Η ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή Ανάπτυξη (USAID), είναι κλειστή (off-line) απο το βράδυ του Σαββατου.
Οπως αναφέρει το Reuters -επικαλούμενο πηγές- η εξέλιξη αυτη δεν είναι άσχετη με την απόφαση της νέας διοίκησης Τραμπ να αναδιαρθρώσει την υπεύθυνη -μεταξύ άλλων – και για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, αμερικανική υπηρεσία και να τη θέσει κάτω απο τον έλεγχο και την αρμοδιότητα του πανίσχυρου υπουργείου Εξωτερικών (State Department).
Τραμπ: Η απόφαση που βάζει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια του «κυβερνητικού» Ιλον Μασκ που έσπευσε να κάνει με αναρτήσεις του στο «X», πρώην twitter, το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, που του ανήκει… «Η USAID είναι εγκληματική οργάνωση» ήταν ένα απο τα σχόλια του ιδιοκτήτη της Tesla …
USAID is a criminal organization https://t.co/Xzl70dmow1
— Elon Musk (@elonmusk) February 3, 2025
Ομως, η δημόσια συζήτηση που άρχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ώρες μετα το διάταγμα Tραμπ για το πάγωμα όλων των επιχορηγούμενων φορέων, εως ότου ελεγχθούν οι δαπάνες τους, αποκτά διαστάσεις. Τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ , όπου μια απόφαση για κλείσιμο της υπηρεσίας USAID θα επηρεάσει εκατοντάδες εργαζομένους, όσο και -κυρίως – στο εξωτερικό όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν στην αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια.
Μασκ : Εργάζομαι για να κλείσω τη USAID
Νωριτερα σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μάσκ, παραδέχτηκε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για το κλείσιμο της αμερικανικής υπηρεσίας εξωτερικής βοήθειας USAID». Μάλιστα η δήλωση του ιδιοκτήτη της Tesla, ο οποίος συμμετέχει στη διοίκηση Τραμπ και ηγείται της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συρρικνώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έγινε μέσω συζήτησης στο διαδικτυο.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το Reuters, ηταν μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στην οποία συμμετείχαν ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Vivek Ramaswamy και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Joni Ernst και Mike Lee. Ο διάλογος ξεκίνησε με τον Μασκ να λέει ότι εργάζονται για το κλείσιμο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID). Ειναι [η USAID] χωρίς δυνατότητα επισκευής», είπε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμφωνεί ότι πρέπει να κλείσει.
Τηλεργασία για τους υπαλλήλους
Ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, ηγείται – με απόφαση Τραμπ- της προσπάθειας για τη συρρίκνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής επιτροπής για τη μείωση του κόστους στην αμερικανική διοίκηση.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι υπάλληλοι της USAID ενημερώθηκαν να μην παρουσιαστούν στην έδρα της υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και να εργαστούν εξ αποστάσεως, σύμφωνα με αντίγραφο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό που εξέτασε το Reuters.
«Θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες», ανέφερε το σημείωμα.
Latest News
Το ταξίδι Ρούμπιο στον Παναμά και το μήνυμα του Τραμπ για την διώρυγα
Αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τον Παναμά
Στον έλεγχο των Warburg Pincus και Berkshire Partners περνά, αντι 3 δισ. δολ. , η Triumph
Η εταιρεία Triumph, περνά στον έλεγχο δυο εταιρειών επενδύσεων αντι 3 δισ.δολαρίων -
Politico: Σύνοδος κορυφής για «ανοιχτή εγχείρηση καρδιάς» – Η ΕΕ στην παγίδα Τραμπ – Πούτιν
Η Γαλλία θα είναι μόνη εναντίον (σχεδόν) όλων των άλλων ηγετών των κρατών - μελών του μπλοκ, όπως αναφέρει το Politico
Ανέκαμψε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022 που ο δείκτης PMI αυξήθηκε πάνω από το 50
Το Οντάριο ακυρώνει deal 100 εκατ. με τον Ίλον Μασκ
Το deal, που έκλεισε τον Νοέμβριο, είχε σκοπό να βοηθήσει στη σύνδεση 15.000 νοικοκυριών σε απομακρυσμένες περιοχές του Οντάριο
«Παγώνουν» για έναν μήνα οι δασμοί προς το Μεξικό: Τι συμφώνησαν Τραμπ -Σέινμπαουμ
«Είχαμε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Τραμπ με μεγάλο σεβασμό για τη σχέση και την κυριαρχία μας», έγραψε η Κλαούντια Σέινμπαουμ σε ανάρτησή της στο Χ
Αντίποινα... ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι στους δασμούς Τραμπ - Η στρατηγική άμυνας
Η ΕΕ υπόσχεται εμπορικά αντίποινα με τον Τουσκ να στηλιτεύει τον «ανόητο πόλεμο δασμών»
Πού θα στραφούν οι αμερικανικές εταιρείες για μέταλλα όπως αλουμίνιο και χαλκός
Το 56% των προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ εισάγονται από τον Καναδά
Μαζικό μποϊκοτάζ στον Καναδά: Βγαίνουν από τα ράφια τα αμερικανικά προϊόντα
Οι δασμοί Τραμπ προκάλεσαν έντονη αντίδραση στους Καναδούς, οι οποίο προχωρούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων
Στο χορό κατά των ΗΠΑ και η Κίνα, ανησυχεί η Ευρώπη [γράφημα]
Μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσει ο Τραμπ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έχει απειλήσει με χωριστούς δασμούς