Για την αποθήκευση ενέργειας κινητοποιούνται επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 850 εκατ. ευρώ με τη νέα πρόσκληση που ετοιμάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η νέα πρόσκληση στην αποθήκευση ενέργειας προβλέπει την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών συνολικής ισχύος περί τα 2 GW (γιγαβάτ), χωρίς κανενός είδους οικονομική ενίσχυση.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε σχετική απόφαση για την αποθήκευση ενέργειας που συντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του Φεβρουαρίου. Έχουν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις με τους Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος και των δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) και η απόφαση, πριν υπογραφεί, πιθανώς θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αποτυπωθεί και η εικόνα της αγοράς.

«Χτίζοντας το Αύριο»: Εκδήλωση της Ricardo για τις προκλήσεις στην ενεργειακή αγορά

Αποθήκευση ενέργειας: Τα σενάρια για την ισχύ και τα κριτήρια

Για την απόφαση που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τους δύο Διαχειριστές, εξετάζει διάφορα σενάρια τόσο ως προς την ισχύ των σταθμών αποθήκευσης που θα επιλεγούν για να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης όσο και ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, τον τρόπο διασποράς τους στην ελληνική επικράτεια κ.λπ. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα φαίνεται να προκρίνεται μια συνολική ισχύς της τάξης των 2.000 MW (μεγαβάτ), εκ των οποίων περίπου 500 MW με 700 MW θα αφορούν έργα με ισχύ μικρότερη των 10 MW που θα αναπτύσσονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και τα μεγαλύτερα στο σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

«Τα έργα σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με το επίπεδο κορεσμού του υποσταθμού όπου συνδέονται ή ανάλογα με την ισχύ των σταθμών ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένοι ή σε φάση κατασκευής σε κάθε περιοχή. Επιπλέον εξετάζουμε την υιοθέτηση του κριτηρίου της απόστασης του υπό ανάπτυξη σταθμού αποθήκευσης από τον υποσταθμό (ΥΣ) ή το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) όπου θα συνδεθεί, διότι όσο πιο κοντά είναι τα έργα στον ΥΣ ή στο ΚΥΤ τόσο μικρότερο είναι το συνολικό κόστος ανάπτυξής τους και τόσο μικρότερος ο χρόνος υλοποίησής τους, αφού δεν θα απαιτηθεί ανάπτυξη γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» εξηγεί η κυρία Σδούκου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η υφυπουργός, «επειδή θέλουμε τα έργα να υλοποιηθούν και όχι να “μείνουν στα χαρτιά” συζητούμε την υποχρέωση υποβολής από τους ενδιαφερόμενους υψηλής εγγυητικής επιστολής, της τάξης των 200.000 ευρώ/MW». Δηλαδή εγγυητική αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζεται στους τρεις διαγωνισμούς που διενεργούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη διαφορά ότι σε εκείνους χορηγείται επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης οι οποίοι θα ικανοποιούν τα κριτήρια που θα καθοριστούν με την πρόσκληση του ΥΠΕΝ θα λάβουν προτεραιότητα στην χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης για τα έργα τους. Με άλλα λόγια, το κίνητρο για τους επενδυτές δεν θα είναι η οικονομική ενίσχυση στο Capex και στο Opex των έργων αλλά η παράκαμψη των χρονοβόρων διαδικασιών για τη λήψη όρων σύνδεσης.

Η υπουργική απόφαση για την αποθήκευση ενέργειας

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης θα καθορίζει:

α) Τους δικαιούχους καθώς και τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λήψη της οριστικής προσφοράς σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των σταθμών που θα λάβουν όρους σύνδεσης.

γ) Τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

δ) Τη συνολική ισχύ των έργων που μπορεί να αναπτύξει κάθε επενδυτής αξιοποιώντας τη fast track αδειοδότηση που θα προβλέπει η πρόσκληση.

ε) Τα κριτήρια χωροθέτησης των μονάδων αποθήκευσης ώστε να μη συγκεντρωθούν πολλές επενδύσεις στην ίδια περιοχή αλλά να επιτευχθεί διασπορά των μονάδων καθώς και τα κριτήρια επιλογής με βάση τη γεωγραφική θέση των έργων κ.λπ. Πιθανώς, για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς να τεθεί «πλαφόν» στο μέγιστο όριο εγκατάστασης μεγάλων μονάδων ανά περιφερειακή ενότητα ή να δοθεί έμφαση σε περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί ή σχεδιάζονται πολλές μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να αποφευχθεί συμφόρηση των δικτύων ή περικοπές ενέργειας.

στ) Τα κριτήρια επιλογής βάσει του χρόνου ενεργοποίησης των έργων.

ζ) Τις κυρώσεις αν δεν τηρούνται οι όροι της πρόσκλησης κ.ά. Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο καθώς το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί, οπότε τα έργα μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμα μόνο με τη συμμετοχή τους στην αγορά, δίχως επενδυτική ενίσχυση και εξασφαλισμένη «ταρίφα» για την ενέργεια που θα εγχέουν στο δίκτυο. Οπως έχει επισημάνει πολλάκις τους τελευταίους μήνες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι επιδοτήσεις στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας τελείωσαν. «Δεν υπάρχει χώρος για να επιδοτήσουμε, όπως φαντασιωνόμαστε, τις τεράστιες δαπάνες της ενεργειακής μετάβασης – επτά προϋπολογισμοί του κράτους δεν φτάνουν» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, για να περιοριστούν οι αναγκαίες (για την ευστάθεια και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος) περικοπές της παραγωγής έργων ΑΠΕ και για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, απαιτείται εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 4.300 MW έως το 2030. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη πολλαπλάσιο καθώς έργα αποθήκευσης ισχύος 17.000 MW έχουν αιτηθεί στον ΑΔΜΗΕ όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα από το σύνολο των περίπου 44.000 MW μπαταριών που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ.

Σε σταθμούς ΑΠΕ

Τα συστήματα αποθήκευσης μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν είτε ως μεμονωμένοι σταθμοί είτε ως συστήματα ενσωματωμένα σε σταθμούς ΑΠΕ. Προσφάτως προβλέφθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης μπαταριών σε φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν πάρει όρους σύνδεσης (συνολικά έως 600 MW) ώστε να αποθηκεύεται η πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ που σήμερα απορρίπτεται και να εγχέεται τις βραδινές ώρες αντικαθιστώντας το ακριβό ρεύμα των θερμικών μονάδων αερίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green