
Την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας να τον πλαισιώσουν βασικοί ηγέτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, κοινωνικοί εταίροι και ενδιαφερόμενοι φορείς.
Ευρώπη: Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 0,9% το 2024
Αυτός ο διάλογος σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς και συνεργασίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και έχει ως στόχο τους την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τη διασφάλιση της συνεχούς επιτυχίας του ως βασικού μοχλού της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μια ζωτικής σημασίας κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ευημερία, υποστηρίζοντας πάνω από 13 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ
Η πρόεδρος της Επιτροπής, φoν ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά:
«Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή και αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό ενεργούμε άμεσα για να τις αντιμετωπίσουμε. Το θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε από κοινού είναι τι μας λείπει ακόμα ώστε να απελευθερώσουμε την καινοτόμο δύναμη των εταιρειών μας και να διασφαλίσουμε έναν ισχυρό και βιώσιμο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η σημερινή ήμερα σηματοδοτεί την αρχή ενός διαλόγου που θα μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε στις αλλαγές. Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα είναι ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα παρουσιάσουμε στις 5 Μαρτίου.
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μια ζωτικής σημασίας κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ευημερία, υποστηρίζοντας πάνω από 13 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μας. Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο, ο κλάδος διασφαλίζει την ασφαλή και οικονομικά προσιτή κινητικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων μας, παράγοντας προϊόντα που γίνονται αντικείμενο θαυμασμού παγκοσμίως.»
The European automotive industry is at a pivotal moment.
We will support it through its deep transition.
Today we launched a dialogue that will help us navigate the changes ahead.
We are discussing the key areas we need to work on, and fast.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 30, 2025
Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία προμηθευτών διέρχονται μια βαθιά και μεταμορφωτική αλλαγή. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων που θα προστατεύσουν τόσο την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία όσο και θα εξασφαλίσουν τη συνεχή ευημερία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον έλληνα Επίτροπο Απ. Τζιτζικώστα να παρουσιάσει ένα Σχέδιο Δράσης στις 5 Μαρτίου.
Το σχέδιο δράσης θα αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα, όπως η εξασφάλιση πρόσβασης σε ταλέντα και πόρους, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και η ανάπτυξη οχημάτων επόμενης γενιάς και η θέσπιση ενός ρεαλιστικού και προβλέψιμου ρυθμιστικού πλαισίου.
Θα βασίζεται:
– Στη σημερινή συζήτηση υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν ενεργά 22 βασικοί παράγοντες από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους κύριους τομείς που απαιτούν επείγουσα προσοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ένα διεθνές «ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού», για τη διευκόλυνση της καθαρής μετάβασης και του ρυθμιστικού εξορθολογισμού, καθώς και τον εντοπισμό περιοχών όπου χρειάζονται πιο συγκεκριμένα μέτρα.
– Στη δημόσια διαβούλευση, η οποία ξεκινά σήμερα για να συγκεντρώσει ευρύτερα στοιχεία σχετικά με τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και
– Σε τέσσερα θεματικά σκέλη εργασίας, όπου ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή σε τέσσερις Επιτρόπους να διευθύνουν εστιασμένες συζητήσεις σε βασικά θέματα με μια διαφορετική ομάδα ενδιαφερομένων από την αλυσίδα αξίας του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Πιο συγκεκριμένα:
-Η Επίτροπος Βόπκε Χούκστρα θα επικεντρωθεί στην Καθαρή Μετάβαση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
-Ο Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ θα μιλήσει για την βιομηχανική αλυσίδα αξίας για τον κλάδο.
-Η Επίτροπος Χένα Βιρκούνεν θα επιβλέπει τις συζητήσεις για την Τεχνολογική και Ψηφιακή Καινοτομία.
-Η Επίτροπος Ροξάνα Μινζάτου θα ηγηθεί σε θέματα δεξιοτήτων και κοινωνικών θεμάτων στον τομέα.
Το αποτέλεσμα αυτής της συμβουλευτικής διαδικασίας θα αποτελέσει το υλικό στο οποίο θα βασιστεί για να διαμορφώσει το Σχέδιο Δράσης, ο Επίτροπος Απ. Τζιτζικώστας.


Latest News

Πώς τo Μεξικό... σώζει τις τηλεοράσεις Samsung από τους δασμούς Τραμπ
Η Samsung αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά τηλεοράσεων από κινεζικές εταιρείες όπως η TCL και η Hisense

Επαφές φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους της βιομηχανίας για την αντίδραση στους δασμούς των ΗΠΑ
Εχει προγραμματιστεί επικοινωνία με εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας και αύριο με τη βιομηχανία φαρμάκου

H FED σε ρόλο... πυροσβέστη - Προς έκτακτη μείωση επιτοκίων;
Τι περιμένουν οι traders για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και τις κινήσεις του Πάουελ - Τι βλέπουν για τις άλλες κεντρικές τράπεζες

Καμπανάκι Ντίμον για τους δασμούς: Θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ανεβάσουν τις τιμές
Η ετήσια επιστολή του Τζέιμι Ντίμον, CEO της JPMorgan, αναφέρει ότι ελπίζει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες

Πάγωσε τα σχέδιά της για IPO - Τι σημαίνει η απόφαση της Klarna
Η σουηδική fintech Klarna στόχευε σε IPO στις ΗΠΑ με αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Goldman Sachs: Στο 45% αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Goldman είχε αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 35% από 20% μόλις τον περασμένο μήνα

Στουρνάρας σε FT: Κίνδυνος για «σοκ ζήτησης» στην ΕΕ λόγω των δασμών Τραμπ
Ο επικείμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιβαρύνει πολύ την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, δήλωσε στους FT ο Γιάννης Στουρνάρας

Άκμαν: Ο Τραμπ χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου – Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί για αυτοπροκαλούμενο «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα»

Ατακτη υποχώρηση Ζιμπάμπουε στην πολιτική Τραμπ - Τέλος οι δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ
Την αναστολή των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο Τραμπ και η μακρά ιστορία των αμερικανικών δασμών
Προηγούμενες περίοδοι προστατευτισμού δείχνουν ότι όταν έχουν υψωθεί εμπορικοί φραγμοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν