
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση του προγράμματος ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ο Υπουργός παρευρέθηκε σε εκδήλωση παρουσίασης του πιλοτικού έργου «Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο», που υλοποίησαν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και η Cisco, σε συνεργασία με την Green Projects και τη Dataways.
Παράλληλα, σε εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ για την εφαρμογή καλών πρακτικών στην Κτηνοτροφία που έγινε σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν στα συνεργατικά σχήματα, καθώς, όπως τόνισε, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε, ως χώρα, το μειονέκτημα των μικρών εκμεταλλεύσεων.
Σε παρέμβασή του για το «Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο κ. Τσιάρας επισήμανε τη σημασία του προγράμματος θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας.
Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Τσιάρας από τη Zootechnia για τους κτηνοτρόφους
«Είναι σημαντικό να δούμε πώς ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ελληνική γεωργική παραγωγή. «Το 2019 μιλούσαμε για ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο και σήμερα μιλάμε για θετικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών και των λαχανικών αυξήθηκαν σε σχέση με το 2023. Είναι λογική προσέγγιση το να αυξήσουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στον συγκεκριμένο κλάδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ενώ στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι διπλάσια από αυτή της Θεσσαλίας, η αντίστοιχη έκταση αγγίζει τα 120.000 στρέμματα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής και συγκεκριμένα στο «Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο», το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαμερίσματα έως 180 τ.μ., δύο χωμάτινα για καλλιέργεια εδάφους και δύο για υδροπονία.
Κώστας Τσιάρας: Η κτηνοτροφία απαιτεί, πλέον, συνεργατικά σχήματα
Στη συνέχεια, ο Κώστας Τσιάρας μίλησε σε εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ στον χώρο όπου διεξάγεται η 13η Διεθνής Έκθεση Zootechnia, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα, καθώς αυτός είναι ο δρόμος για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους.
«Δεσμεύομαι προσωπικά, όπως και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι μέσα από διάλογο, συνεργασία, σχεδιασμό και συγκεκριμένη στρατηγική, θα κρατήσουμε όρθιο τον πρωτογενή τομέα και θα στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία απαιτεί, πλέον, συνεργατικά σχήματα, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική», σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καθώς και πώς, σε βάθος χρόνου, μπορεί να καταστεί ανθεκτική. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που έχουμε στην Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία, είναι οι μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Και το μειονέκτημα αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε μόνο αν οι παραγωγοί ενταχθούν και δραστηριοποιηθούν σε συνεργατικά σχήματα».
«Η κτηνοτροφία έχει μια τεράστια δυναμική. Είναι στο χέρι μας να τη στηρίξουμε και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους κτηνοτρόφους», ανέφερε.
Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ και όλους τους παραγωγικούς φορείς, εργάζεται μεθοδικά για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού και κτηνοτροφικού μοντέλου, που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και γενικότερα των αγροτών, συγχαίροντας παράλληλα τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα για τη θέση που διατύπωσε, ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς. «Θα πικράνουμε κάποιους, αλλά τα χρήματα της Ε.Ε. πρέπει να πηγαίνουν σε εκείνους που παράγουν. Είστε ο πρώτος υπουργός που το αναφέρει και στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο κ. Σατολιάς.
«Ο πρωτογενής τομέας είναι εδώ»
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης της ΕΘΕΑΣ και της επίσκεψης που έκανε σε περίπτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στην ΕΡΤ:
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συμμετοχή τόσο πολύ κόσμου στην εφετινή Zootechnia. Αποδεικνύει ουσιαστικά το ενδιαφέρον όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία για το πώς μπορούν να εξελίξουν την ίδια τους την απασχόληση, να την εκσυγχρονίσουν και να τη στηρίξουν με έναν τρόπο που η σύγχρονη πραγματικότητα υπαγορεύει. Αποτελεί μια απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ή εκτιμούν, ότι ο πρωτογενής τομέας έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε άλλο. Ο πρωτογενής τομέας είναι εδώ! Η κτηνοτροφία στη χώρα μας εξακολουθεί να συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η προσπάθεια όλων μας είναι στην κατεύθυνση της στήριξής της και της βιώσιμης, ανθεκτικής, περαιτέρω ανάπτυξης της».


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο