
Την άποψη ότι η θανατηφόρα σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στον αέρα στην Ουάσινγκτον ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να προσλάβει πιο ποικιλόμορφο προσωπικό, εξέφρασε εμμέσως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ διατύπωσε την κατηγορία αυτή σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου που συγκάλεσε για να ενημερώσει τους Αμερικανούς για τη συντριβή το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία ένα επιβατικό αεροσκάφος που επρόκειτο να προσγειωθεί στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρίγκαν συγκρούστηκε με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.
Τραμπ για αεροπορικό δυστύχημα στην Ουάσιγκτον: Η συντριβή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί
Η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος δεν είναι ακόμη σαφής, και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες για μεγαλύτερη ποικιλομορφία του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Ωστόσο, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την ενημέρωση για να εντείνει τη ρητορική του επί του θέματος, επικρίνοντας σε αυτή την περίπτωση την FAA, η οποία ρυθμίζει τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια των ΗΠΑ.
«Η στροφή της FAA στην ποικιλομορφία περιλαμβάνει εστίαση στην πρόσληψη ατόμων με σοβαρές διανοητικές και ψυχιατρικές αναπηρίες. Αυτό είναι καταπληκτικό», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η FAA ήθελε ανθρώπους «με σοβαρές αναπηρίες, το πιο υποεκπροσωπούμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού, και τους θέλουν μέσα και τους θέλουν – μπορούν να γίνουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας».
H «κοινή λογική» του Τραμπ
Ερωτηθείς πώς μπορεί να κατηγορήσει την πρόσληψη προσωπικού για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη για το δυστύχημα, χωρίς να γνωρίζει ακόμη ποιος έφταιγε, ο Τραμπ απάντησε: «Επειδή έχω κοινή λογική».
«Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ευφυΐας», πρόσθεσε.
Ένας πρώην αξιωματούχος της FAA δήλωσε στο Reuters ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές – ψυχικά και σωματικά – πριν προσληφθούν.
Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επικρίσεις από εμπειρογνώμονες σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας, υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και Δημοκρατικούς νομοθέτες.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει καταστήσει την εξάλειψη κάθε πολιτικής που αποσκοπεί στην υποστήριξη της διαφορετικότητας χαρακτηριστικό γνώρισμα της νεοσύστατης κυβέρνησής του, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας συρρίκνωσης, εκκαθάρισης και αναδιαμόρφωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθεί με τις πολιτικές του προτεραιότητες.
Αργότερα την Πέμπτη, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό μνημόνιο με το οποίο διέταξε την κυβέρνησή του να αξιολογήσει και να ακυρώσει πρωτοβουλίες για την πολυμορφία σε ρόλους που αφορούν την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Ο Τραμπ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διαταγή που ζητά την κατάργηση των κυβερνητικών προγραμμάτων πολυμορφίας, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού όλων των ομοσπονδιακών γραφείων και θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη, και έθεσε όλο το προσωπικό των ομοσπονδιακών γραφείων DEI σε άδεια με αποδοχές, καθώς τα γραφεία τους αντιμετωπίζουν το κλείσιμο.
Οι υποστηρικτές των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών DEI λένε ότι είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων και του δομικού ρατσισμού που επηρεάζουν τις περιθωριοποιημένες κοινότητες.
«Στο πλαίσιο κάθε έρευνας εξετάζουμε τον άνθρωπο, τη μηχανή και το περιβάλλον», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών Τζένιφερ Χομέντι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ. «Εξετάζουμε τα γεγονότα στην έρευνά μας και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο».
Η αεροπορική καταστροφή
Το συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με την ανεξάρτητη διερεύνηση αεροπορικών καταστροφών.
Δεν υπήρχαν επιζώντες μεταξύ των 64 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος και των τριών στρατιωτών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, καθιστώντας τη συντριβή την πιο θανατηφόρα αεροπορική καταστροφή των ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.
«Η επίρριψη ευθυνών για μια φυσική αεροπορική καταστροφή στα άτομα με αναπηρία και στα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της ένταξης είναι αβάσιμη», δήλωσε ο Τζέιμς Γουόρντ, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της ADA Watch/Coalition for Disability Rights & Justice. «Είναι αβλιστικό, μισαλλόδοξο και βάζει στόχο στις πλάτες των ατόμων με αναπηρία, θέτοντας μας σε φυσικό κίνδυνο».
Ο Anthony Brickhouse, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών, δήλωσε ότι οι προσπάθειες ποικιλομορφίας δεν έχουν καμία διαφορά στα πρότυπα ασφαλείας.
«Η ανακάλυψη του τι συνέβη για να προκληθεί ένα ατύχημα και η πραγματοποίηση αλλαγών για να βελτιωθεί η ασφάλεια είναι το ζητούμενο», δήλωσε. «Δεν είναι ώρα για πολιτική, δεν είναι ώρα για ατζέντα».
Ο Τραμπ επέκρινε συγκεκριμένα τον Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο οποίος ήταν υπουργός Μεταφορών για τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Απαντώντας στον υπαινιγμό του Τραμπ ότι η DEI έπαιξε ρόλο στο δυστύχημα, ο Buttigieg έγραψε στο X: «Despicable. Καθώς οι οικογένειες θρηνούν, ο Τραμπ θα έπρεπε να ηγείται, όχι να λέει ψέματα».


Latest News

Τι είπε στο διάγγελμα του απόψε για την Ουκρανία ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για ευρωπαικά στρατεύματα που θα εγγυηθούν τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία

Κινητοποιήσεις φορέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας εναντίον της ρυπογόνου Oil One
Οι φορείς οργανώνουν κλείσιμο του περιφερειακού στην Δραπετσώνα και πορεία μέχρι την Oil ONE την Κυριακή 9 Μάρτη στις 11:00

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
«Είμαι 21 χρόνια στο κοινοβούλιο, τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχουμε ξανά δει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόβλημα βιωσιμότητας για 7 στις 10 επιχειρήσεις - Τι δείχνει έρευνα του ΒΕΑ
Σε «συμπληγάδες» υψηλής φορολογίας και κόστους ενέργειας οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΒΕΑ

Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή για τα Τέμπη - Πυρά πολιτικών αρχηγών
Μετά την απόφαση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο με 277 ψήφους, τον λόγο σήμερα παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ιδού η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση – Ολόκληρο το κείμενο
Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί αμέσως μετά τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών ελέω της προ ημερησίας διατάξεως που είναι προγραμματισμένη για σήμερα

Ξεκινά η προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή - Πότε θα υπάρξει πρότασης δυσπιστίας
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Τέμπη: Νέα συλλαλητήρια σε όλη την χώρα – Πού θα πραγματοποιηθούν
Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη έχουν οργανωθεί σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, σε περιοχές όλης της χώρας

Νέα απειλή Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία «με τον έναν τρόπο ή τον άλλον»
Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Γροιλανδούς ότι η Αμερική «θα σας κρατήσει ασφαλείς, θα σας κάνουμε πλούσιους»

Μητσοτάκης: Αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών η μείωση της ανεργίας
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης