Με την ανάγκη χαρτογράφησης των αναγκών της αγοράς εργασίας τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και στο προσεχές μέλλον αλλά και με υλοποίηση προγραμμάτων επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων την εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Η κινεζική DeepSeek βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ
Το θέμα της ημερίδας ήταν «Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ψηφιακή εποχή: Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία και την κοινωνία» και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει – και θα συνεχίσει να επιφέρει – σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, όπως ακριβώς κάθε μεγάλη προηγούμενη επανάσταση
Κεραμέως: Ταχύτατη εξέλιξη για την τεχνητή νοημοσύνη
Η υπουργός ανέδειξε την ταχύτατη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στην αγορά εργασίας, και επεσήμανε την ανάγκη η μεγάλη αυτή ψηφιακή αλλαγή να συνοδευτεί από μέτρα προστασίας υπέρ των εργαζομένων, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητές που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας προσεγγίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο πρωτοβουλίες.
Το πρώτο σημείο αφορά στη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς εργασίας τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και στο προσεχές μέλλον, δηλ. τις ανάγκες για νέες ειδικότητες και δεξιότητες που αναδεικνύει και θα αναδεικνύει η εκτεταμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.
«Η πρώτη πτυχή αφορά στη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δεν μπορείς να εκπονήσεις προστατευτικά μέτρα, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζεις ποια προβλήματα και ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσεις μελλοντικά» δήλωσε σχετικά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης έχει επιδοθεί στην περαιτέρω ενίσχυση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς που έχει δημιουργήσει και ο οποίος καταγράφει, σε πραγματικό χρόνο, τις δεξιότητες των εργαζομένων και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όπως εξήγησε, στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να προβλέπει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τόσο στο άμεσο όσο και στο προσεχές μέλλον.
Το δεύτερο σημείο αφορά στα προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων την εργαζομένων.
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει – και θα συνεχίσει να επιφέρει – σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, όπως ακριβώς κάθε μεγάλη προηγούμενη επανάσταση, βλ. για παράδειγμα η εισαγωγή για πρώτη φορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά εργασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να τρομάζει, και ότι μείζονος σημασίας είναι, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Κράτη Μέλη να εστιάσουν σε οριζόντια προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Μαζικά προγράμματα επανακατάρτισης
Όπως υπογράμμισε η κα Κεραμέως, η Ελλάδα τα τελευταία πεντέμιση και πλέον χρόνια έχει εκπονήσει μαζικά προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, στα οποία έως το 2026 θα έχει συμμετάσχει το 10% περίπου του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές και τις «πράσινες» δεξιότητες.
«Οφείλουμε να λάβουμε μία πολύ ενεργή στάση για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα ότι θα είναι επαρκώς εφοδιασμένοι με τις αναγκαίες δεξιότητες, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις επαναστατικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, η Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, παρατηρώντας ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν πως περίπου το 73% των θεμελιωδών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 6% στην Ευρώπη.
Στο περιθώριο της ημερίδας η κα Κεραμέως είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Gilbert Houngbo και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Oliver Röpke.
Latest News
Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει με εκπτώσεις, πληρωμές
Τα χρονοδιάγραμμα και οι υποχρεώσεις για ιδιοκτήτες και ασφαλιστικές - Οι 3 συν μία κομβικές ημερομηνίες για τον ΕΝΦΙΑ
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Απόφαση ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου - Η στάση της για τα Τέμπη
Στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, με 24ωρη γενική απεργία είναι το τρίπτυχο ακρίβεια, στεγαστική κρίση, μισθοί-συλλογικές διαπραγματεύσεις
«Καμπανάκι» ΒΕΑ: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρημστίες
Ανάγκη επιβίωσης για τις ΜμΕ η ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις - Χωρίς πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας
Έρχονται οι ειδικές δυνάμεις κατά της φοροδιαφυγής
Στο «μάτι» του νέου υπερ-ελεγκτικού κέντρου φορολογούμενοι με χοντρά πορτοφόλια και μεγάλες επιχειρήσεις – Πιάνουν δουλειά οι εφοριακοί και τελωνειακοί του ΔΕΟΣ
Τι ζητούν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση
Υπόμνημα 17 αιτημάτων προς την υπουργός Εργασίας – Ξεχωρίζουν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και η επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ
Πόσα ξοδεύει το Κράτος σε μισθούς και συντάξεις – Τα Μνημόνια και η σύγκριση με το 2009
Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού – Οι μισθοί και οι δαπάνες για τις συντάξεις – Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
Οι φωνές που ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες δυναμώνουν - Τι θα γίνει με την πράσινη μετάβαση
Τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου άρχισαν να ηχούν πιο δυνατά από τις βιομηχανίες της Ευρώπης στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης
Καμπανάκι από ΔΝΤ - Ποιες απαλλαγές ΦΠΑ κινδυνεύουν
Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΔΝΤ για τις φοροελαφρύνσεις - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών
Έρχονται αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι ζητούν οι λογιστές
Ανεβάζει ταχύτητες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις - Το χρονοδιάγραμμα