
Συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι δραματικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν μέσα στο καταχείμωνο το Λος Άντζελες, προκαλώντας το θάνατο 28 ανθρώπων και καταστρέφοντας περισσότερα από 16.000 σπίτια και άλλα κτίρια; Οι ειδικοί της WWA (World Weather Attribution), η εργασία της οποίας επικεντρώνεται στη μελέτη των φυσικών καταστροφών, απεφάνθησαν ξεκάθαρα: η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα να συμβούν όσα καταστροφικά συνέβησαν στην Καλιφόρνια κατά 35%.
Αναγνωρίζοντας ότι οι πυρκαγιές αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος της Καλιφόρνια, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η εξάπλωσή τους ήταν τόσο ταχεία και μεγάλη τον Ιανουάριο εξαιτίας του συνδυασμού δύο παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας είναι η εξαιρετική ένταση των ξηρών και θερμών ανέμων Santa Ana – πρόκειται για ανέμους που προέρχονται από τους γύρω ορεινούς όγκους και αποτελούν συχνό φαινόμενο στη νότια ακτή της Πολιτείας.
Λος Άντζελες: Από παράδεισος συλλεκτικών αυτοκινήτων έγινε ο τάφος τους
Δεύτερος παράγοντας ήταν η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων από τον Μάιο του 2024, γεγονός που ευνόησε τη δημιουργία εξαιρετικά ξηρών θαμνωδών εκτάσεων, ιδιαίτερα πυκνών μετά από δύο χειμώνες (2022-2023 και 2023-2024) που ήταν πιο υγροί από τον μέσο όρο.
Εκρηκτικό κοκτέιλ
«Ήταν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κοκτέιλ», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση της έκθεσης της WWA ο Τζον Αμπατζόγλου, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και εκ των επιστημόνων που συνυπογράφουν τη μελέτη. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστή συνέκριναν τις πιθανότητες μιας τέτοιας καιρικής διαμόρφωσης στις πραγματικές συνθήκες που συνέβη και σε μια κλιματολογική συνθήκη κατά 1,3 βαθμών Κελσίου ψυχρότερη.
Η διαφορά αυτή των 1,3 βαθμών Κελσίου αντιστοιχεί στην παρατηρηθείσα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη παγκοσμίως που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας η θεομηνία στο Λος Άντζελες κατέστη κατά 35 % πιθανότερο να συμβεί. Επίσης είχε κατά 6% υψηλότερη ένταση από αυτή που θα είχε αν δεν είχε αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.
Ομοίως, οι συνθήκες ξηρασίας που παρατηρήθηκαν πριν από τις πυρκαγιές ήταν 2,4 φορές πιο πιθανές να δημιουργηθούν, παρατηρεί η WWA, σημειώνοντας ότι η διάρκεια της ξηρής περιόδου στην περιοχή της καταστροφής έχει ήδη αυξηθεί χρονικά κατά 23 ημέρες συγκριτικά με εκείνη πριν από τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα.
Σημειωτέον ότι η WWA είναι μια ακαδημαϊκή συνεργασία η οποία χρονολογείται από το 2014 και έχει ως σκοπό να μελετά και υπολογίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημιουργία ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.
Στην WWA μετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί θεσμοί όπως το Imperial College του Λονδίνου, το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, το γαλλικό Εργαστήριο Επιστημών για το Κλίμα και το Περιβάλλον, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το επίσης αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών, το ελβετικό ETH Zurich, το ινδικό IIT Delhi και επίσης ειδικοί περιβαλλοντολόγοι του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Δρόμος δίχως γυρισμό
Το απογοητευτικό συμπέρασμα της μελέτης της WWA είναι ότι η κατάσταση δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συγγραφέων της μελέτης, η υπολογιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου (πρόκειται για την πιθανότερη εκδοχή με βάση τις τρέχουσες πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) θα αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα δημιουργίας παρόμοιων συμβάντων κατά 35%. Και επίσης θα ενισχύσει περαιτέρω κατά 3% την ένταση των μελλοντικών πυρκαγιών.
Η Κλερ Μπαρνς, ερευνήτρια στατιστικολόγος του Imperial College του Λονδίνου που επίσης συνυπογράφει τη μελέτη της WWA για τις πυρκαγιές που συγκλόνισαν το Λος Άντζελες Γενάρη μήνα, συνόψισε στη συνέντευξη Τύπου τα εξής: «Αν δεν επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πηγές ενέργειας λιγότερο επιβαρυντικές για τον πλανήτη, η Καλιφόρνια θα συνεχίσει να γίνεται πιο ζεστή, πιο ξηρή και πιο εύφλεκτη». Και ένας μη-ειδικός με βεβαιότητα θα προσέθετε ότι η απειλή δεν αφορά μόνο την Καλιφόρνια.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων