Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group AG, Σέρτζιο Ερμότι, προειδοποίησε ότι οι αγορές ενδέχεται να μην έχουν τιμολογήσει πλήρως τον πληθωριστικό κίνδυνο που ενέχουν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και «το θέμα των δασμών έχει κατά κάποιο τρόπο ήδη τιμολογηθεί στην αγορά», αυτό δεν ισχύει για όλα τα «αρνητικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ermotti σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: Στον αέρα η πιο «πλούσια και περίπλοκη» οικονομική σχέση στον κόσμο

Ο φόβος του Ερμότι

«Μπορώ να δω πληθωριστικές πιέσεις» λόγω των δασμών, «και αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να σταματήσουν την πορεία χαλάρωσης και ενδεχομένως ακόμη και να την αντιστρέψουν», είπε. Αυτό είναι «κάτι που δεν έχει τιμολογηθεί στην αγορά».

Τα σχόλια έρχονται λίγο αφότου ο Τραμπ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών 25% στον Καναδά και το Μεξικό για ένα μήνα, αφού και οι δύο γείτονες των ΗΠΑ συμφώνησαν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα. Αυτό απέτρεψε προς το παρόν έναν ηπειρωτικό εμπορικό πόλεμο.

Ο Τραμπ κήρυξε τη νίκη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Έβαλε στο στόχαστρο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά. Ο Ερμότι δήλωσε ότι τα μέρη που συμμετέχουν στις διάφορες συζητήσεις για τους δασμούς έδειξαν «προθυμία να διαπραγματευτούν».

Οι δασμοί καθιστούν τις εισαγωγές ακριβότερες, ωθώντας συνήθως τον πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει την προθυμία των τραπεζών να εκδώσουν δάνεια και επίσης τη διάθεση ανάληψης κινδύνου των πελατών πλούτου.

Απάντηση από την Κίνα

Δασμούς στις εισαγωγές LNG, άνθρακα και αγροτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμονοπωλιακή έρευνα στην Google ανακοίνωσε η Κίνα, απαντώντας στην επιβολή γενικού πρόσθετου δασμού 10% στις εξαγωγές της από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η Τελωνειακή της Διοίκηση δήλωσαν ότι επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών σε βολφράμιο, τελλούριο, ρουθήνιο, μολυβδαίνιο και είδη που σχετίζονται με το ρουθήνιο για να «διασφαλίσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας». Η Κίνα ελέγχει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή