Σε… μπαράζ πωλήσεων πολύτιμων assets που διατηρεί στην Ελλάδα προχωρά το CVC. Το αμερικάνικο fund, το οποίο συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές ολοκλήρωσε πρόσφατα δυο ηχηρά deals που έβαλαν αθροιστικά στα ταμεία της περίπου 1,5 δισ. ευρώ!

Το πρώτο αφορούσε την πώληση του ιατρικού ομίλου Hellenic Health Care (HHG) στην PureHeatlh από το Αμπού Ντάμπι έναντι τιμήματος περίπου 1,4 δισ. ευρώ και το δεύτερο στην μεταβίβαση της βιομηχανίας φρεσκοκατεψυγμένων λαχανικών «Μπάρμπα Στάθης» στην Ideal Holdings έναντι τμήματος 130 εκατ. ευρώ

Τα «στοιχήματα» για την Δωδώνη – Γιατί ξαναγίνεται… πολύφερνη νύφη

Σειρά απ’ ότι φαίνεται παίρνει η Εθνική Ασφαλιστική. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με 1,7 εκατομμύριο πελάτες βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον της με επίσημη ανακοίνωση.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει γύρω από την Εθνική Ασφαλιστική είναι και η πρόθεση της εταιρείας να βγάλει στο σφυρί το ακίνητο που διαθέτει στην Λεωφόρο Συγγρού

Το CVC και η Εθνική Ασφαλιστική

Πληροφορίες της αγοράς μάλιστα θέλουν τη διοίκηση της Πειραιώς να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους επικεφαλής του CVC στην Ελλάδα, έχοντας καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά. Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει γύρω από την Εθνική Ασφαλιστική είναι και η πρόθεση της εταιρείας να βγάλει στο σφυρί το ακίνητο που διαθέτει στην Λεωφόρο Συγγρού. Μια διαδικασία που φαίνεται να μπαίνει στον πάγο καθώς δεν συγκέντρωσε τις ανάλογες προσφορές.

Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται να ζητούσε ένα τίμημα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, το οποίο εκτείνεται σε 67.858 τετραγωνικών μέτρων. Και αυτό γιατί πέρα από την κομβική θέση, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει χρήση και να φιλοξενήσει από ξενοδοχείο (υπάρχει και η υποδομή του συνεδριακού μέχρι κατοικίες και εμπορικά καταστήματα!

Την ιδια στιγμή, στην πιάτσα ακούγεται έντονα πως το CVC δεν αποκλείεται να βάλει μπροστά και την έξοδο από την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Ανάμεσα στα ονόματα που παίζουν ως υποψήφιοι μνηστήρες είναι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, η Friesland Campina και η Lactalis.

Πηγές που παρακολουθούν στενά τα επενδυτικά πράγματα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων δεν θεωρούν πως οι τελευταίες κινήσεις στέλνουν μήνυμα απεμπλοκής

Τι συμβαίνει με το CVC

Με δεδομένο πως οι επικεφαλής του CVC στην Ελλάδα επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, πολλοί στην αγορά αναρωτιούνται τι συμβαίνει με το αμερικάνικο fund. Εάν έχει αλλάξει στρατηγική και προσέγγιση για την ελληνική αγορά. Και το κυριότερο εάν είναι προάγγελος σταδιακής απεμπλοκής και ευρύτερης αποχώρησης.

Πηγές που παρακολουθούν στενά τα επενδυτικά πράγματα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων δεν θεωρούν πως οι τελευταίες κινήσεις στέλνουν μήνυμα απεμπλοκής. Αντίθετα, χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του CVC ως αναμενόμενες, δεδομένης και της φυσιογνωμίας του fund.

«Έτσι ακριβώς δουλεύουν τα συγκεκριμένα funds. Έχουν ένα συγκεκριμένο ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους. Όταν αυτές ωριμάσουν αποχωρούν, αποκομίζοντας υπεραξίες. Τόσο απλά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αυτό πιστεύουν πως συμβαίνει τόσο με την περίπτωση του ιατρικού ομίλου HHG όσο και με την Μπάρμπα Στάθης, αλλά και την Εθνική Ασφαλιστική. Ο κύκλος της οικονομίας ευνοεί τέτοιου είδους κινήσεις, αναφέρουν καθώς υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές που ψάχνουν να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους σε επικερδής business.

Ένα ποσοστό πέριξ του 20% στη ΔΕΗ ήταν κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήθελε εξαρχής το CVC

Η επένδυση στη ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες εξαγορές στην ελληνική αγορά. Σε άλλους κλάδους που παρουσιάζουν ευκαιρίες και προοπτικές. «Πρέπει να ανακυκλώνεις τις επενδύσεις σου. Πέτρα που δεν κυλάει, χορταριάζει…», σημειώνει με νόημα άνθρωπος που συνομιλεί με τους επικεφαλής του CVC.

Στο σημείο αυτό επικαλούνται την επένδυση στη ΔΕΗ, όπου το αμερικάνικο fund κατέχει περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν αποκλείουν μάλιστα την πιθανότητα αύξησης της συμμετοχής του CVC, με δεδομένη την ανάπτυξη που παρουσιάζει ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος τα τελευταία χρόνια υπό τον Γιώργο Στάσση.

Ένα ποσοστό πέριξ του 20% στη ΔΕΗ ήταν άλλωστε κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήθελε εξαρχής το CVC. Ανεξάρτητα εάν τελικά περιορίστηκε σε ένα μικρότερο ποσοστό.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Το CVC είναι ένα από τα μεγαλύτερα private equity fund, με πάνω από 105 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση. Η Ελλάδα μπήκε στο επενδυτικό του ραντάρ το 2016, ένα χρόνο μετά την επιβολή των Capital controls.

Από το 2016 μέχρι το 2019 επένδυσε περίπου 300 εκατ. ευρώ κυρίως στον τομέα της υγείας ενώ από το 2019 έως και τις αρχές του 2021 διέθεσε άλλα 1,2 δισ. ευρώ σε συμμετοχές και σε διάφορους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ποτά και τρόφιμα, ασφάλειες και η ενεργειακή μετάβαση. Ο επικεφαλής του fund στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη έχει μιλήσει για τις τεράστιες προοπτικές της ελληνικής αγοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα βρίσκεται στον χάρτη του CVC».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ατλάντικ: Το πιο ηχηρό κανόνι στα σούπερ μάρκετ που άφησε φέσια 300 εκατ.
Επιχειρήσεις |

Ατλάντικ: Το πιο ηχηρό κανόνι στα σούπερ μάρκετ – Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Αποστόλου

Η παρουσία της οικογένειας Αποστόλου μέτρησε μόλις τριάντα χρόνια ωστόσο άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Το χρονικό της κατάρρευσης