Το μήνυμα ότι οι ενισχύσεις της ΕΕ πρέπει να καταβάλλονται σε όσους πραγματικά παράγουν έστειλαν πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με θέμα «Συνεργατισμός και Προοπτικές Ανάπτυξης στην Κτηνοτροφία», στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2025.
Στη σημασία ένταξης των κτηνοτρόφων σε συνεργατικά σχήματα, καθώς αυτός είναι ο δρόμος για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντών τους, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Κώστας Τσιάρας: Μέσα στον Φεβρουάριο η πρόσκληση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
«Η κτηνοτροφία έχει μια τεράστια δυναμική. Είναι στο χέρι μας να τη στηρίξουμε και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους κτηνοτρόφους»
«Δεσμεύομαι προσωπικά, όπως και όλα τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι μέσα από τον διάλογο, τη συνεργασία, τον σχεδιασμό και τη συγκεκριμένη στρατηγική, θα κρατήσουμε όρθιο τον πρωτογενή τομέα και θα στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία απαιτεί, πλέον, συνεργατικά σχήματα, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική», σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καθώς και πώς, σε βάθος χρόνου, μπορεί να καταστεί ανθεκτική. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που έχουμε στην Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία, είναι οι μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Και το μειονέκτημα αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε μόνο αν οι παραγωγοί ενταχθούν και δραστηριοποιηθούν σε συνεργατικά σχήματα».
«Η κτηνοτροφία έχει μια τεράστια δυναμική. Είναι στο χέρι μας να τη στηρίξουμε και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους κτηνοτρόφους», πρόσθεσε.
Παρεμβάσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘΕΑΣ
Στη συνέχεια, τον κύκλο των ομιλιών, άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος παρουσίασε τα πεπραγμένα του Συνεταιρισμού, μέσα από τα στοιχεία παραγωγής γάλακτος και των εξαγωγών φέτας. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις της ΕΘΕΑΣ γύρω από τις ασθένειες αιγοπροβάτων, που έπληξαν τους κτηνοτρόφους και κατά συνέπεια τον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και στις ενέργειες της Οργάνωσης με στόχο τη στήριξη των παραγωγών.
Επιπλέον, ο κ. Σατολιάς μίλησε για την καινοτόμο πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ, με τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού καλαθιού προϊόντων, ικανό να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ τόνισε πως οι ενισχύσεις θα πρέπει να καταβάλλονται σε όσους πραγματικά παράγουν, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια ισόρροπη αγροτική ανάπτυξη.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», παρουσιάζοντας το success story του Συνεταιρισμού, αλλά και το επενδυτικό πλάνο, που έχει σχεδιαστεί μέχρι το 2030. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και στις επενδύσεις που υλοποιούνται με στόχο τη συνεχή στήριξη των πτηνοτρόφων-μελών. «Οι επενδύσεις είναι το μυστικό, τόσο για τη συνεχή ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, όσο και για τη περαιτέρω στήριξη των παραγωγών-μελών».
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Συνεταιρισμός, προκειμένου έμπρακτα και ουσιαστικά να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής και να στηρίξει την παραγωγή.
Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο ίδιος, η ίδρυση της ΑΜΦΙΓΑΛ, το 2008, υπήρξε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ενός brand name στην Αιτωλοακαρνανία ως προς τα τυροκομικά προϊόντα και την ανάδειξη ΠΟΠ και όχι μόνο ποιοτικών προϊόντων. Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας σειράς παρεμβάσεων, που η πολιτεία οφείλει να κάνει, ώστε να προστατευθούν, τόσο τα προϊόντα ΠΟΠ και, όσο και η φέτα από τις ελληνοποιήσεις και τον αθέμητο ανταγωνισμό.
Συνεχίζοντας, τον λόγο έλαβαν οι κ.κ. Γεώργιος Μηλιώνης, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής και Μάνος Κωνσταντιδέλλης, από τους Συνεταιρισμούς «Γάλα Ελάςς», Γαλάτιστα και Μεσότοπος Λέσβου αντίστοιχα. Πρόκειται για μικρότερες συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά εξίσου υγιείς και παραγωγικές, με συνεχή εξέλιξη στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Μηλιώνης τόνισε στην εισήγησή του, πως οι νέοι συνεταιρισμοί στηρίζουν τους νέους ανθρώπους και τους βοηθούν, προκειμένου να εξελιχθούν.
Ο κ. Τσιαρτσιαφλής από την πλευρά του υπογράμμισε πως στόχος του Συνεταιρισμού είναι να εντάξει και τη μεταποίηση. Τέλος, ο κ. Κωνσταντιδέλλης τόνισε μέσα από την ομιλία του, πως μέσα από την απασχόληση των εργαζομένων και των παραγωγών στον Συνεταιρισμό, στηρίζονται οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Μετά το πέρας των χρήσιμων και εποικοδομητικών ομιλιών, ο υπουργός αναγνώρισε τη δυναμική και τη συνεισφορά των Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ στον πρωτογενή τομέα, λόγω της συνεχούς και ανοδικής εξέλιξής τους. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, δηλώνοντας ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ και όλους τους παραγωγικούς φορείς, εργάζεται μεθοδικά για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού και κτηνοτροφικού μοντέλου, που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.
Latest News
Πήραν ΦΕΚ οι de minimis ύψους 11,16 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Σε ποιά αγροτικά προϊόντα και σε ποιες περιοχές της χώρας θα καταβληθούν οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)
Τα μήλα Ζαγοράς δείχνουν το δρόμο - Τα νέα όπλα στη μάχη του ανταγωνισμού
Τι λέει στον ΟΤ για τα προγράμματα και τις επενδύσεις που «τρέχει» ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρόεδρος Γιάννης Κράββαρης
Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια - Τι είπε ο Τσιάρας
Η ρύθμιση έχει τεθεί σε διαβούλευση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά απατήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ
Κινδυνεύει ο «υγρός χρυσός»; Πώς ανοίγει η όρεξη επιτηδείων για νοθεία στο ελαιόλαδο
Πώς οι δόλιες πρακτικές στο ελαιόλαδο μπορούν να υπονομεύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τον βιοπορισμό των παραγωγών
Μέσα στον Φεβρουάριο η πρόσκληση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Ο Κώστας Τσιάρας προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα
Η Ιαπωνία ρίχνει στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα ρυζιού - Στα ύψη οι τιμές
Ειδικοί στην αγορά υποπτεύονται ότι χονδρέμποροι στην Ιαπωνία παρακρατούν το ρύζι για να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών
Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Πού έχουν στηθεί μπλόκα
Στα πάνω από 20 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινά πολύμορφες δράσεις και συνελεύσεις
Ποιο είναι το σχέδιο για το νέο αγροτικό μοντέλο της Θεσσαλίας
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για τη Θεσσαλία παρουσίασε στον απολογισμό για το 2024, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας
Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Τσιάρας από τη Zootechnia για τους κτηνοτρόφους
«Ο πρωτογενής τομέας είναι εθνική υπόθεση», είπε στα εγκαίνια της 13ης Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Στο τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ορίστηκε το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ