Το θέμα των δαπανών για την ευρωπαϊκή άμυνα  μπαίνει στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας με την Ελλάδα να καταθέτει πρόταση για ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στις προτάσεις της Αθήνας είναι και το αίτημα για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες προκειμένου να υπάρξει χώρος για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.

Τιερί Μπρετόν: Υποστηρίζει τη δημιουργία κοινού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα

Την ανάγκη συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας, επεσήμανε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

Η Κάλας χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση της άμυνας ένα «πάντα περίπλοκο ζήτημα».

Χρηματοδότηση για την Ευρωπαϊκή Άμυνα

Η Κάλας ωστόσο χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση της άμυνας ένα «πάντα περίπλοκο ζήτημα».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι δεσμοί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2%), τον οποίο επτά χώρες της ΕΕ δεν έπιασαν, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα και πρόσθεσε ότι αυτός ο στόχος τέθηκε το 2014, όλες οι χώρες είχαν 10 χρόνια για να τον επιτύχουν.

Όπως είπε «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους στόχους της Ρωσίας.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτό απαιτεί «μερικές δύσκολες αποφάσεις από διάφορα κράτη μέλη».

Η Κάλας σχολίασε και το ζήτημα της αντίδρασης της ΕΕ σε ενδεχόμενους αμερικανικούς δασμούς λέγοντας ότι «ακούμε προσεκτικά αυτές τις δηλώσεις και προετοιμαζόμαστε και από την πλευρά μας, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους, εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον εμπορικό πόλεμο, τότε αυτός που θα γελάει είναι η Κίνα».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά διασυνδεδεμένες «χρειαζόμαστε την Αμερική και μας χρειάζεται επίσης η Αμερική. Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος, δεν είναι καλοί για τις δουλειές, ούτε για τους πελάτες».

Το Κοινοβούλιο θα πιέσει για επενδύσεις στην Άμυνα

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκόυ Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο θα πιέσει για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη παραγωγή και περισσότερη συνεργασία, στον τομέα της Άμυνας, γιατί αυτό ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, κανείς δεν θα υπερασπιστεί την Ευρώπη, και επομένως το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι η αδράνεια. Εάν δεν έχουμε δράση, τότε έχουμε το ενδεχόμενο απώλειας κυριαρχίας, απώλειας ασφάλειας και απώλειας ζωών. Και αυτό θα είναι το μήνυμά μου σήμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέτσολα σημείωσε ακόμα πως αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, τότε το Κοινοβούλιο θα το υποστηρίξει.

Για το νέο Πρωθυπουργό του Βελγίου, Μπαρτ ντε Γουέβερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγο πριν τη σύνοδο τόνισε ότι το μήνυμα του Βελγίου σε αυτή τη σύνοδο είναι ότι η χώρα του αποφάσισε να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να εξελιχθεί προς το 2% των αμυντικών δαπανών και ο ίδιος προσδοκά να προχωρήσει πέρα από αυτό, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το το 5% είναι για το μέλλον. τονίζοντας ότι η αξιοπιστία του προϋπολογισμού είναι το κλειδί για την αξιοπιστία του Βελγίου ως εταίρου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σχολίασε ωστόσο ότι “η Ευρώπη υπήρξε λίγο νωθρή στο θέμα της άμυνας. Ο κ. Πούτιν μας ξύπνησε. Πιστεύω ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, και η βελγική κυβέρνηση έχει σίγουρα αποφασίσει να το κάνει”.

Όλοι πρέπει να σέβονται την κυριαρχία των εθνικών κρατών

Τέλος η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντερίκσεν έστειλε μήνυμα πως όλοι πρέπει να σέβονται την κυριαρχία όλων των εθνικών κρατών και ότι «η Γροιλανδία είναι σήμερα μέρος του Βασιλείου της Δανίας, είναι μέρος της επικράτειάς μας και δεν είναι προς πώληση».

Αναγνώρισε δε ως σημαντικότερο πρόβλημα το γεγονός ότι στην Ευρώπη δουλεύουμε πολύ αργά εξακολουθώντας να σκεφτόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε καιρό ειρήνης.

«Δεν λέω ότι είμαστε σε πόλεμο, αλλά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία» όπως είπε ενώ πρόσθεσε πως το 2% για τις αμυντικές δαπάνες δεν είναι πια αρκετό και πρέπει να γίνει κοινωνικά ισορροπημένο.

Οι διαφωνίες

Σε ρεπορτάζ σχετικό με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, το Euronews επισημαίνει πως υπάρχει συναίνεση για το είδος των εξοπλισμών που χρειάζονται: αεράμυνα, θαλάσσια άμυνα, στρατιωτική κινητικότητα, κυβερνοάμυνα και drones, μεταξύ των ηγετών. Ωστόσο όπως τονίζει τα κράτη μέλη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να αποκτήσει και να ελέγξει στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και για το εάν θα δοθεί προτεραιότητα στον αμυντικό εξοπλισμό ευρωπαϊκής κατασκευής.

Για την γαλλική Figaro ο επείγων χαρακτήρας της συνάντησης της Δευτέρας υπαγορεύεται, αφενός, από τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και, αφετέρου, από τις απειλές που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ στο status quo.

Όπως τονίζει το άρθρο μεταξύ των συγκεκριμένων σχεδίων που αναφέρονται, η Πολωνία και η Ελλάδα ονειρεύονται μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς θα κινδύνευε να απορροφήσει όλους τους οικονομικούς πόρους πριν καν αυτοί διατεθούν.

Σημειώνει δε ότι άλλα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, εστιάζουν στις μεταφορικές δυνατότητες, στις υποδομές, στους πυραύλους, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην αεράμυνα, στο διάστημα. Επιπλέον, μεταξύ του Παρισιού και των εταίρων του, υπάρχει μια διελκυστίνδα για την ευρωπαϊκή προτίμηση που θα ισχύει για τις επενδύσεις από τα 27 κράτη μέλη.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως «εάν η Ένωσή μας πρόκειται να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα».