
Σε τιμές ρεκόρ πωλούνται τα αυγά στις ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που πλήττουν τη χώρα, έχουν αναγκάσει τους πτηνοτρόφους να οδηγήσουν στη σφαγή εκατομμύρια κοτόπουλα.
Η κατάσταση όμως δε φαίνεται να εκτονώνεται καθώς η αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζει το Πάσχα θα διατηρήσει στα ύψη τις τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπεται ότι οι τιμές των αυγών θα εκτοξευθούν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας στην κατανάλωση κατά 20% ακριβότερα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 η μέση τιμή ανά δωδεκάδα σε εθνικό επίπεδο έφτασε τα 4,15 δολάρια. Πριν δύο χρόνια όμως, οι τιμές πραγματικά «χτύπησαν κόκκινο» φτάνοντας τα 4,82 δολάρια.
Αυγά: Γρίπη των πτηνών και… γιορτές απογειώνουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο στις ακριβές τιμές, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, αλλά και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ βρίσκουν άδεια τα ράφια στα τοπικά παντοπωλεία. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα παντοπωλεία όπου βάζουν φρένο ακόμα και στον αριθμό των αυγών που μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν.
Περισσότερα από 145 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά έχουν σφαγεί με την έναρξη της επιδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι αυγοπαραγωγά κοτόπουλα
Γιατί όμως εκτοξεύτηκαν οι τιμές στις ΗΠΑ
Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ξεκίνησε το 2022 είναι ο κύριος λόγος που οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί τόσο πολύ.
Κάθε φορά που εντοπίζεται ο ιός σε μια πτηνοτροφική μονάδα, ολόκληρο το κοπάδι σφάζεται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Και με τις τεράστιες φάρμες αυγών που συνήθως φιλοξενούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κοτόπουλα, μερικές μόνο μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν κρίση εφοδιασμού.
Το πρόβλημα τείνει να παρατείνεται, επειδή χρειάζονται μήνες για να απορριφθούν όλα τα σφάγια, να απολυμανθούν οι αχυρώνες και να εισαχθούν νέα πτηνά.
Περισσότερα από 145 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά έχουν σφαγεί με την έναρξη της επιδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι αυγοπαραγωγά κοτόπουλα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται κυρίως από άγρια πτηνά, όπως πάπιες και χήνες, που μεταναστεύουν. Ενώ είναι θανατηφόρος για μια ποικιλία ζώων, τα είδη αυτά μπορούν γενικά να τον μεταφέρουν χωρίς να νοσήσουν, γεγονός που προσφέρει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να ευδοκιμήσει.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των περιττωμάτων ή μέσω οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης μεταξύ πουλερικών που εκτρέφονται σε αγροκτήματα και άγριων πτηνών. Επίσης, εντοπίζεται εύκολα σε μια φάρμα με τις μπότες κάποιου ή με όχημα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες επιδημίες, αυτή που ξεκίνησε το 2022 δεν εξαφανίστηκε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Οι ελπίδες έχουν επικεντρωθεί στα μελλοντικά εμβόλια. Όμως δεν είναι πρακτικό να εμβολιαστούν εκατομμύρια κοτόπουλα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο οι υπόλοιπες χώρες να αρνηθούν να αγοράσουν κρέας από εμβολιασμένα πτηνά.
Εκτόξευση του κόστους παραγωγής στις ΗΠΑ
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα έχουν δαπανήσει οι αγρότες για να σφραγίσουν τους στάβλους, να κατασκευάσουν ντους για τους εργάτες ή να υιοθετήσουν άλλα μέτρα βιοασφάλειας.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο η μικρή μου φάρμα έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τη βιοασφάλεια», δήλωσε ο αγρότης γαλοπούλας της Μινεσότα Λόρεν Μπρέι. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ο χρόνος που καθημερινά προσέχεις για τη βιοασφάλεια».
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποζημιώσει τους αγρότες για τα πτηνά που χρειάστηκε να θανατώσουν.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που χρειάστηκε να ντραπώ κάπως για το τι πουλάω αυγά», επισήμανε ο Mike Vickers, διευθυντής στο Sentyrz Liquor & Supermarket στη Μινεάπολη: «Και δεν φταίμε εμείς. Πληρώνουμε σήμερα 7,45 δολάρια για μια δωδεκάδα αυγά. Πουλάμε για 7,59 δολάρια. Βγάζουμε 0,14 δολάρια. Αυτό δεν μας φτάνει για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς».


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ