Η εταιρεία πετρελαίου NIS, που λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στη Σερβία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom Neft και την Gazprom, υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για αναστολή των κυρώσεων για 90 ημέρες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας της Σερβίας.

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: Πώς απειλείται η «πλουσιότερη» οικονομική σχέση του κόσμου

Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό υπουργείο ανέφερε ότι το αίτημα της NIS έχει την υποστήριξη της σερβικής και της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Ζητούμε επειγόντως από το OFAC (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης βοήθειας, με τη μορφή αναστολής των κυρώσεων για τουλάχιστον 90 ημέρες, ενώ εξετάζεται μια βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το αίτημα της NIS αφορά την απόκτηση αδειών που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ αναζητείται λύση στην ιδιοκτησιακή δομή και τη διαχείριση.

Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια 50% και 6,15% αντίστοιχα στην εταιρεία που λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στη Σερβία

Η Σερβία στηρίζει το αίτημα της NIS

«Η (σερβική) κυβέρνηση … υποστηρίζει το αίτημα … επειδή οι κυρώσεις θα βλάψουν την ικανότητα της εταιρείας να προμηθεύει Σέρβους πολίτες με πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου», ανέφερε το υπουργείο.

Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια 50% και 6,15% αντίστοιχα στην εταιρεία που λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει επιπλέον 29,87% με τους μικρομετόχους να αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες έλαβαν 45 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσουν από την ιδιοκτησία τους στη NIS και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την OFAC.

Τι απαντά ο Λαβρόφ

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με το Βελιγράδι σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.

Η Σερβία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της μέσω της εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών Janaf της Κροατίας, μέσω της οποίας η Ουγγαρία εισάγει επίσης μέρος του πετρελαίου της.

Η NIS, ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες ομίλους στον κρατικό προϋπολογισμό της Σερβίας, είχε υπογράψει σύμβαση με την Janaf για τη μεταφορά 10 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου μέσω της Κροατίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Ενέργεια |

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Σταύρος Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για τα blocks που ζητά η Chevron
Ενέργεια |

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο