Αδιάκοπη είναι η σεισμική δραστηριότητα στον χώρο των Κυκλάδων, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Οι εκατοντάδες σεισμοί που καταγράφονται από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις Κυκλάδες, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών και στις Αρχές.

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Συνεχίζονται οι δονήσεις – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ συμπληρώνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ ανακοίνωσαν την πρώτη δέσμη μέτρων, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν νέες συσκέψεις όσο εξελίσσεται το φαινόμενο.

Άκης Σκέρτσος: «Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν»

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Τα δεδομένα δείχνουν πως μόνο το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού σημειώθηκαν πάνω από 210 σεισμοί της τάξης 3 έως 5 Ρίχτερ. Κουνιέται ανά 10 λεπτά η περιοχή. Στην περιοχή αυτή συναντώνται τεκτονικά ρήγματα με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Όπως είπε ο ίδιος, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση.

«Δική μας υποχρέωση είναι να λάβουμε όλα τα υπεύθυνα μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης, κινητοποίησης. Κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχει ειδικό σχέδιο για την περιοχή, που είναι προσαρμοσμένο στη γεωμορφολογία της περιοχής. Για μας η προτεραιότητα στην πρόληψη είναι στην πρώτη γραμμή οριζόντια, για όλα τα πεδία πολιτικής», σημείωσε.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον – Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών»

«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο Δρ. Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά», τόνισε.

«Το άσχημο νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε στη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο.

«Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση» – Ποια είναι η σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο

Σχετικά με τους σεισμούς στις Κυκλάδες μίλησε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών, αλλά και τη σχέση που αυτοί μπορεί να έχουν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

«Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται:

«Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως «εάν η Ένωσή μας πρόκειται να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα».

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Το «νησί του Instagram» χτυπήθηκε από 200 σεισμούς – Τι μεταδίδουν CNN και BBC
Επικαιρότητα |

Το «νησί του Instagram» χτυπήθηκε από 200 σεισμούς - Τι μεταδίδουν CNN και BBC για τη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ