Η Ελλάδα έχει φτιάξει ένα brand name που «ανοίγει πόρτες». Με την οικονομία να υπεραποδίδει τα τελευταία χρόνια, ενώ απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα, σπάνιο στις μέρες μας, το brand «Ελλάδα» ανοίγει τις πόρτες και κάνει τους επενδυτές και τις διεθνείς εταιρείες να ακούσουν.

Αυτό αναφέρει η ΑΧΙΑ στην ανάλυσή της για το 2025, στην οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει τους δικούς της καταλύτες που θα επιτρέψουν στην οικονομία να έχει καλές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, την ώρα που οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν εμπόδια, ενώ οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις παραμονεύουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιμένουν.

ΑΧΙΑ: Περιθώρια ανόδου έως και 55% για τις ελληνικές τράπεζες το 2025

Την ίδια ώρα, η ιδιωτική αγορά είναι ισχυρή. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμφωνίες, ειδικά από ξένες εταιρείες και επενδυτές. Αυτό ισχύει σε όλα τα τμήματα της αγοράς και, κυρίως, σε αποτιμήσεις που είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες των εισηγμένων στους αντίστοιχους τομείς.

Οι καταλύτες της Ελλάδας

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ζώνης του ευρώ τα επόμενα χρόνια, υπερβαίνοντας τον περιφερειακό μέσο όρο. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί κυρίως από την υγιή επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που θα ενισχυθεί από την αύξηση των επενδύσεων και την ευνοϊκή μακροοικονομική δυναμική, εξηγεί η ΑΧΙΑ, στοιχειοθετώντας τους ειδικούς καταλύτες.

AXIA

Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αποτελεί περίπου το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας, πρόκειται να παραμείνει ο βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα.

Αρκετοί παράγοντες στηρίζουν αυτή τη θετική προοπτική:

▪ Ισχυρή καταναλωτική εμπιστοσύνη: Τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένουν υψηλά, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ, αντανακλώντας την αισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών.

▪ Μειωμένη ανεργία: Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, φθάνοντας το 9,7% το 2025, σε σύγκριση με εκτιμώμενο 10,3% το 2024, στηρίζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

▪ Πραγματικά κέρδη εισοδήματος: Αν και ο υψηλός πληθωρισμός περιόρισε την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, ο μειούμενος πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να οδηγήσει σε κέρδη πραγματικού εισοδήματος στο μέλλον.

▪ Στοχευμένη κρατική στήριξη: Μέτρα όπως μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, προσαρμογές των συντάξεων και πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του υψηλού ενεργειακού κόστους ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα.

▪ Επίδραση πλούτου από ακίνητα: Το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας των ακινήτων, συνεχίζει να υποστηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι επενδύσεις θα είναι ο βασικός καταλύτης προς τα εμπρός

Η διατήρηση και η επιτάχυνση της επενδυτικής δυναμικής είναι κεντρικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική τροχιά της Ελλάδας. Οι επενδύσεις δεν αυξάνονται μόνο, αλλά διαδραματίζουν επίσης σημαντικότερο ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Η πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ αποκάλυψε ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνέβαλαν σημαντικά περισσότερο στην οικονομία από ό,τι αναφέρθηκε στη πρώτη ανάγνωση.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων το 2019, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική από ότι πριν από την κρίση. Τα τελευταία 15 χρόνια, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ήταν ισχυρή, με συνεχή θετική δυναμική.

Η Ελλάδα μεταβαίνει επίσης σε μια πιο βιώσιμη και κυκλική οικονομία, η οποία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική της θέση.

Οι εξαγωγές αγαθών έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα πριν από μια δεκαετία, λόγω μιας πιο ευέλικτης οικονομίας και ανταγωνιστικών βιομηχανιών που αναζητούν ολοένα και περισσότερο διεθνή επέκταση. Συγκεκριμένα, τόσο η γκάμα των προϊόντων που εξάγονται όσο και ο αριθμός των αγορών που εξυπηρετούνται έχουν αυξηθεί.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Σύμφωνα με την AXIA, η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει σαφώς υποτιμημένη με τον Δείκτη να διαπραγματεύεται σε εκτιμώμενο P/E στο 8,2x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025. Αυτό συμβαίνει παρά την αυξανόμενη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων (εκτίμηση EPS +13,7% σε ετήσια βάση το 2024), τις αυξανόμενες αποδόσεις στους επενδυτές (εκτίμηση μερισματικής απόδοσης +11,9% σε ετήσια βάση το 2024) και τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές που υποστηρίζονται από σχέδια επέκτασης. AXIA

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Η διαπραγμάτευση με εκτιμώμενο μέσο όρο P/B είναι 0,68x ή P/E 5,50x με βάση τις εκτιμήσεις του 2026, ενώ η μερισματική απόδοση του 2026 είναι κατά μέσο όρο 10% (συμπεριλαμβανομένων τόσο των διανομών μετρητών όσο και των εξαγορών). Κατά την ΑΧΙΑ, οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση.

Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει σημαντικές δυνατότητες re-rating στην Alpha Bank και στη Eurobank, ενώ διατηρεί στη λίστα παρακολούθησης την Πειραιώς, για την οποία πιστεύει ότι η τιμή της μετοχής της θα μπορούσε να ξεπεράσει τις επιδόσεις της αγοράς λόγω των δυνατοτήτων ανάπτυξής του και της βέλτιστης χρήσης του κεφαλαίου της.

Στους υπόλοιπους κλάδους, η ΑΧΙΑ αναμένει ότι θα διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης του EPS σε γενικές γραμμές το 2025, σημειώνοντας εκτιμώμενη ετήσια ανάπτυξη 7,3% (εκτός διυλιστηρίων).

Η εστίασή της παραμένει σε τίτλους που παρέχουν χαρακτηριστικά «ανάπτυξης και αξίας» που υποστηρίζονται από την οικονομική ισχύ, τη θέση στην αγορά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Στις επιλογές της είναι οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Metlen, ενώ οι τίτλοι που θα μπορούσαν να έχουν υπεραπόδοση, για διαφορετικούς λόγους, είναι η Motor Oil και η Aegean Airlines. AXIA

Αναβάθμιση του ΧΑ

Η ανακατάταξη του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών (DM) σηματοδοτεί την επανένταξη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο και πιο ισχυρό επενδυτικό σύμπαν. Αυτή η μετατόπιση θα επιτρέψει στις ελληνικές μετοχές να ανταγωνιστούν άμεσα τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τους και να προσελκύσουν υψηλότερα επίπεδα εισροών κεφαλαίων.

Ειδικά ενεργητικά και παθητικά αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με τους δείκτες των DM, όπως αυτά που διαχειρίζονται οι MSCI, S&P, Stoxx και FTSE, αναμένεται να διαθέσουν πρόσθετους πόρους σε ελληνικές μετοχές. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα και η ρευστότητα της αγοράς θα πρέπει να βελτιωθούν, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω επαναξιολόγηση τόσο του ΧΑ όσο και της ευρύτερης αγοράς.

Σε αντίθεση με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το ΧΑ κατά την υποβάθμισή του, πλέον απολαμβάνει ευνοϊκές συνθήκες, όπως συμβατότητα με τα ημερολόγια συναλλαγών, το νόμισμα ευρώ, τα ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια και τις καθιερωμένες δομές της αγοράς. Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια πιο ομαλή μετάβαση, επιτρέποντας στις ελληνικές μετοχές να είναι ελκυστικές ως ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό επενδυτικό σύμπαν.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ΑΧΙΑ αναμένει ότι η S&P θα ανακοινώσει την πιθανή ανακατάταξη του ΧΑ τον Ιούλιο του 2025, με τον FTSE να ακολουθεί τον Οκτώβριο. Επιπλέον, το ΧΑ είναι πιθανό να μπει στις λίστες παρακολούθησης του MSCI και του Stoxx μέχρι τα μέσα του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών