Αν ήθελε κανείς να δώσει έναν τίτλο για όλα συμβαίνουν από την περασμένη Παρασκευή με επίκεντρο του δασμούς των ΗΠΑ σε «παραδοσιακούς συμμάχους» και την Κίνα, θα μπορούσε να μιλήσει για «τα 24ωρα των ανατροπών»: την Παρασκευή ο Λευκός Οίκο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί σε Μεξικό, Καναδά θα ισχύσουν κανονικά από  το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου. Το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα σχετικά εκτελεστικά διατάγματα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι δασμοί θα ίσχυαν από την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου. Τη Δευτέρα η Μεξικανή πρόεδρος, Κλαούντια Σέινμπαουμ έγραψε στο Χ ότι είχε μια «πολύ καλή συνομιλία» με τον Τραμπ, και συμφώνησαν να «παγώσουν» οι δασμοί για έναν μήνα. Λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανάλογη -σε περιεχόμενο και κλίμα- συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Δασμοί Τραμπ: Έκανε πίσω ο Τραμπ για Καναδά και Μεξικό – Τι μέλλει γενέσθαι με Κίνα και ΕΕ

Η ρητορική που επελέγη ήταν εκ διαμέτρων αντίθετη με αυτή που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο, ότι ανακοίνωνε τους υψηλούς δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους και κλυδωνίζοντας τις αγορές.

Τόσο η Σέινμπαουμ όσο και ο Τριντό, συμφώνησαν αμφότεροι να τοποθετήσουν 10.000 στρατιώτες στα σύνορά τους με τις ΗΠΑ και να καταπολεμήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, κερδίζοντας έτσι μια 30ήμερη αναστολή από τους δασμούς, οι οποίοι έθεταν σε κίνδυνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια διμερούς εμπορίου τον χρόνο .

Επιπλέον, στο πλαίσιο του πακέτου των συνοριακών μέτρων, ο Τριντό δεσμεύτηκε να παράσχει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια Καναδά (138,56 εκατομμύρια δολάρια) χρηματοδότησης που συνδέεται με το «οργανωμένο έγκλημα και τη φαιντανύλη», διορίζοντας παράλληλα έναν «Τσάρο φαιντανύλης».

Διαφορετική ρότα για την Κίνα

Ο επιπλέον δασμός 10% που έχει προαναγγείλει για την Κίνα παραμένει, ωστόσο όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εντός των επόμενων ημερών αναφορικά με το θέμα.

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα: Ανακοίνωσε δασμούς σε LNG και άνθρακα από τις ΗΠΑ

Και αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει ένα μπαράζ αντιμέτρων από πλευράς της Κίνας, που εκτείνονται από την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, μέχρι αντιμονοπωλιακούς ελέγχους  σε αμερικανικές εταιρείες και περιορισμούς σε εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Ειδικότερα, η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς μεταξύ 10% και 15% στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, τον άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και τον αγροτικό εξοπλισμό, λέγοντας ότι θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου.

Το Πεκίνο είπε επίσης ότι θα επιβάλει δασμούς σε ορισμένες εξαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ και ανακοίνωσε πρόσθετους ελέγχους εξαγωγών σε σπάνια μέταλλα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Δεν είναι μόνο άχρηστοι για την επίλυση των δικών της προβλημάτων, αλλά υπονομεύουν επίσης την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Κίνα

Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές άνθρακα και LNG των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν δασμούς 15%, ενώ το αργό πετρέλαιο, τα γεωργικά μηχανήματα, τα αυτοκίνητα και τα pick-up θα λάβουν δασμό 10%.

Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής άνθρακα των ΗΠΑ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 10,9% των συνολικών εξαγωγών άνθρακα και υστερώντας μόνο από την Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Κίνα αντιπροσώπευαν το 2,9 % των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Κίνας ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη έρευνα στην Google για ύποπτες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νόμων.

Ενώ η μηχανή αναζήτησης είναι αποκλεισμένη στην Κίνα, μαζί με τις περισσότερες επιχειρήσεις της μητρικής εταιρείας Alphabet, ο όμιλος των ΗΠΑ κερδίζει από κινεζικές επιχειρήσεις που διαφημίζονται στο εξωτερικό. Οι κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν επίσης ευρέως το λειτουργικό σύστημα Android.

Έλεγχοι στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι  θα ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών προϊόντων βολφραμίου, τελλουρίου, βισμούθιου, μολυβδαινίου και ινδίου.

Οι έλεγχοι δεν ξεχώρισαν τις εξαγωγές σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Τα μέταλλα, αν και όχι γνωστά ονόματα, εμφανίζονται σε μια σειρά από βιομηχανίες υψηλού επιπέδου που βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το μολυβδαίνιο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να κάνει τον χάλυβα ισχυρότερο και λιγότερο πιθανό να σκουριάσει, ενώ το τελλούριο χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες.

Η πρώιμη απάντηση της Κίνας στους νέους δασμούς από τις ΗΠΑ είναι «μια πιο συμβολική κίνηση προς το παρόν», αναφέρει σε έκθεσή της η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην Oxford Economics

Στη μαύρη λίστα

Το υπουργείο Εμπορίου τοποθέτησε επίσης την PVH Group, μια αμερικανική κατασκευάστρια ένδυσης της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τους Calvin Klein και Tommy Hilfiger, στη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων» της Κίνας, μια μαύρη λίστα εθνικής ασφάλειας.

Η κίνηση ακολούθησε έρευνα από την Κίνα για την PVH για εικαζόμενη διάκριση κατά του βαμβακιού από τη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας, όπου το Πεκίνο κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.

Το υπουργείο είπε ότι προσθέτει επίσης τον αμερικανικό όμιλο βιοτεχνολογίας Illumina στη λίστα «για να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα».

Ενώ υπήρχε κάποια αισιοδοξία για μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αμβλυνθούν οι εμπορικές εντάσεις, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Η πιθανότητα [μιας] συμφωνίας για την αποφυγή των δασμών φαίνεται περιορισμένη», δήλωσε ο Robin Xing, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley. «Δρόμοι για αποκλιμάκωση. . . παραμένουν στενοί και θα απαιτούσαν σημαντικούς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», τόνισε στους Financial Times.

Τα αντίποινα είναι «συμβολικά»

Η πρώιμη απάντηση της Κίνας στους νέους δασμούς από τις ΗΠΑ είναι «μια πιο συμβολική κίνηση προς το παρόν», αναφέρει σε έκθεσή της η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην Oxford Economics.

Η κίνηση για επιβολή αντιποίνων δασμών έως και 15% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα θα αυξήσει τον σταθμισμένο πραγματικό δασμολογικό συντελεστή στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμά η συμβουλευτική εταιρεία. Περισσότεροι γύροι δασμών είναι πιθανοί, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είπαν ότι θα αυξήσουν τις κυρώσεις εάν η Κίνα απαντήσει με αντίποινα, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει το νόμισμά της και να προσφέρει υποστήριξη στους Κινέζους εξαγωγείς για την αντιμετώπιση των δασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή