
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη, τα οποία καθημερινά δυναμώνουν.
Στα πάνω από 20 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται καθημερινά διάφορες δράσεις, κινητοποιήσεις αλλά και συνελεύσεις όπου σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα μπλόκα οργανώνονται τα επόμενα βήματα τους.
Αγρότες: Παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να συνεδριάσει η Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, όπου εκπρόσωποι των αγροτών απ’ όλη τη χώρα θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους αλλά και τη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τους ίδιους όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και εξετάζεται από κοινού και σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς οι αγρότες σε όλη τη χώρα – Μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας
Πολύμορφη δράση στη Θεσσαλία
Το στίγμα των κινητοποιήσεων δίνει και φέτος η Θεσσαλία, όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε έξι κομβικά σημεία (κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Ε65, από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, στον κόμβο της Γυρτώνης, από τους αγρότες της Λάρισας, στο Γερακάρι, από τους αγρότες του Δήμου Αγιάς, στον κόμβο Μεγαλοχωρίου στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Λάρισας, από τους αγρότες των Τρικάλων, στον κόμβο Ριζόμυλου στην Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας από αγρότες της Μαγνησίας, στο Μικρό Ελευθεροχώρι στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης από τους αγρότες της Ελασσόνας), ενώ καθημερινά προχωρούν σε διάφορες δράσεις, όπως συμβολικό κλείσιμο των δρόμων, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.
Χτες Τετάρτη δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες με τα τρακτέρ πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, με τους αγρότες να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουν καθώς για τους ίδιους είναι ένας αγώνας επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο των καθημερινών δράσεων που οργανώνονται στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, οι αγρότες στον κόμβο Γυρτώνης στη Λάρισα, έκαψαν συμβολικά μπάλες από άχυρα.
Σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου τη σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι στις 7 το απόγευμα διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης.
Το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου όπου προγραμματίζεται άνοιγμα των διοδίων ταυτόχρονα σε όλα τα κεντρικά σημεία, ενώ τη Δευτέρα 3/2 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας έξω από την Περιφέρεια.
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου οι αγρότες από το μπλόκο στην παλιά Εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου, προχωρούν σε πορεία με τα τρακτέρ τους στη πόλη.
Πού έχουν στηθεί τα μπλόκα των αγροτών
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς βρίσκονται και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, του Έβρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι προτάσσουν τόσο τα πανελλαδικά αιτήματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, όσο και αιτήματα με τοπικό χαρακτήρα.
Στην Κεντρική Μακεδονία παραμένουν και πληθαίνονται τα τρακτέρ στον κόμβο των Μαλγάρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, καθώς και στο Κιλκίς (Πολύκαστρο), στην Πέλλα (μπλόκα σε Κρύα Βρύση, Γυψοχώρι, Παραλιμνίο), στην Ημαθία (μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας στην Εθνική οδό προς Έδεσσα και στον κόμβο Νησελίου) και στην είσοδο της πόλης στην Κατερίνη.
Στον Έβρο, ενισχύεται το μπλόκο των Καστανιών, ενώ στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να στηθεί νέο μπλόκο στον κόμβο Αντιγόνου.
Στη Στερεά Ελλάδα, οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν στήσει μπλόκο στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας και οι αγρότες της Λιβαδειάς και των χωριών της Κωπαϊδας παραμένουν στο διοικητήριο της ΠΕ Βοιωτίας και της βόρειας Εύβοιας στην Κήρινθο.
Στην Ήπειρο, οι αγρότες της Πρέβεζας έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο, κατά μήκος της εθνικής οδού, ενώ οι αγρότες των Ιωαννίνων και της Άρτας προετοιμάζουν συλλαλητήρια στις πόλεις.
Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στην Ερμίτσα, της Ηλείας (μπλόκο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο), της Αιγιάλειας Αχαΐας (μπλόκο στον κόμβο της γέφυρας Σελινούντα).
Μπλόκο προετοιμάζουν οι αγρότες στα Χανιά, ενώ στη Λέσβο διοργανώνεται συλλαλητήριο την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Τι ζητούν οι αγρότες
Διαγχρονικά παραμένουν τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των αλιέων της χώρας, αιτήματα για την επιβίωση τους, με αιχμή την:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής λόγω των καταστροφών από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
- Μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουμε που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές τους στη λαϊκή κατανάλωση.
- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα προϊόντα που, λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων, είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν.
- Να δοθεί άμεσα και στο 100% η αποζημίωση μέσω ΑΡΩΓΗΣ.
- Να μη γίνει το νερό πανάκριβο εμπόρευμα.


Latest News

Παράταση στα αιτήματα πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης
Τι προβλέπει νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα σχέδια βελτίωσης

Γ. Ποντίκας ( ΕΣΥΦ -Syngenta): Μας σκοτώνουν αυτοί που φέρνουν παράνομα φυτοφάρμακα
Οι εταιρείες που «δανείζουν» με 1,5 δισ. ετησίως τους αγρότες – Το μέλλον σε καλλιέργειες αξίας – Το παράδοξο του ηλιέλαιου και η προσπάθεια ανακύκλωσης

Απάτη 2,9 εκατ. με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 στο δικαστήριο στέλνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Στις 100 φτάνουν οι ύποπτες υποθέσεις με παράνομες επιδοτήσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Ξεκινά το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες - Ενίσχυση από 50% έως 70%
Ενίσχυση από 50% έως 70% ανάλογα με το είδος δαπάνης - Υπεγράφη από τον Κώστα Τσιάρα η απόφαση

Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια στα βρετανικά δείπνα
Νέα τάση καθιερώνεται στα βρετανικά δείπνα, με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Τι έδειξε έρευνα καταναλωτών

Έως τις 26 Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για τις βιολογικές καλλιέργειες
Τι αναφέρει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» έτους 2024

Στα 14 εκατ. εκατόλιτρα οι παγκόσμιες επανεξαγωγές κρασιού – Οι εμπορικές διαδρομές
Χαρτογράφηση των κύριων κόμβων επανεξαγωγής στο κρασί παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ σε 12.915 δικαιούχους
Πότε θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων

Στα σκαριά οι αλλαγές της ΚΑΠ για μετά το 2027 – Το «master plan» των Βρυξελλών
Φουντώνουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ - Στο επίκεντρο περισσότερα μέτρα για την απλούστευσή της

Οι «αλμυρές» τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά «καίνε» την κατανάλωση
Τι δείχνει η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις νέες τάσεις στα ψάρια και θαλασσινά