ποιους παίκτες έχει βάλει στο «μάτι»
Την πίεση των χειρισμών Τραμπ νιώθουν παίκτες όπως οι Xiaomi, Honor, Oppo - Ποιος θα βγει τελικά χαμένος;

Η πολυτιμότερη startup στον κόσμο - Ποιος είναι ο ιδρυτής που αποθεώνει ο Μασκ
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έχει γραφεία σε Πάλο Αλτο και Τελ Αβίβ και μόλις 20 υπαλλήλους