Το δρόμο της πρωτοπορίας βαδίζει εδώ και χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο οποίος συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία. Στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτει στη φαρέτρα του όπλα, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τον παραγωγό, την καλλιέργεια, την ποιότητα των μήλων ΠΟΠ για τα οποία έγινε γνωστός, αλλά και το περιβάλλον.
Στα 108 χρόνια λειτουργίας του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς με τις δράσεις, τα προγράμματα, την πολιτική που ακολουθεί και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί είναι προσανατολισμένος στη διασφάλιση των μήλων, τα οποία είναι ταυτισμένα με τον τόπο, δίνοντας το στίγμα του στο αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται.
Προϊόντα ΠΟΠ: Η υπεραξία της ελληνικής γης – Τα μοντέλα που πέτυχαν
Έτσι και τώρα στην εποχή της κλιματικής κρίσης και τα νέα δεδομένα που αυτή δημιουργεί στον πρωτογενή τομέα, «τρέχει» δύο σημαντικά προγράμματα, το «LIFE PureAgroH2O» και το AFOOT, τα οποία αποτελούν ένα «μεγάλο στοίχημα» για την αγροτική παραγωγή της Ζαγοράς. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις τίθεται ως προτεραιότητα από τη μία η διαχείριση των υδάτινων πόρων που απαιτούνται στις παραγωγικές διαδικασίες και από την άλλη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας, θέμα που συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Πρόκειται για επενδύσεις που βασίζονται στην προστασία της ποιότητας των μήλων μας, του καταναλωτή και του παραγωγού με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον»
Επενδύσεις παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά
Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, που διακινεί ο Συνεταιρισμός κατέχουν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καλλιέργειας.
«Πρόκειται για επενδύσεις που βασίζονται στην προστασία της ποιότητας των μήλων μας, του καταναλωτή και του παραγωγού με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Δράσεις που θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά που έρχεται», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Γιάννης Κράββαρης.
Με δεδομένο ότι η ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή καλύπτει το 90% στην περιοχή, στόχος του προγράμματος για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, όπως εξηγεί ο κ. Κράββαρης, είναι στο άμεσο μέλλον η εξοικονόμησή του, ενώ σε επόμενο στάδιο «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό ακόμα και για άρδευση. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο αλλά βρίσκεται στα άμεσα σχέδια καθώς η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους και οι πηγές και στην περιοχή μας «πέφτουν». Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο τουρισμός στην περιοχή. Και μιας και έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, πρέπει να τις προστατεύσουμε και τις δύο καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
«Αυτό το πρόγραμμα μας βοήθησε να συνδυάσουμε πιλοτική εφαρμογή για φωτοκαταλυτική νανοδιήθηση, όπου καθαρίζει το νερό και διασπά τους ρύπους, το οποίο μας επιτρέπει να επαναχρησιμοποιούμε νερό, να μην το πετάμε, να διασφαλίζουμε υδάτινους πόρους. Και αυτή η δράση μας αποτελεί στην ουσία μια στρατηγική επιλογή που αποδεικνύει πιο δρόμο έχουμε επιλέξει», συμπληρώνει στη συνέχεια στον ΟΤ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Αντώνης Πολίτης.
«Ο παραγωγός θέλει να ζει και να παράγει σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον»
Το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα
Η συγκομιδή των μήλων στη Ζαγορά είναι κατά βάση χειρωνακτική με πρόσθετο κόπο αλλά και κόστος για τους παραγωγούς. Πρακτικές όμως με θετικά τα αποτελέσματα ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Έτσι, με το πρόγραμμα ΑFOOT του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ο Συνεταιρισμός, δίνει το στίγμα των νέων απαιτήσεων της εποχής, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
«Ο παραγωγός θέλει να ζει και να παράγει σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον», επισημαίνει στον ΟΤ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αντώνης Πολίτης εξηγώντας μας τη σημασία του δεύτερου προγράμματος για το αποτύπωμα άνθρακα AFOTT.
Σε μια πιλοτική μέτρηση για το αποτύπωμα του άνθρακα στην καλλιέργεια, προέκυψε, όπως μας αναφέρει ο κ. Πολίτης, ότι τα μήλα της Ζαγοράς από το χωράφι μέχρι και την παράδοση στο συσκευαστήριο έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα από άλλες περιοχές, οι οποίες μετρήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Πολίτης, «αυτό σημαίνει ότι τα μήλα μας είναι ένα προϊόν, που είναι ασφαλές και ποιοτικό για τον καταναλωτή. Η ύπαρξη χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα αποδεικνύει συγχρόνως ότι έχει καλλιεργηθεί με όσο το δυνατό λιγότερα χημικά, με λιγότερες εφαρμογές».
Και αυτό το πρόγραμμα, εντάσσεται όπως τονίζει ο κ. Πολίτης, στις πολύχρονες ενέργειες του Συνεταιρισμού ώστε «να ισχυροποιεί το τρίπτυχο με το οποίο λειτουργούμε και το οποίο βασίζεται στη βιωσιμότητα του παραγωγού, στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων προς τους καταναλωτές και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακολουθούμε πιο φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές και μετασυλλεκτική διαχείριση των προϊόντων, ενώ παράλληλα διατηρούμε τους φυσικούς πόρους της περιοχής».
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Όμως τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού στοχεύουν στο να επεκτείνουν στο μέλλον τις μετρήσεις σε μεγαλύτερες εκτάσεις αλλά και στα επόμενα στάδια της διακίνησης των κόκκινων μήλων.
Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα
Κύριο αντικείμενο του έργου AFOOT είναι η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τον αγρό μέχρι το σημείο παράδοσης των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση.
Στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές.
Οι ίδιοι οι παραγωγοί, μέσω του Συνεταιρισμού αποκτούν στην πράξη τη καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.
Εταίροι του έργου είναι η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε (Θεσσαλονίκη), το Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN.
Αντίστοιχα, το «LIFE PureAgroH2O» αφορά στην επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης για την εξέταση ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η αειφόρος διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγονται από βιομηχανία φρούτων, η διάσπαση διαφόρων οργανικών και ανόργανων ρύπων και τη μείωση του όγκου υγρών αποβλήτων, η ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου από τη διαδικασία νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Συντονιστής του έργου είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και εταίροι: ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑGORIN (Ελλάδα) και Πανεπιστήμιο Αλμερίας (UAL), Ινστιτούτο Ερευνών CIESOL, Αγροβιομηχανία Citricos del Andarax (Ισπανία).
Latest News
Η κτηνοτροφία απαιτεί συνεργατικά σχήματα
Τι ειπώθηκε στην κοινή εκδήλωση του ΥπΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ για την κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε στη 13η Zootechnia
Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια - Τι είπε ο Τσιάρας
Η ρύθμιση έχει τεθεί σε διαβούλευση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά απατήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ
Κινδυνεύει ο «υγρός χρυσός»; Πώς ανοίγει η όρεξη επιτηδείων για νοθεία στο ελαιόλαδο
Πώς οι δόλιες πρακτικές στο ελαιόλαδο μπορούν να υπονομεύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τον βιοπορισμό των παραγωγών
Μέσα στον Φεβρουάριο η πρόσκληση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Ο Κώστας Τσιάρας προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα
Η Ιαπωνία ρίχνει στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα ρυζιού - Στα ύψη οι τιμές
Ειδικοί στην αγορά υποπτεύονται ότι χονδρέμποροι στην Ιαπωνία παρακρατούν το ρύζι για να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών
Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Πού έχουν στηθεί μπλόκα
Στα πάνω από 20 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινά πολύμορφες δράσεις και συνελεύσεις
Ποιο είναι το σχέδιο για το νέο αγροτικό μοντέλο της Θεσσαλίας
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για τη Θεσσαλία παρουσίασε στον απολογισμό για το 2024, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας
Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Τσιάρας από τη Zootechnia για τους κτηνοτρόφους
«Ο πρωτογενής τομέας είναι εθνική υπόθεση», είπε στα εγκαίνια της 13ης Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Στο τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ορίστηκε το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ξεκινά η 13η Διεθνής Έκθεση Zootechnia για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία
Αυξημένοι οι εκθέτες στη Zootechnia, που ανέρχονται σε 954, από 49 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι)