Τι άλλο;

Δεν ξέρω αν φαντάζονταν ποτέ οι Έλληνες ότι με το γύρισμα της νέας χιλιετίας θα βίωναν τόσα ιστορικά γεγονότα.

Χρεοκοπία, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πολέμους στην Ευρώπη…

Το μόνο που λέγαμε ότι μένει είναι να εκραγεί και ένα ηφαίστειο.

Τώρα δεν ξέρω πόσο κοντά είμαστε, αυτό το ξέρουν οι ειδικοί, που προς ώρας καθησυχάζουν.

Αλλά τα μηνύματα δεν είναι καλά από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Φυσική καταστροφή

Πέραν τώρα του τι επιφυλάσσει στην περιοχή η φύση, το θετικό είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Και μένει απλά να δούμε πως θα λειτουργήσει σε μια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή.

Μένει επίσης να δούμε πως θα επιδράσει αυτό που θα συμβεί (;) στο καίριο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Όλος ο πλανήτης το παρακολουθεί, με τις ταξιδιωτικές οδηγίες από ξένες χώρες να έχουν εκδοθεί ήδη.

——-

Κρίσιμες ημέρες

Σε κάθε περίπτωση θα είναι κρίσιμες οι επόμενες ημέρες.

Σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι αγορές ήδη βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των Δασμών Ντόναλντ Τραμπ. Με την κακή έννοια…

δασμοί Τραμπ

Δασμοί Τραμπ

Διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τελικά δεν μπλόφαρε.

Το Σάββατο υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή δασμών σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα, και υποσχέθηκε ότι το επόμενο βήμα του είναι να «τιμωρήσει» την Ευρώπη, και σε μικρότερο βαθμό και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκτός από τους δασμούς, αυτούς καθ΄εαυτούς, αυτό που επίσης έχει σημασία είναι πώς θα ανταποκριθεί ο υπόλοιπος κόσμος.

——————–

Στην Ελλάδα

Και όταν λέω ο υπόλοιπος κόσμος, εννοώ και την Ελλάδα, αφού δεν είναι λίγοι οι εξαγωγείς που ήδη έχουν κάνει σενάρια για το τι θα πράξουν πλέον.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί προσπαθούν μέσα από τους τοπικούς αντιπροσώπους τους να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και πως διαμορφώνεται το περιβάλλον.

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στις βιομηχανίες τροφίμων, που παράγουν και εμπορεύονται κορυφαία προϊόντα της ελληνικής γης όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί και τα ψάρια ιχθυοτροφείου.

Μικρή επίπτωση

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ περίπου.

Ουσιαστικά είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με τις πιο μικρές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο…

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται η χώρα μας, ειδικά μέσω των τιμών της ενέργειας. Κυρίως λόγω της ροής του καναδικού πετρελαίου στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και όταν υπάρχουν διαταραχές, οι τιμές τείνουν να ανεβαίνουν, ακόμη και αν τα προβλήματα δεν υλοποιούνται.

Θυμίζω εδώ ότι η Ελλάδα παίρνει μόνο αμερικανικό LNG, αλλά σαφώς επηρεάζεται από πιθανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου…

———————

Στην ελληνική αγορά

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Ούτε οικονομικά, ούτε χρηματιστηριακά.

Όσο και να υπάρχουν καλές δυνάμεις, οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες.

Η έλευση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί επομένως το πρώτο «τεστ με την πραγματικότητα», ειδικά τη διεθνή, καθώς οι εσωτερικές δυνάμεις αναμένεται να εκδηλωθούν μετά τις 13 Φεβρουαρίου.

Όταν δηλαδή εκκινεί η διαδικασία των πρώτων ανακοινώσεων με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Μόνο αύριο, Τρίτη, αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Aktor Holdings που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπου θα έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον.

AKTOR

————-

Ενεργειακά

Για να επιστρέψω όμως στις ενεργειακές αναταράξεις που αναμένουμε από σήμερα, ενδεχομένως να δούμε κάποιες πρωτοβουλίες.

Και δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, κατά την εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

“Η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα +61 εκ. ευρώ έως τον Νοέμβριο.

Με τις έρευνες αμερικανικών κολοσσών για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα εθνικά μας ύδατα και την περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, η πατρίδα μας μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας τα επόμενα χρόνια και να μειώσουμε σημαντικά το εμπορικό μας έλλειμα”, ανέφερε.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός έδωσε ως εξήγηση ότι τις δυσλειτουργίες που έχει το ευρωπαϊκό σύστημα και επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν εξακολουθούσαμε να είμαστε «εισαγωγικοί», οι τιμές μας θα ήταν αρκετά ψηλότερες, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

—————–

Ελπιδοφόρα επένδυση

Μίλησε επίσης και για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 400 MW που ανέλαβαν να δημιουργήσουν η Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής καθαρής ενέργειας.

———————

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Πάντως, την προοπτική της αγοράς πράσινου υδρογόνου υπενθύμισε και ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen – κοινοπρακτικής επιχείρησης των ΔΕΗ και Motor Oil, με αφορμή το παράδειγμα της Ισπανίας.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ισπανίας για μια πρωτοβουλία 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν «Πράσινοι» Κόμβοι Υδρογόνου.

Όπως αναφέρει, η χώρα έχει συνειδητοποιήσει τα εγγενή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της, όσον αφορά την αποτελεσματική παραγωγή (και εν μέρει χρήση) πράσινου υδρογόνου, ενώ παράλληλα συνδυάζει χαρακτηριστικά και ανάγκες του ιδιωτικού τομέα με την υποστήριξη του δημόσιου τομέα.

Το δυναμικό της Νότιας Ευρώπης

Κατά τον Τριανταφυλλόπουλο, η Νότια Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός κόμβος πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως.

Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει γρήγορα αυτό το δυναμικό και να αρχίσει να εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές προκειμένου να γίνει βασικός παίκτης στην αγορά του πράσινου υδρογόνου.

Γαλλικό ενδιαφέρον

Θυμίζω εδώ ότι πρόσφατα γαλλικό fund εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να επενδύσει στο project της Hellenic Hydrogen, η οποία παράλληλα προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα, εθνικούς πόρους και τραπεζικό δανεισμό, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτρόλυσης «Νοrth 1» στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, η Hellenic Hydrogen έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μία πιο συντηρητική προσέγγιση, περιορίζοντας τη δυναμικότητα της μονάδας στα 20-50 MW, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς.

———————

Τα χρυσά συμβόλαια και το Σπίτι Μου 2

Στο μεταξύ, ζωηρό μαθαίνω είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για βίλες και διαμερίσματα υψηλού προφίλ στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και πέριξ της Ακρόπολης, όπου οι αξίες έχουν… εκτοξευθεί.

Τα νούμερα ζαλίζουν αφού υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ το τετραγωνικό.

«Ψήνονται» συμφωνίες

Άραβες, Ασιάτες και Αμερικάνοι με γερό πορτοφόλι φλερτάρουν με προβεβλημένα ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Μεγάλο μεσιτικό γραφείο, όπως μαθαίνουμε, δουλεύει δυο τρεις συμφωνίες που εάν προχωρήσουν θα κάνουν… αίσθηση!

Πρόκειται για την άλλη όψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας.

———————

Βρόντηξε ο Ευάγγελος Γκιζελής

Άστραψε και βρόντηξε ο Ευάγγελος Γκιζελής για την ελληνική πραγματικότητα στο επιχειρείν.

Με ανάρτησή του στο LinkedIn, χωρίς να καταγγέλλει επισήμως κάτι, μιλάει για έλλειψη συντονισμού, καθώς «ο ένας κοιτάζει να βγάλει το μάτι του αλλουνού, αντί να προσπαθούμε συντονισμένα όλοι μαζί!»

Και συνεχισε: «Όλοι τρέχουν πίσω από το γρήγορο ατομικό κέρδος, χωρίς σχέδιο, χωρίς συνεργασία.

Αντί να ενωθούμε και να γίνουμε δύναμη, τραβάμε κομπλεξικά μαχαιρώματα μεταξύ μας. “Να μην πάει καλά ο άλλος, κι ας μην πάω κι εγώ”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO και ιδρυτής της Gizelis Robotics.

Κάλεσμα για συντονισμό

Το στοίχημα που έβαλε προ εξαετίας περίπου ο Ευάγγελος Γκιζελής, να δημιουργήσει δηλαδή μία ελληνική εταιρεία ρομποτικών συστημάτων που θα μπορούσε να παράξει τεχνολογία και να είναι ανταγωνιστική εμπορικά, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Ουσιαστικά με την ανάρτησή του ο κ. Γκιζελής καλεί τις μονάδες που δρουν στο χώρο κατά μόνας να συνεργαστούν.

«Να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία δεν σημαίνει απώλεια, αλλά πολλαπλασιασμό δυνατοτήτων», ανέφερε.

Συνένωση

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο κλάδο μπορούν να δημιουργήσουν εμπορικές συμμαχίες για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και την εξαγωγική τους δυναμική, πρόσθεσε ο ίδιος.

Είναι κρίμα να υπονομεύουμε τις ίδιες μας τις δυνατότητες, ειδικά όταν βλέπουμε ότι στις διεθνείς αγορές οι επιτυχημένες χώρες βασίζονται στη συνεργασία. Αντί να βλέπουμε τον ανταγωνιστή ως εχθρό, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε το συνολικό όφελος της συνεργασίας.

Λέτε να είναι κάλεσμα για έναν εθνικό πρωταθλητή στη ρομποτική;

Νομίζω ότι οι “μικρότεροι” πρέπει να ακούσουν τον κ. Γκιζελή.

—————————-

Στο περίμενε οι φαρμακοποιοί…

Ή όλοι ή κανένας… Αυτό στην ουσία αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί για τις αποζημιώσεις σχετικά με τη δράση πρόληψης παχέος εντέρου.

Η ΗΔΙΚΑ τους ενημέρωσε ότι υπήρξε πρόβλημα με τα δηλωμένα IBAN, κατά το τελευταίο στάδιο στην διαδικασία αποζημίωσης.

Ενώ ανέβηκε από την ΗΔΙΚΑ το αρχείο αποζημιώσεων στην ΔΙΑΣ για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές, δυστυχώς αρκετά IBAN που είχαν δηλωθεί ήταν λάθος.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέξει τώρα η διαδικασία διασταύρωσης των δηλωμένων IBAN με τα IBAN που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Και αυτό σημαίνει επίσης ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημιώσεων αναμένεται… στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories