Παρά τα σημαντικά οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (GSI), αυτή δεν υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό, λόγω μεταξύ άλλων και των ρητών στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας, παρεμποδίζοντας τα έργα ακόμη και εντός της αναγνωρισμένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), σε επιστολή του προς την Εκπρόσωπο Ε.Ε. και Επίτροπο Ενέργειας.
Ενέργεια: Το καλώδιο GSI και ο αγωγός EastMed τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας
Παράλληλα υπενθύμισε ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει δοθεί σε ένα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και όταν ολοκληρωθεί πλήρως θα είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο. Το εν λόγω έργο είχε σχεδιαστεί το 2011 και το 2013 με πρωτοβουλία του Γ. Μανιάτη ως Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είχε ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
«Η ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το GSI από απειλές που προέρχονται από τρίτες χώρες»
Μανιάτης: Τουρκία – νέο καθεστώς Συρίας και ΑΟΖ
Ο Γ. Μανιάτης μάλιστα προειδοποιεί ότι «μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του νέου καθεστώτος της Συρίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, που θα βασίζεται στο προηγούμενο του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, και η οποία θα παραβιάζει άμεσα τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και της UNCLOS, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική κατάσταση στην ήδη εύθραυστη Ανατολική Μεσόγειο».
Για το λόγο αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ είναι στρατηγικός επενδυτής στο έργο, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το GSI από απειλές που προέρχονται από τρίτες χώρες». Όπως υπογράμμισε «χρειαζόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει, και μαζί με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Latest News
Βενεζουέλα: Αύξηση 15% στις εξαγωγές πετρελαίου - O ρόλος της Chevron
Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα με 442.000 bpd
Με ένα κλικ από το gov.gr η αλλαγή παρόχου ενέργειας
Συγκατάθεση μέσω του gov.gr θα δίνουν οι πολίτες για τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχου ενέργειας
Πόλεμος παρόχων για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Πόσο συμφέρουν
Στροφή των καταναλωτών στα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Ένας στους τρεις πελάτες παρόχων με σταθερές χρεώσεις - Τι δείχνει η σύγκριση των «σταθερών» με τα ειδικά ή «πράσινα»
Οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Η τιμή του πράσινου τιμολογίου
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ
Στόχος δυτικών κυρώσεων το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας - Τι ζητά από τις ΗΠΑ
Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια σημαντικά στην εταιρεία που λειτουργεί στη Σερβία και έχει τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Γυρνάει την πλάτη στον Τραμπ ο ΟΠΕΚ+ - Διατηρεί το υπάρχον σχέδιο παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής σε μηνιαία στάδια από τον Απρίλιο
Ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια «μεγάλοι νικητές» των δασμών Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ προσφέρουν σε ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ
Θα μπορούσε το φθηνό ρωσικό αέριο να επιστρέψει στην Ευρώπη; Τα υπέρ και τα κατά
Η πρόταση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ και εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ
Με εκπτώσεις έως 60% οι πάροχοι ψαλίδισαν τις αυξήσεις στο ρεύμα
Οι χρεώσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο που ανακοίνωσαν μεγάλοι πάροχοι περιλαμβάνουν εκπτώσεις – Έρχονται και επιδοτήσεις