![ΕΚΤ: Στα 963 δισ. ευρώ ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/money-e1708026249295.jpg)
Με ταχείς ρυθμούς -και ταχύτερους σε σχέση με ευρωπαϊκό μέσο όρο- αυξάνεται ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, σχετικά με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει αρκετή απόσταση ακόμα, η σωρευτική ποσοστιαία αύξηση του στην Ελλάδα (28,5%) είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης για την τριετία 2022 – 2024, όπως τόνισε και σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, η κατανομή του πλούτου είναι δικαιότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την πλειονότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αφού τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, ανήκουν σε περισσότερα νοικοκυριά. Δηλαδή, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πλούτος στην Ελλάδα συγκεντρώνεται σε περισσότερα χέρια.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΚΤ, για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, προκύπτει ότι:
1. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (που περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφθασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και 40,1% σε σχέση με το 2020.
2. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν όλες οι επιμέρους συνιστώσες, καθώς στο εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες – από το 2020 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 57 δισ. ευρώ, από τα οποία το 56% προέρχεται από τα νοικοκυριά.
3. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση των αξιών αλλά και στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών κατά 9,7% σε σχέση με το 2022.
4. Τα ελληνικά νοικοκυριά κατατάσσονται (με βάση τη διάμεσο τιμή) στην 11η θέση μεταξύ 18 χωρών – μελών της ευρωζώνης ως προς την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν. Έτσι, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν ισχύει η συνήθης καταστροφολογία που κατατάσσει τους Έλληνες στην τελευταία θέση της Ευρώπης, καθώς εκτός από τα εισοδήματα (για τα οποία επίσης πρέπει να ανακτηθεί ακόμη αρκετό έδαφος), αυξάνεται και η αξία της περιουσίας των νοικοκυριών. Βελτιώνεται επίσης και η θέση των ελληνικών νοικοκυριών στην σχετική κατάταξη των χωρών της ευρωζώνης.
5. Ο δείκτης ανισότητας όπως μετριέται με τον συντελεστή Gini, είναι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα στη χώρα μας κατέχουν το 12% του πλούτου έναντι 5% στην ευρωζώνη, ενώ το πλουσιότερο 10% στην Ελλάδα κατέχει το 45% του πλούτου έναντι 57% στην ευρωζώνη.
Συμπερασματικά, τα στοιχεία για την εξέλιξη του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν αφενός την πρόοδο της χώρας την τελευταία πενταετία και την βελτίωση της θέσης της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και αφετέρου την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής η οποία αυξάνει την περιουσία των Ελλήνων και εξασφαλίζει την δικαιότερη κατανομή της.


Latest News

Πάνω από 190 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι – Ανατιμήσεις «φωτιά» στον οβελία
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις
Δασμοί, ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»