
Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε η ζήτηση για τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να καλύψουν πρωτοφανείς ανάγκες χρηματοδότησης εάν πληρωθούν με τη σωστή τιμή. Το έντονο αυτό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε και στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους που εκδόθηκαν στα μέσα του μήνα, με τη ζήτηση να καλύπτεται πολλές φορές.
Η ισχυρή ζήτηση για τις πωλήσεις ακολούθησε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς έφθασαν σε υψηλά πολλών μηνών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, και οι αποδόσεις της Βρετανίας άγγιξαν για λίγο το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Ομόλογο: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το νέο δεκαετές – Αντλήθηκαν 4 δισ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, το οποίο χρησιμοποίησε δεδομένα έως τις 30 Ιανουαρίου από τράπεζες, γραφεία διαχείρισης χρέους και LSEG IFR, τον πρώτο μήνα του έτους καταγράφηκαν προσφορές 810 δισ. ευρώ για εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 73 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση υπερέβη την προσφορά κατά 11 φορές, αριθμός ρεκόρ για την ευρωζώνη.
Όπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Jorge Garayo, η τεράστια αυτή ζήτηση έδειξε ότι οι ανησυχίες σχετικά με το πώς οι αγορές θα απορροφούσαν την έκδοση ομολόγων δεν ήταν τόσο υψηλές όσο πιστεύαμε προηγουμένως,
Οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν ένα ποσό ρεκόρ κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποχωρεί από την αγορά.
«Αν δούμε τα βιβλία, βλέπουμε ότι οι επενδυτές είναι ευτυχείς να αγοράσουν διάρκεια σε κάποιο επίπεδο», σχολίασε ο Garayo, αναφερόμενος στον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές που αγοράζουν τα ομόλογα.
Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις στα ομόλογα
Σε κοινοπρακτικές εκδόσεις, οι κυβερνήσεις προσλαμβάνουν τράπεζες για να πωλούν ομόλογα απευθείας σε επενδυτές. Οι πωλήσεις παρακολουθούνται στενά για να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση της ζήτησης από ό,τι στις δημοπρασίες, όπου οι τράπεζες αγοράζουν πρώτα τα ομόλογα.
Ο επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους στην ΕΜΕΑ της Barclays, Lee Cumbes, δήλωσε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των περιθωρίων ανταλλαγής, έχουν κάνει τις πωλήσεις ομολόγων ελκυστικές για τους επενδυτές.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από 40 bps από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 90 bps από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου και οι ισοδύναμες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 100 bps πέρυσι.
Τα περιθώρια ανταλλαγής μετρούν τη διαφορά μεταξύ του σταθερού επιτοκίου που πληρώνουν οι επενδυτές σε παράγωγα που χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο επιτοκίου και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ξεπέρασε τα επιτόκια swap για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και η διαφορά ανταλλαγής παραμένει αρνητική.
Οι επενδυτές, όπως οι τράπεζες, συχνά πληρώνουν το επιτόκιο ανταλλαγής για να αντισταθμίσουν την έκθεση όταν αγοράζουν αυτά τα ομόλογα, επομένως το να κερδίζεις ένα pickup έναντι των swaps κάνει τα ομόλογα πιο ελκυστικά για αγορά.
Ρεκόρ ζήτησης για τη Γαλλία
Η Γαλλία ήταν ένα από τα κυριότερα σημεία, καθώς η ζήτηση ρεκόρ για την πρώτη κοινοπρακτική έκδοσή της από τις πρόωρες εκλογές του 2024 συγκλόνισε τις αγορές της και έστειλε στα ύψη το ασφάλιστρο κινδύνου με τη Γερμανία.
«Όταν βλέπω τη Γαλλία να διαπραγματεύεται τόσο ψηλά, αυτό είναι απίστευτη αξία για εμάς», δήλωσε ο διευθυντής του ταμείου Barings, Brian Mangwiro, ο οποίος αγόρασε το ομόλογο.
Η υπηρεσία χρέους του Βελγίου σημείωσε ότι εξαιρουμένων των εντολών από λογαριασμούς “γρήγορου χρήματος”, όπως τα hedge funds, η ζήτηση για τα deals του Ιανουαρίου ήταν 42,5 δισ. ευρώ – πολύ λιγότερο από το σύνολο των 89 δισ. ευρώ, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ.
Μεταξύ 2021 και 2025, οι παραγγελίες για τις πωλήσεις 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά πάνω από 150% από μακροπρόθεσμους επενδυτές, υπερδιπλάσια από την αύξηση 60% από λογαριασμούς όπως τα hedge funds, δήλωσε ο διευθυντής Maric Post.
«Το να βλέπεις τα βιβλία παραγγελιών ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα πράγμα, ωστόσο, το να το δεις τώρα, όταν το QE έχει φύγει, είναι πολύ εντυπωσιακό», είπε ο Cumbes της Barclays. Ωστόσο, ακουγόταν προσεκτικός.
«Οι συνθήκες είναι πολύ ισχυρές αυτή τη στιγμή. Τόσο το 2023 όσο και το 2024, διαπιστώσαμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν πιο αδύναμο από το πρώτο».
Τα ελληνικά ομόλογα
Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές στις 14 Ιανουαρίου με ένα νέο 10ετές ομόλογο, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το βιβλίο έκλεισε με προσφορές που ξεπέρασαν τα 40,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τελικά 4 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στην περιοχή του mid swap +102 μ.β (περί του 3,6%).
Το ομόλογο
Το guidance για το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 102 μονάδες βάσης πλέον του Mid-Swap (2,58%), ήτοι περί το 3,6%, από 107 μονάδες βάσης που ήταν αρχικά.
Ως ανάδοχοι τις έκδοσης ενέργησαν οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale.
ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα του 2025
Υπενθυμίζεται ότι για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ , σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Παράλληλα, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για φέτος στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ.
Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει φέτος τα 5,73 δισ. ευρώ.


Latest News

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Προσπαθούν να αναχαιτίσουν το sell off οι ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές έρχονται από μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση, κατά την οποία οι περισσότεροι τίτλοι δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα πωλήσεων

Νέα βουτιά στις ασιατικές αγορές, τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 3,04%, ενώ ο Topix έχασε 5,09%

Χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες για το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Βουτιά για πετρέλαιο Brent και αμερικανικό αργό WTI μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου ανακοίνωσε γενική αύξηση δασμών

Με πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την ιστορική βουτιά στη Wall Street
Με έντονα πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους κλυδωνισμούς στη Wall Street λόγω δασμών Τραμπ

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη