Μηδενικός ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat και του ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η πορεία του πληθωρισμού των τιμών τροφίμων από τον Ιούνιο 2024 παρουσιάζει εικόνα εξομάλυνσης της επίδρασης της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, και ιδιαίτερα των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.

Πληθωρισμός: Στο 3,1% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην ευρωζώνη [πίνακες]

Ο πληθωρισμός τροφίμων

Τα στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι, σταδιακά, η παγκόσμια πληθωριστική κρίση παρέρχεται αλλά και ότι τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς υπέρ των καταναλωτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων οικονομικά. πληθωρισμός τροφίμων

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής λιανικής αγοράς δεν σταματά, αντιθέτως εντείνεται το επόμενο χρονικό διάστημα με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού, την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αύξηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με καλύτερες τιμές για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καλύτερες οικονομικές απολαβές για τους πολίτες, με στόχο τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και ποτά» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με τον δείκτη να παραμένει σχεδόν σταθερός με άνοδο 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,3%.

Η χαμηλή άνοδος των τιμών τροφίμων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά οδηγεί την Ελλάδα στον τρίτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (ο δείκτης που μετρά τις τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) στην ευρωζώνη με ετήσια άνοδο 4,4% έναντι 2,7% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Υψηλότερη τιμή είχε μόνο η Σλοβακία (5,3%) και η Κροατία (4,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία