Καθόλου καλό δεν ήταν το «ποδαρικό» του Φεβρουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρέθηκε στη μέγγενη του, όπως όλα δείχνουν, παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Το -2,70% της 1ης του μήνα στοίχισε 2,7 δισ. στην κεφαλαιοποίηση, με την αγορά να ψάχνει να βρει ποιες εισηγμένες θα επηρεαστούν από τα νέα δεδομένα.
Χτύπησαν τα stop loss
Ουσιαστικά η αγορά έχασε την άνοδο 13 ημερών με τη χθεσινή πτώση, με πολλά χαρτοφυλάκια να πατούν το κουμπί του stop loss, αφού οι πρώτες στηρίξεις χάθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ο τζίρος αυξήθηκε κατά 35% με 40% υψηλότερα από το μέσο όρο του Ιανουαρίου.
Για την επόμενη ημέρα για την Ευρώπη δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναφέρει ότι θα κινηθεί ανάλογα.
————————
Καθησυχάζουν οι έμποροι
Πάντως, δεδομένου του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των μικρών εξαγωγών που έχουν οι Έλληνες προς τις ΗΠΑ, ο καθαρός αντίκτυπος στη χώρα δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.
Υπό την έννοια ότι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά τι τα 2 δισ. ευρώ, ήτοι λίγο πάνω από 1% του ελληνικού ΑΕΠ.
Συνεπώς, το συγκεκριμένο μέγεθος δε θεωρείται τέτοιο που θα μπορέσει να δημιουργήσει πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία.
Αλλά… αν επηρεαστεί η Ευρώπη, υπάρχουν ανησυχίες και για την Ελλάδα.
——————————————
Όπως και για τον τουρισμό
Τώρα, όπως μαθαίνω, η χθεσινή εικόνα της αγοράς, μπορεί να συνέπεσε, αλλά δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα του κακού διεθνούς κλίματος.
Υπήρχε και ένας άλλος καταλύτης. Που ονομάζεται “Σαντορίνη”.
Το “πετράδι” στο στέμμα του ελληνικού τουρισμού δηλαδή.
Ακυρώσεις…
Η αγορά φοβήθηκε ότι μπορεί να πληγεί το τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης, όπως και των γύρω νησιών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ξένοι κλείνουν τα πακέτα του καλοκαιριού.
Ωστόσο, όπως μετάδωσε και ο ΟΤ, τα μέχρι τώρα μηνύματα από τη διεθνή τουριστική αγορά δείχνουν πως δεν παρατηρείται –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- κάποιο κύμα ακυρώσεων κρατήσεων για τις επόμενες ημέρες πέρα από τις συνήθεις που καταγράφονται ιστορικά αυτή την περίοδο.
Η επόμενη ημέρα
Η επόμενη ημέρα σαφώς θα εξαρτηθεί στο πως θα εξελιχθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο που έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην περιοχή.
Και πως φυσικά θα λειτουργήσουν και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, διότι τα πρώτα μηνύματα για τους χειρισμούς των αεροπορικών, κυρίως, εταιρειών δεν ήταν καλά.
Χιλιάδες ήταν οι καταγγελίες για τις τιμές ενός one way εισιτηρίου… και αυτό δεν είναι καλό.
Καταλαβαίνω ότι υπήρξε η ανάγκη για έκτακτα δρομολόγια, αλλά το να ακολουθήσεις μια πιο συνετή τιμολογιακή πολιτική όταν κάποιος εξ ανάγκης χρειάζεται ένα μεταφορικό μέσο δεν χρειάζεται ειδικές ικανότητες marketing για να το αποφασίσει κανείς.
Διότι πολύ σύντομα… θα γυρίσουν κάποιοι την πλάτη τους.
———————————
Μιας και το ανέφερα…
Και μιας και έπιασα τις αεροπορικές, δυστυχώς αγαπητές και αγαπητοί μου, έφτασε σε γνώση μου ένα περιστατικό που δεν τιμά καθόλου τον αεροπορικό κλάδο.
Προ λίγων εβδομάδων, είχε γίνει μια καμπάνια για μια νέα γραμμή από Αθήνα για Λας Πάλμας.
Μάλιστα, η καμπάνια προσέφερε ελκυστικές τιμές για τον Μάιο.
Δυστυχώς, η αεροπορική έκρινε ότι δεν την συμφέρει να κάνει αυτά τα δρομολόγια τον Μάιο και τα ακύρωσε.
Ενημέρωσε μάλιστα όσους έκλεισαν τα εισιτήρια τους ότι είτε μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους είτε να αποκτήσουν ένα voucher για άλλον προορισμό.
Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να αποζημιώσει, σε περίπτωση που κάποιος είχε κλείσει και ξενοδοχείο, ή είχε προβεί σε άλλα έξοδα, σχετικά με το ταξίδι…
Δεν γνωρίζω πόσο υψηλές πτήσεις μπορούν να γίνουν με αυτές τις πρακτικές.
—————————————————
Χαμηλές «πτήσεις»…
Άλλους είδους «πτήσεις», αλλά πάλι «χαμηλές» είναι και αυτές του πληθωρισμού εντός των σούπερ μάρκετ.
Μου λένε, λοιπόν, ότι ο Ιανουάριος του 2025 ίσως να έχει αρνητικό πρόσημο – κάνουν λόγο για ένα ή δύο δέκατα κάτω του μηδενός! – ακολουθώντας την τάση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Βασικός παράγοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων είναι η ραγδαία πτώση της τιμής του ελαιολάδου – έχει πολύ στάθμιση στον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Γενικά… όχι
Βέβαια η μάχη κατά της ακρίβειας σε ολόκληρη την οικονομία φαίνεται ότι δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ανέβηκε στο 3,1%.
Από το 2,9% μάλιστα τον Δεκέμβριο.
Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, οι τιμές εμφάνισαν πτώση κατά 0,7%.
Περιμένουμε τώρα και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για να δούμε που ήταν οι μεγάλες αυξήσεις που επέδρασαν στον πληθωρισμό.
——————————————
Βαλκανικό μποϊκοτάζ
Στο μεταξύ, οι καταναλωτές σε πολλές βαλκανικές χώρες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ ως «διαμαρτυρία» ενάντια στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και του κόστους ζωής.
Μια εκστρατεία που έγινε και θέμα στο Wikipedia με το λήμμα “2025 Balkan Boycotts”.
Τα μποϊκοτάζ ξεκίνησαν στην Κροατία στις 24 Ιανουαρίου ως αντίδραση στην αύξηση των τιμών λιανικής σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρόμοια μποϊκοτάζ “τρέχουν” στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στη Σλοβενία.
——————————————
Από τον Απρίλιο
Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, αφού όπως σας προανέφερα, έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών.
Προβλέπω ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι ή κάπως έτσι, τότε στις 30 Απριλίου θα καταργηθεί το πλαφόν στο μικτό κέρδος των εταιρειών.
Θεωρώ όμως ότι προηγουμένως θα γίνουν και οι απαραίτητες νουθεσίες…
Μέχρι τότε, θα μετράμε αντίστροφα…
——————————————
Αντίστροφη μέτρηση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Όπως και στο θέμα της εξεύρεσης λύσης στο θέμα των κόκκινων δανείων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον Μάρτιο.
Το υπουργείο Οικονομικών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως πληροφορούμαστε βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανοικτή γραμμή αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες αν συνυπολογιστούν οι εμπλεκόμενοι συνοφειλέτες και εγγυητές.
Η συνθήκη μετά το 2008 άλλαξε άρδην και προς το χειρότερο, με το ελβετικό νόμισμα να ανατιμάται κατακόρυφα, πλήττοντας τους δανειολήπτες.
———————————-
Και ο Φράγκος…
Κόκκινα δάνεια 4 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά έχει ακόμη μπροστά της η PQH.
Αυτό ανέφερε χθες ο Chief Strategy Officer, Αλέξανδρος Φράγκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την ολοκλήρωση πώλησης του χαρτοφυλακίου Alphabet λογιστικής αξίας 4,8 δις (ανακτήθηκαν τα 500 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, η πώληση κόκκινων δανείων σε χαρτοφυλάκια θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο, όχι όμως και πλέον το βασικό. Και αυτό γιατί τα υφιστάμενα δάνεια έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ άλλα αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.
Ορόσημο
Ο κ. Φράγκος χαρακτήρισε ορόσημο την ολοκλήρωση του Alphabet, γιατί κλείνει ένα κεφάλαια που άνοιξε με το «Αίολος» το 2020 και συνεχίσθηκε με το «Δαίδαλος» το 2022, επισημαίνοντας πως δικαιώνει τη στρατηγική που χάραξη η PQH.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την πώληση των υπόλοιπων δανείων, το στέλεχος της PQH σημείωσε πως στόχος είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να επιστραφούν μερίσματα στους πιστωτές.
Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα καινούργια δάνεια που θα βγουν προς πώληση θα συγκεντρώσουν ανάλογο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Ευελπιστώ ότι θα έχουν ενδιαφέρον και για τα επόμενα που θα έχουν μέχρι το καλοκαίρι.
——————————————
Από το καλοκαίρι
Προς το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες της αγοραπωλησίας της Elpedison από την HELLENiQ Energy.
Όπως μαθαίνω η εξαγορά της Elpedison από την HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΑΕΥ. Πηγές που εμπλέκονται με τη συναλλαγή μου λένε πώς γυρω στο καλοκαιρι, πριν τον Ιούνιο για την ακρίβεια, αναμένουν τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Κατά τ’ άλλα η HELLENiQ ENERGY αλλά και το μανατζμεντ της Elpedison δουλεύουν το νέο business plan. Πέραν αυτού μία από τις αλλαγές, που θα δούμε, είναι το ό,τι ο ίδιος ο CEO της HELLENiQ ENERGY ο Ανδρέας Σιάμισιης θα έχει πλέον λόγο και ευθύνη για την Elpedison.
Κι αυτό καθώς η εταιρεία θα είναι θυγατρική του ομίλου.
———————————————————
Αναμονή για τις επιδοτήσεις
Για να μείνω λίγο στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση για τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί εφάπαξ τον Μάρτιο.
Θα αφορά τους τρεις μήνες του χειμώνα, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Η αγορά το περιμένει…
————————————-
Όπως και τα νέα για τον τραπεζικό κλάδο
Όπως και τα νέα για τον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να είναι αυτή που ορίζει τις τρέχουσες εξελίξεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, θέλει να κάνει την Πειραιώς στα πρότυπα των ιταλικών τραπεζών.
Πρωτίστως θέλει τα έσοδα από προμήθειες να φτάσουν στο 30% όπως συμβαίνει και στη γειτονική χώρα με την Intesa Sanpaolo Group.
Στο ανώτατο κλιμάκιο της Πειραιώς πιστεύουν ότι θα έχει αίσιο τέλος το deal με την Εθνική Ασφαλιστική.
Σε πηγαδάκι πάντως ο Μεγάλου ήταν προσεκτικός στις τοποθετήσεις του καθώς δεσμεύεται από το εμπιστευτικό των διαπραγματεύσεων.
Λίγο να θυμηθούμε…
Βέβαια όπως μαθαίνω στο επιτελείο της Εθνικής επικρατεί λίγο «παγωμάρα».
Δεν είναι λίγο η Πειραιώς να αποκτήσει το brand της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Και είναι και πρόσφατη η μνήμη όταν οι εποπτικές αρχές υποχρέωσαν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν όλες τις θυγατρικές τους στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Η συμφωνία της Εθνικής τότε για την πώληση της Ασφαλιστικής στο CVC, προέβλεπε τη μεταβίβαση του 90,1% με άμεσο τίμημα που θα κατέβαλε το CVC 234 εκατ. ευρώ.
——————-
Μίκρυνε η δεξαμενή των εσόδων…
Με εκείνη την «οδηγία» των εποπτικών αρχών τότε είχε μικρύνει πολύ η δεξαμενή των εσόδων των ελληνικών τραπεζών.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνταν προσέγγισαν το 50%, ευλόγως καταλαβαίνει κανείς ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν έπρεπε να βρουν προμήθειες…
Η εικόνα του κακού χαμού νομίζω για το πως φτάσαμε το 2025 να μιλάμε για τις προμήθειες των τραπεζών είναι σαφής…
Latest News
Όλα τα μάτια στη Σαντορίνη, το reality check του ΧΑ, ενδιαφέρον για την αττική παραλία, βρόντηξε ο Γκιζελής, στο περίμενε οι φαρμακοποιοί
Τι άλλο;
Τα λέει ο Κοστέλο…, η αδράνεια στο Υπερταμείο, τι ετοιμάζει ο Σκυλακάκης, τα σενάρια για Viva, η λάμψη του Κρι Κρι, οι «βαλίτσες» του Μυλωνά
Ο Κοστέλο
Επίσκεψη χωρίς «οικοδεσπότη» στο ΥΠΟΙΚ αλλά με plan «b» και «c» για Τραμπ, το «κεφάλαιο» του Πιτσιλή, η «6η» του ΟΠΕΚΕΠΕ, στοχοπροσηλωμένος ο Ξιφαράς, η δυσαρέσκεια για ΔΕΣΦΑ
Αναμενόμενα
Ο «φάκελος» του Μεγάλου, καταθέσεις «άλλων εποχών», το ΔΝΤ στην Αθήνα, στον αέρα η κατάρτιση, τι προανήγγειλε ο Τσακίρης, δικαστικές περιπέτειες της σοκολάτας Ντουμπάι
Πολλοί μιλούν με πολλούς
«Διαβάστηκε» το μήνυμα των Τεμπών, κάθαρση ζητά ο Χατζηδάκης, τι «σκέφτεται» ο ιδρυτής της HHG, η Βρεττού για το rebranding, το άλμα Παπαλεξόπουλου
Το μήνυμα ελήφθη
Το ποδαρικό της Alter Ego Media, τα «πηγαδάκια» της αγοράς, τι συζητούν οι προμηθευτές για Μασούτη και Κρητικό, αραβική απόβαση στην Αθήνα
Το ποδαρικό της Alter Ego Media στο ΧΑ
Νέα εποχή για την Alter Ego Media, τα μάτια στις κεντρικές τράπεζες, σαρώνει την Ελλάδα ο Μπρατάκος, εγκαίνια για το data center στο Ηράκλειο, έρχεται παρέμβαση για τις ταυτότητες
Εντυπωσιακή η κάλυψη
Μετά τον Φεβρουάριο το roadshow της Νέας Υόρκης, ανησυχία στους εξαγωγείς, αναβρασμός στους Βιομήχανους, το «χέρι» Στάσση, η ανικανότητα του ΥΠΑΑΤ, το «στόρι» της Καβάλας
Εξαιρετικό κλίμα
Φως στο αδιέξοδο της οικοδομής, το «τάμα» του μετρό Θεσσαλονίκης, μια… Ελλάδα σε αέριο πουλά η Energean, τι γυρεύουν οι Γερμανοί στο Μαξίμου, το deal για την Μπάρμπα Στάθης
Τρίμηνο απραξίας
Η Moody’s «δίπλα» στους Έλληνες, η αμηχανία της κυβέρνησης, τι σκανάρουν οι ξένοι στην Αθήνα, το λάθος του Γουάτσα, η επιμονή στον ΟΛΘ, το φιάσκο ΟΠΕΚΕΠΕ
Δυσαρέσκεια