
Τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πλούσιοι Ρώσοι φέρνουν ολοένα και περισσότερο τις περιουσίες τους στη χώρα τους, πυροδοτώντας μια απίστευτη εκτόξευση της ζήτησης για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών στη Μόσχα.
Και αυτό, με φόντο τις κυρώσεις της Δύσης που επηρεάζουν τους απανταχού ρώσους πολίτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον περιορισμό επενδυτικών επιλογών στο εξωτερικό. Ετσι, επαναπατρίζουν τα χρήματά τους και επιλέγουν να τα τοποθετούν στο παντός καιρού ασφαλές καταφύγιο της ακίνητης περιουσίας.
Άλλοι, πάλι, χρησιμοποιούν την ακίνητη περιουσία ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί από την εισβολή στην Ουκρανία, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ.
Οπως σχολίασε, μιλώντας στο Bloomberg, η Ekaterina Rumyantseva, ιδρύτρια της μεσιτικής εταιρείας πολυτελών ακινήτων με έδρα τη Μόσχα, τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους ρώσους υπηκόους σε όλον τον κόσμο. «Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι το πιο ασφαλές μέρος για να διατηρήσεις το κεφάλαιο είναι στη χώρα σου».
Κόντρα στη γενική τάση
Στον αντίποδα, λοιπόν, της επιβράδυνσης που παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων σε όλον τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, οι πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων με τιμή 1,95 εκατομμύρια ρούβλια (19.813 δολάρια) και άνω ανά τετραγωνικό μέτρο στη Μόσχα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% πέρυσι, σύμφωνα με την NF Group, την πρώην Knight Frank Russia. Οι δε τιμές αυξήθηκαν κατά 21%, ανεβάζοντας τη ρωσική πρωτεύουσα στο ίδιο επίπεδο τιμών με το Παρίσι και το Λονδίνο, επισημαίνει το Bloomberg.
Tα πολυτελή διαμερίσματα και οι βίλες που ξεφυτρώνουν σε όλη τη Μόσχα είναι ενδεικτικά των αντιφάσεων στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου.
Από τη μια οι κρατικές δαπάνες που σχετίζονται με την εισβολή έχουν τονώσει την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, οι διευρυνόμενες κυρώσεις εμποδίζουν τους Ρώσους να επενδύσουν στο εξωτερικό, αναγκάζοντάς τους να επαναπατρίσουν μετρητά και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο εντός των συνόρων τους.
Τιμές από 26 εκατ. ανά τετραγωνικό
Και ενώ πολλές μεγάλες ρωσικές περιουσίες έχουν περικοπεί τα τελευταία χρόνια, η δυναμική που αναπτύσσεται στον τομέα των ακινήτων, οδηγεί ορισμένα από αυτά στα ενυπτωσιακά επίπεδα που παρατηρούνται πιο συχνά στο Ντουμπάι ή το Λονδίνο.
Πολλές από τις κατασκευές πολυτελείας βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές κοντά στα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης και διαθέτουν τεράστια πάρκα.
«Οι κατασκευστές έχουν αρχίσει να προσφέρουν μοναδικές ακριβές παρτίδες σε ελίτ σπίτια πιο συχνά», δήλωσε ο Dmitry Khalin, διευθύνων σύμβουλος στην Intermark Intown Sales, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε στη Ρωσία με την επωνυμία Savills. «Βλέπουμε μεγάλη ζήτηση για ακριβές κατοικίες με καλή θέα».
Ενδεικτικά, το συγκρότημα κατοικιών Kamishy, στα δυτικά προάστια της Μόσχας, είναι εμβληματικό των νέων κατασκευών που βγαίνουν στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει 11 διώροφες βίλες με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή και μινιμαλιστικούς εσωτερικούς χώρους, που περιβάλλονται από κήπους, ενώ οριοθετείται από τον ποταμό Μόσχα. Οι τιμές ξεκινούν από 25 εκατομμύρια δολάρια και φτάνουν μέχρι και τα 45 εκατομμύρια δολάρια. Πέντε έχουν ήδη πουληθεί. Ο αρχιτέκτονας είναι ο Yury Grigoryan από τη Meganom, η οποία σχεδίασε τον ουρανοξύστη 262 Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη.
Ενώ είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών που κατακλύζουν την αγορά, αυτό που αναφέρουν οι γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς είναι ότι στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, συνήθως είναι ιδιοκτήτες μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών ή ανώτατα στελέχη, αλλά και από τον χώρο του IT, της show business και του αθλητισμού.
Οι άνθρωποι ακολουθούν «μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη διαφοροποίηση περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με τον Andrey Solovyev, συνεργάτη της NF Group.
Ωστόσο, οι πλούσιοι Ρώσοι δεν απομακρύνονται εντελώς από τα ξένα ακίνητα, συνολικά, όμως, η ζήτηση μεταξύ των πλούσιων Ρώσων για ξένα ακίνητα μειώθηκε 24% πέρυσι σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την Intermark.


Latest News

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη