![Γαλλία: Κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας για όλη την Ευρώπη – Σε ποιές χώρες εξάγει [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/edfgroup_comprendre_production_nucleaire_.jpg)
Η κυβερνητική κρίση στη Νορβηγία, βάζει σε δοκιμασία τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και συγκεκριμένα της βόρειας Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, στρέφει το ενδιαφέρον όλων στον μεγαλύτερο, και πλέον αξιόπιστο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, τη Γαλλία.
Γαλλία: Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη συγκράτηση του περιφερειακού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, εξάγοντας όγκους ρεκόρ καθαρής ενέργειας, σημειώνει το Reuters.
Η απώλεια της Νορβηγίας
Η θέση της Γαλλίας ως βασικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί τώρα να γίνει ακόμη πιο σημαντική μετά την «απώλεια» της Νορβηγίας καθώς η κυβερνητική κρίση προκλήθηκε εξαιτίας της διαφωνίας του βασικου κυβερνητικού εταίρου σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Πιο συγκεκριμένα, το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Κέντρου της Νορβηγίας, το οποίο κατείχε οκτώ από τις 20 θέσεις του υπουργικού συμβουλίου της Νορβηγίας, εγκατέλειψε την κυβέρνηση λόγω διαφωνιών σχετικά με την υιοθέτηση των ενεργειακών οδηγιών της ΕΕ που συνδέονται με μεγαλύτερη παραγωγή και χρήση ανανεώσιμης ενέργειας.
Η διάλυση του συνασπισμού αφήνει το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας να κυβερνήσει μόνο του μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του Σεπτεμβρίου και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Νορβηγία θα παραμείνει ένας σημαντικός εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Το Εργατικό Κόμμα υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις έναντι των πιο συντηρητικών κομμάτων που αντιτίθενται στην υιοθέτηση αυστηρών στόχων για τις εξαγωγές ενέργειας.
Αυτή η πιθανή μείωση των εξαγωγών ενέργειας της Νορβηγίας σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – στους οποίους περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – φαίνεται ότι θα εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τη Γαλλία για προμήθειες.
Οι εξαγωγές της Γαλλίας
Οι ανάγκες για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί από το 2022, όταν η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή και ανάγκασε τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να αυξήσουν τις εισαγωγές για να αντικαταστήσουν τη χαμένη τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεκάδες νοικοκυριά και γραφεία σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μεταπηδήσει από λέβητες φυσικού αερίου σε ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης, ενώ ο περιφερειακός στόλος μεταφορών και η βιομηχανία ηλεκτροδοτούνται όλο και περισσότερο.
Εντός της ηπειρωτικής Ευρώπης, η Γερμανία έχει γίνει ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και το 2024 εισήγαγε σχεδόν έξι φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι κατά μέσο όρο ετησίως από το 2015 έως το 2021, σύμφωνα με την πύλη δεδομένων energy-charts.info.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε επίσης ρεκόρ εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, οι οποίες ήταν περίπου 100% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2021.
Κοινός παρανομαστής
Το 2024, η Γαλλία ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιταλίας μετά την Ελβετία.
Η Νορβηγία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής στη Γερμανία.
Εάν οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας αρχίσουν να μειώνονται στο μέλλον, οι μεγάλοι εισαγωγείς θα αναγκαστούν να βασίζονται περισσότερο στη Γαλλία και σε άλλους προμηθευτές.
Ο βασικός κίνδυνος για τους κορυφαίους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι η πιθανή μείωση της παραγωγής στη Γαλλία και σε άλλους μεγάλους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Ελβετία και η Δανία.
Στο φουλ τα πυρηνικά εργοστάσια
Η Γαλλία ξεκίνησε το 2025 με το μεγαλύτερη μηνιαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, στις 75.577 γιγαβατώρες (GWh), σύμφωνα με την LSEG.
Το σύνολο αυτό ήταν περίπου 5% πάνω από τον Ιανουάριο του 2024 και 37% πάνω από τη μέση μηνιαία παραγωγή από το 2022 έως το 2024.
Ο βασικός μοχλός πίσω από αυτή την αύξηση της παραγωγής ήταν το πυρηνικό δίκτυο της Γαλλίας, το οποίο αύξησε την παραγωγή κατά 8% από τον Ιανουάριο του 2024 στην υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από τις αρχές του 2022.
Η ολοκλήρωση της βασικής συντήρησης των εγκαταστάσεων και η έναρξη λειτουργίας ενός νέου αντιδραστήρα αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την αύξηση της πυρηνικής παραγωγής και θα επιτρέψουν στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας να διατηρήσουν σχετικά υψηλούς ρυθμούς παραγωγής στο μέλλον.
Ωστόσο, τα συνεχιζόμενα προβλήματα διάβρωσης σε παλαιότερους σταθμούς σημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πτώση της συνολικής παραγωγής αργότερα το 2025, ιδίως εάν η διαθεσιμότητα του νερού ψύξης από τα ποτάμια παρεμποδιστεί από τον ζεστό καιρό το καλοκαίρι, συμφωνα με την ανάλυση του Gavin Maguire, που δημοσιεύει το πρακτορειο Reuters.
Ο συνολικός εφοδιασμός της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από τυχόν μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία και την Αυστρία.
Μεγαλύτερος εισαγωγέας η Γερμανία
Η περιφερειακή υδροηλεκτρική παραγωγή κλιμακώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το 2024 μετά τις πλημμύρες του καλοκαιριού και επέτρεψε στην Ελβετία και την Αυστρία να αυξήσουν τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, η χιονοκάλυψη στις κύριες αλπικές περιοχές της Ευρώπης παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μέχρι στιγμής το 2025 και μπορεί να περιορίσει την υδροηλεκτρική παραγωγή αργότερα μέσα στο έτος.
Μια παράταση της τρέχουσας περιόδου με ταχύτητες ανέμου κάτω του κανονικού είναι μια άλλη απειλή για τις περιφερειακές προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Γερμανία, ο κορυφαίος παραγωγός αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται στη μέση μιας πολύμηνης περιόδου χαμηλών ταχυτήτων ανέμου, ενώ η αιολική παραγωγή στη Δανία – έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – μειώθηκε κατά 20% τον Ιανουάριο του 2025 από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Οποιαδήποτε περαιτέρω παραγωγή αιολικής ενέργειας κάτω από το επίπεδο της βόρειας Ευρώπης μπορεί όχι μόνο να μειώσει τις εξαγώγιμες προμήθειες από τη Δανία, αλλά και να αυξήσει τις ανάγκες εισαγωγών της Γερμανίας και να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Γαλλία να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές