Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη 13η Zootechnia για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο Οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών.

Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, ο Σάββας Αργυράκης, μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, μετέφερε την προσωπική του εμπειρία ως αγρότης από την Καβάλα, που γνωρίζει τις μάχες στο πεδίο παραγωγής των ακτινιδίων.

ΕΘΕΑΣ: Η κτηνοτροφία απαιτεί συνεργατικά σχήματα

«Θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τους στόχους που οφείλουμε να θέσουμε για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Θα πρέπει οι αγρότες, να μπορούν, να καλλιεργούν με μικρότερο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ως ΕΘΕΑΣ, είμαστε εδώ, ώστε να συζητήσουμε για ένα ασφαλές μέλλον στη γεωργία, καταθέτοντας προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ».

Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση

Με τη σειρά του, από το βήμα, ο Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασή του, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργική παραγωγή, ξεκινώντας από το έλλειμμα στην παραγωγή τροφίμων σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

ΕΘΕΑΣ

Ο Σάββας Αργυράκης

ΕΘΕΑΣ: «Το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του»

Η αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων και η ένταση των ακραίων καιρικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και στο εισόδημα των γεωργών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σήμερα, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι τριπλάσια από εκείνη των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80 ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας. Τα ανωτέρω δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Κορασίδης έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης της γεωργίας, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του.

Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τις ζημιές, που έχουν προκληθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιτραπέζια ελιά, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, αμπέλι, βαμβάκι) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις καταστροφές που πλέον αφορούν και τις γεωργικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει τη σταθερότητα των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους, δημιουργώντας απειλές για τη γονιμότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα αλάτωσης του εδάφους. Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις στρατηγικές που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή και τα μελλοντικά αποτελέσματα από αυτές.

ΕΘΕΑΣ

Ο Μόσχος Κορασίδης

Κλείνοντας, δήλωσε πως ο ΕΛΓΑ λειτούργησε θετικά συνολικά από την ίδρυσή του ως εργαλείο αποζημίωσης ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τόσο λόγω της οργανωτικής του δομής, όσο και λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Τονίστηκε, πως χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη πάνω στην στρατηγική νέων εργαλείων που θα είναι μεικτής χρηματοδότησης και θα στηρίζεται στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην εμβάθυνση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της κοινότητας, των Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των αγροτών.

«Χρειάζεται ένας νέος ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και είναι ο πιο κατάλληλος φορέας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των αγροτών για να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης και ενεργητικής προστασίας ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα των γεωργών απέναντι στις ζημιές από την κλιματική κρίση», σημείωσε ο κ. Κορασίδης.

Σημείωσε δε, πως απαιτείται η σύσταση ταμείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη γεωργία με ξεχωριστή κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και το 50% των πόρων για τα οικολογικά σχήματα να διατίθενται σε επενδύσεις ανθεκτικότητας των εκμεταλλεύσεων με βάση την στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO