Για έναν μήνα αναστέλλεται η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές καναδικών προϊόντων στις ΗΠΑ, μετά από τη συνομιλία που είχαν Τραμπ και Τριντό λίγο μετά τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, προκαλώντας ανακούφιση και στις δύο πλευρές των συνόρων που περίμεναν με αγωνία την έκτβαση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, της δεύτερης μέσα σε λίγες ώρες, των δύο ηγετών.
Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν αποφύγει έναν δαπανηρό πόλεμο δασμών προς το παρόν, αφού οι ηγέτες και των δύο χωρών βρήκαν κάποιο κοινό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.
Οι δασμοί θα καθυστερήσουν για 30 ημέρες, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον λογαριασμό X του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, o οποίος σημείωσε ότι ότι είχε μια καλή επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ.
Και πρόσθσε: «Ο Καναδάς εφαρμόζει το συνοριακό μας σχέδιο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ενίσχυση των συνόρων με νέα ελικόπτερα, τεχνολογία και προσωπικό, ενισχυμένος συντονισμός με τους Αμερικανούς εταίρους μας και αυξημένοι πόροι για να σταματήσει η ροή της φαιντανύλης. Σχεδόν 10.000 άτομα πρώτης γραμμής εργάζονται και θα εργάζονται για την προστασία των συνόρων.
Επιπλέον, ο Καναδάς αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις για να διορίσει έναν «τσάρο» για την φαιντανύλη, θα χαρακτηρίσουμε τα καρτέλ ως τρομοκράτες, θα εξασφαλίσουμε 24ωρη παρακολούθηση στα σύνορα, θα ξεκινήσουμε μια Κοινή Δύναμη Δράσης Καναδά-ΗΠΑ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της φαιντανύλης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Έχω επίσης υπογράψει μια νέα οδηγία για τις υπηρεσίες πληροφοριών για το οργανωμένο έγκλημα και τη φαιντανύλη και θα τη στηρίξουμε με 200 εκατομμύρια δολάρια».
I just had a good call with President Trump. Canada is implementing our $1.3 billion border plan — reinforcing the border with new choppers, technology and personnel, enhanced coordination with our American partners, and increased resources to stop the flow of fentanyl. Nearly…
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) February 3, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει δασμούς 25% στις καναδικές εισαγωγές, με εξαίρεση την ενέργεια, η οποία θα υπόκειντο σε δασμούς 10%. Σε απάντηση, ο Τριντό είχε ανακοινώσει αντιδασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αυξάνονταν στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών
«Καλή» χαρακτήρισε την πρωινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αλλά πρόσθεσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Αμερικανοί «δεν αντιμετωπίζονται καλά από τον Καναδά». Στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας είχε προγραμματιστεία και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Τιερί Μπρετόν: Υποστηρίζει τη δημιουργία κοινού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα
Αναφερόμενος στην πρωινή συνομιλία, ο Τραμπ μεταξύ άλλων είπε πως «του έκανα μερικές ερωτήσεις», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο «Ο Καναδάς είναι πολύ σκληρός. Ο Καναδάς δεν μας αντιμετωπίζει καλά. Και πρέπει να μας φέρονται καλά», πρόσθεσε.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Καναδά επιβεβαίωσε την πρωινή κλήση -η πρώτη των δύο ηγετών από τότε που επέστρεψε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο- και είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με το εμπόριο και τα σύνορα, αλλά πέρα από αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες της συνομιλίας, και ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξει και δεύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών στις 3 το μεσημέρι ώρα Αμερικής.
Ο Τριντό τόνισε πως στις πιο σκοτεινές εποχές της Αμερικής, ο Καναδάς ήταν πάντα εκεί και ότι μαζί οι δύο χώρες δημιούργησαν την πιο στενή και πετυχημένη συνεργασία στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα
Νωρίτερα, στην ανάρτησή του, ο Τραμπ φάνηκε να επεκτείνει τους στόχους του δηλωμένου σκεπτικού του ότι είναι δυσαρεστημένος με αυτή τη χώρα, σημειώνοντας «Ο Καναδάς δεν επιτρέπει καν στις τράπεζες των ΗΠΑ να ανοίξουν ή να δραστηριοποιηθούν εκεί. Τι είναι αυτό;» εκτός από την αναζωπύρωση των ανησυχιών του για τα ναρκωτικά που διακινούνται μέσω των κοινών συνόρων τους.
Aναφερόμενος στην πρωινή συνομιλία του με τον Τραμπ, από τη μεριά του ο Τριντό τόνισε πως στις πιο σκοτεινές εποχές της Αμερικής, ο Καναδάς ήταν πάντα εκεί και ότι μαζί οι δύο χώρες δημιούργησαν την πιο στενη και πετυχημένη συνεργασία στον οικονομικό και τον στρατιωτικό τομέα. «Αν ο Τραμπ ονειρεύεται μια χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ, τοτε ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο καναδός πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, από την οπτική γωνία του Καναδά, η κλήση του Τραμπ με τον Τριντό νωρίτερα τη Δευτέρα έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ανώτερος κυβερνητικός σύμβουλος στον Καναδά είπε ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι εάν ο Καναδάς θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια παύση των δασμών όπως έκανε η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Καναδάς συνεχίζει να εργάζεται για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Τραμπ, αλλά δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες της κλήσης.
Αναστολή δασμών στο Μεξικό
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τη Δευτέρα τις δασμολογικές απειλές του κατά του Μεξικού για ένα μήνα περαιτέρω διαπραγματεύσεων, αφού η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ συμφώνησε να στείλει 10.000 μέλη της εθνικής φρουράς της χώρας της στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι δασμοί του Τραμπ κατά του Καναδά και της Κίνας επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, αλλά παρέμενε αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια οποιωνδήποτε συμφωνιών και εάν οι δασμοί ήταν προάγγελος ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου, καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί περισσότερους φόρους στις εισαγωγες αγαθών στη χώρα του.
Latest News
Αυτά ήταν τα 10 πιο καυτά brands του 2024
Η επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς έπληξε όλους τους οίκους πολυτελούς λιανικής, αλλά κάποιοι στην μόδα επλήγησαν λιγότερο από άλλους
Ο Τραμπ σχεδιάζει δασμούς 10% για όλες τις εισαγωγές απο την ΕΕ
Την επιβολη δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές απο την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξετάζει ο Ντοναλντ Τραμπ, αναφέρει η Telegraph
Ποιοι κλάδοι θα δεχθούν μαζικά... πυρά στον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε
Οι κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο από το καθεστώς που διαμορφώνουν οι δασμοί Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley
Ο κυβερνήτης του Ντελαγουέρ προσπαθεί να σταματήσει τις «διαρροές» εταιρειών
Καθώς μεγάλες εταιρείες απειλούν να εγκαταλείψουν το Ντελαγουέρ ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης σκέφτεται αλλαγές στην νομοθασία
Οι πρώτοι Αμερικανοί που άρχισαν να... παγώνουν λόγω των δασμών Τραμπ
Η εταιρεία Irving Oil προειδοποίησε τους πελάτες της Νέας Αγγλίας ότι το κόστος των δασμών θα μετακυληθεί μέσως τους λογαριασμούς θέρμανσης
«Πράσινο φως» και 1,6 δισ. ευρω απο την Κομισιόν στην Ιταλία για πρόγραμμα απασχόλησης νέων
Η Ιταλία εκτιμά ότι το σχέδιο θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 180.000 συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου.
Κρατικό επενδυτικό ταμείο δημιουργεί ο Τραμπ
Το νέο επενδυτικό ταμείο μπορεί να αγοράσει το TikTok , ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Pirelli σταθμίζει τo... φούσκωμα των τιμών για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Tραμπ
Η Pirelli κατασκευάζει τα περισσότερα ελαστικά της, για την αγορά των ΗΠΑ, στο Μεξικό, την Ευρώπη και τη Βραζιλία
Το ταξίδι Ρούμπιο στον Παναμά και το μήνυμα του Τραμπ για την διώρυγα
Αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τον Παναμά
Στον έλεγχο των Warburg Pincus και Berkshire Partners περνά, αντι 3 δισ. δολ. , η Triumph
Η εταιρεία Triumph, περνά στον έλεγχο δυο εταιρειών επενδύσεων αντι 3 δισ.δολαρίων -