Τέλος στο θρίλερ εβδομάδων έβαλε ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνοντας επισήμως πως από σήμερα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή του πρώτου γύρου των δασμών Τραμπ.
Ο Τραμπ θα βάλει την υπογραφή του στο διάταγμα που θα επιβάλει τεράστιους δασμούς ύψους 25% σε αγαθά από το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, διαταράσσοντας δυνητικά το ετήσιο εμπόριο αξίας άνω των 2,1 τρισ. δολαρίων.
Δασμοί Τραμπ: Τα σενάρια των οικονομολόγων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι «ασφαλώς» θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.
«Θα κάνουμε κάτι πολύ ουσιαστικό με τους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αν θα επιβάλω δασμούς στην ΕΕ; Θέλετε την πραγματική απάντηση ή τη διπλωματική; Ασφαλώς. Η ΕΕ μας συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα για να αποφύγουν τους δασμούς, προσθέτοντας ότι θα επιβληθούν επίσης δασμοί στα μικροτσίπ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πιθανότατα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.
Οι πιθανές επιπτώσεις σίγουρα εξαρτώνται από την αποσαφήνιση των δασμών, δηλαδή το ύψος, τα αγαθά στα οποία θα επιβληθεί, τις εξαιρέσεις και φυσικά από τις αντιδράσεις του Καναδά και του Μεξικού. Τόσο η Οτάβα όσο και η Πόλη του Μεξικού έχουν καταρτίσει καταλόγους με τους ανταποδοτικούς δασμούς που θα εκδώσουν εναντίον των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ ενεργοποιήσει τους δασμούς εναντίον τους, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται οι FT.
Τρία σενάρια
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τρία πιθανά αποτελέσματα: έναν δασμό με καθυστερημένη εφαρμογή, ή στοχευμένο σε ορισμένες εισαγωγές, ή ξεκινώντας με χαμηλότερο συντελεστή που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου – ή κάποιο συνδυασμό αυτών.
Δασμός 25% με καθυστερημένη εφαρμογή: Ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακοινώσει τον δασμό 25% για τον Καναδά και το Μεξικό με εφαρμογή δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα. Αυτό θα άφηνε χρόνο για διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών χωρών.
Στοχευμένος δασμός 25%: Είναι επίσης πιθανό, αντί να παρέχει μερικές εξαιρέσεις σε εισαγωγές όπως το πετρέλαιο, ο δασμός να εφαρμοστεί σε λίγους μόνο τομείς, όπως ο χάλυβας ή τα αυτοκίνητα. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει πολύμηνο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή, εάν απαιτηθεί επίσημη έρευνα.
Μια σταδιακή προσέγγιση: Το 2019, ο δασμός που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τις εισαγωγές από το Μεξικό θα ξεκινούσε από 5% και θα αυξανόταν σταδιακά έως το 25%.
Latest News
Χρήμα στο κινητό - Ένας παγκόσμιος χορός τρισ. εκτός τραπεζών
Τι αποκαλύπτει έρευνα του διεθνούς οργανισμού εταιρειών κινητής τηλεφωνίας GSMA
Γιατί η Walgreens αναστέλλει το μέρισμα που πληρώνει σχεδόν ένα αιώνα
Η απόφαση της Walgreens αποσκοπεί στη μείωση του χρέους και τη βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών
Η δύναμη της... πατάτας - Πώς το Chili's έγινε το πιο hot εστιατόριο των ΗΠΑ
Πώς η αλυσίδα Chili's πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο κλάδο εστιατορίων των ΗΠΑ
Ανατρέπει τις ισορροπίες - Βρέθηκε τεράστιο νέο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Κίνα
Το νέο κοίτασμα στην επαρχία Γιουνάν αναδεικνύει περαιτέρω την Κίνα σε ρυθμιστή της αγοράς αυτών των στοιχείων
Είναι ο χρυσός προμήνυμα πολέμου; - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο χρυσός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια το 2025 - Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του
Η ιταλική κωμόπολη που βούλιαξε από κόσμο μετά από «κάλεσμα» διάσημης TikToker
Ο δήμαρχος περιορίζει τους αριθμούς τουριστικών λεωφορείων αφού χιλιάδες επισκέπτες κατεβαίνουν στο Roccaraso, φράσσοντας δρόμους και αφήνοντας σκουπίδια
«Χάρη» από τον Τραμπ ζητούν οι γονείς του Μπάνκμαν-Φριντ - Οι κινήσεις τους
Ο συνιδρυτής του FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για απάτη το 2024
Σε κινδυνο η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ, μετα την απόφαση Τραμπ
«Παγώνουν» προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο με την απόφαση Τραμπ- Οι ΗΠΑ είναι απο τους μεγαλύτερους δωρητές
Όλα τα σενάρια για τους δασμούς Τραμπ - Τι λένε οι οικονομολόγοι
Μια πρώτη αποτίμηση των δασμών που θα επιβληθούν σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Έρχεται μια επανάσταση… αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα γίνει - Ο χρησμός του Economist
Η Ευρώπη χρειάζεται φιλοδοξίες τύπου DOGE, ενώ η Αμερική χρειάζεται προετοιμασία τύπου Μιλέι, αναφέρει ο Economist