![Πληθωρισμός τροφίμων: Μηδενικός και τον Ιανουάριο του 2025 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/plithori.jpg)
Μηδενικός ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat και του ΙΕΛΚΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η πορεία του πληθωρισμού των τιμών τροφίμων από τον Ιούνιο 2024 παρουσιάζει εικόνα εξομάλυνσης της επίδρασης της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, και ιδιαίτερα των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.
Πληθωρισμός: Στο 3,1% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην ευρωζώνη [πίνακες]
Ο πληθωρισμός τροφίμων
Τα στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι, σταδιακά, η παγκόσμια πληθωριστική κρίση παρέρχεται αλλά και ότι τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς υπέρ των καταναλωτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων οικονομικά.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής λιανικής αγοράς δεν σταματά, αντιθέτως εντείνεται το επόμενο χρονικό διάστημα με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού, την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αύξηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με καλύτερες τιμές για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καλύτερες οικονομικές απολαβές για τους πολίτες, με στόχο τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι, η χώρα μας εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και ποτά» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με τον δείκτη να παραμένει σχεδόν σταθερός με άνοδο 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,3%.
Η χαμηλή άνοδος των τιμών τροφίμων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά οδηγεί την Ελλάδα στον τρίτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (ο δείκτης που μετρά τις τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) στην ευρωζώνη με ετήσια άνοδο 4,4% έναντι 2,7% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Υψηλότερη τιμή είχε μόνο η Σλοβακία (5,3%) και η Κροατία (4,4%).


Latest News

Τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την εβδομάδα 10-14 Μαρτίου - Πότε μπαίνουν οι συντάξεις
Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι - Πότε ξεκινάει η προπληρωμένη κάρτα

Οι ανατροπές που προκαλεί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις το δημογραφικό πρόβλημα
Το δημογραφικό προκαλεί στρατηγικές αλλαγές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλους τους κλάδους, από τα τρόφιμα, τις πάνες και τα παιχνίδια μέχρι τα έπιπλα και τα χρηματοοικονομικά
![Ακίνητα: Από τη Βουλιαγμένη μέχρι τον Άγιο Στέφανο – Πόσο κοστίζει το τετραγωνικό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_attiki_akinhta_thalassa-600x352.png)
Ακίνητα από… χρυσό: Πόσο κοστίζει το τετραγωνικό στην Αττική [γραφήματα]
Ακίνητα για όλα τα βαλάντια - Ποιες περιοχές κεντρίζουν τους υποψήφιους αγοραστές

Σε αναμονή η Ελλάδα για τους δασμούς Τραμπ - Οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου
Τι αναφέρουν στον ΟΤ πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας - Ποιες είναι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Και τα χρέη των δήμων στον εξωδικαστικό - Πώς θα ρυθμίζονται
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρυθμίζει και τα χρέη στους Δήμους - Τι προβλέπει σχετική απόφαση

Τι ζητάνε οι πολίτες της ΕΕ και τι ισχύει στην Ελλάδα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) επηρεάζουν θετικά την αύξηση των μισθών

Επίδομα παιδιού: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού

Επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
Τα επιδόματα και οι οικονομικές ενισχύσεις από τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται από 15 Μαρτίου με την ειδική προπληρωμένη κάρτα

Ο «χάρτης» των πληρωμών – Ποιοι πάνε ταμείο την επόμενη εβδομάδα
Πότε θα δοθούν τα χρήματα για επιδόματα και συντάξεις

Παπαθανάσης: Διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης η αναβάθμιση της DBRS
Τι αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης με αφορμή την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την ελληνική οικονομία