Από το απόγευμα της περασμένης  Παρασκευής, όταν ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωνε ότι θα προχωρούσε κανονικά με τους δασμούς σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα, μέχρι τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα με τις δυο πρώτες χώρες για πάγωμα των μέτρων για ένα μήνα, και την έναρξη ενός διαφορετικού κεφαλαίου με το Πεκίνο, ο κόσμος βρέθηκε σε μια νέα αναταραχή που εκφράστηκε με έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές.

Μέσα σε 72 ώρες «δασμολογικού χάους» ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε έναν καταιγισμό  δασμών 25% στις εισαγωγές από τους μεγαλύτερους εμπορικούς του εταίρους, και υποσχέθηκε να πράξει το ίδιο με την Ευρώπη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και αμφιβολίες αναφορικά την αξιοπιστία των ΗΠΑ μεταξύ των συμμάχων τους.

Ώρες πριν από την έναρξη ισχύος των μέτρων, η Οττάβα και η Πόλη του Μεξικού έλαβαν αναστολή ενός μήνα. Το Πεκίνο δεν ήταν στη συμφωνία.

Στην επόμενη πίστα ο εμπορικός πόλεμος: Κάνουν πίσω οι ΗΠΑ για Μεξικό και Καναδά – Στην αντεπίθεση η Κίνα

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ, φαίνεται να απόλαυσε το παιχνίδι αυτό. Οι Financial Times περιγράφουν τη σκηνή με γλαφυρό τρόπο: Πλαισιωμένος από τον Σκοτ Μπέσεντ, τον πρόσφατα διορισμένο υπουργό Οικονομικών του, και τον Χάουαρντ Λούτνικ, τον εκλεκτό του για τη θέση του υπουργού Εμπορίου, ο Τραμπ απολάμβανε την απήχηση που είχε η έναρξη των εμπορικών μαχών που υποσχέθηκε να δώσει στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο».

Το χάος που προκλήθηκε από τις απαιτήσεις του Τραμπ επανέφερε μνήμες από τις εμπορικές μάχες κατά την πρώτη του θητεία.

«Οι δασμοί είναι πολύ ισχυροί, τόσο οικονομικά όσο και για να αποκτήσεις οτιδήποτε άλλο θέλεις», παρατήρησε. «Όταν είσαι το δοχείο του χρυσού, οι δασμοί είναι πολύ καλοί».

Επιστροφή στους εμπορικούς πολέμους

Το χάος που προκλήθηκε από τις απαιτήσεις του Τραμπ επανέφερε μνήμες από τις εμπορικές μάχες κατά την πρώτη του θητεία.

Τα σκληροπυρηνικά εμπορικά γεράκια εντός της νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πίτερ Ναβάρο, τον σύμβουλο παραγωγής και εμπορίου του Τραμπ, καθορίζουν την ατζέντα, με τις φωνές πιο προσεκτικών αξιωματούχων όπως ο Μπέσεντ να σιωπούν — προς το παρόν.

Ενώ ο Τραμπ θα προτιμούσε να καταλήξει σε συμφωνίες παρά να βυθίσει τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση, εμφανίζεται πιο πρόθυμος να χρησιμοποιήσει οικονομικό εξαναγκασμό για να επιτύχει τους στόχους του.

Ο Τραμπ βάζει συχνά τον Ναβάρο να «εκφοβίσει» τους ανθρώπους με τη μαξιμαλιστική του άποψη για τους δασμούς και το εμπόριο

Και αυτό προοιωνίζεται έντονες διαπραγματεύσεις  όχι μόνο με τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά και με την Κίνα, την ΕΕ και άλλους.

Ο Τραμπ «θέλει να εξισορροπήσει το εμπόριο, την παραγωγή και να αυξήσει τα έσοδα. Πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την επιβολή δασμών», σχολιάζει στους FT, ο Μάικλ Σμαρτ, πρώην εμπορικός αξιωματούχος των ΗΠΑ και πλέον στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων Rock Creek Global Advisors.

Επικρατούν τα «γεράκια» των δασμών

Ο Ναβάρο, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο Ιούλιο, έχει αναδειχθεί ως βασικό πρόσωπο του Λευκού Οίκου και ο μεγαλύτερος πρωταθλητής στο να χτυπήσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με μεγάλους δασμούς, τονίζουν στους FT άνθρωποι που γνωρίζουν τη σκέψη του.

Ένα γεράκι του εμπορίου που φυλακίσθηκε τέσσερις μήνες για περιφρόνηση του Κογκρέσου αφού αρνήθηκε κλήτευση στην έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Ναβάρο βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, όταν ο Τραμπ ορκίστηκε για πρώτη φορά να πλήξει  με δασμούς τον Καναδά και το Μεξικό.

«Ο Ναβάρο παίρνει αυτό που θέλει, είναι πιο επιθετικός από ό,τι ήταν στο Trump 1.0. Είναι πλέον μια σημαντική προσωπικότητα και ο Τραμπ τον αποκαλεί “Ο Πίτερ μου”» σχολιάζει μία πηγή στους FT, ενώ ένα άλλο άτομο αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ βάζει συχνά τον Ναβάρο να «εκφοβίσει» τους ανθρώπους με τη μαξιμαλιστική του άποψη για τους δασμούς και το εμπόριο.

To «γεράκι» των δασμών Πίτερ Ναβάρο

Στα παρασκήνια, ο Ναβάρο συνεργάζεται στενά με τον Λούτνικ και τον Τζέιμσον Γκριρ, τον εκλεκτό του Τραμπ για εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, καθώς αρχίζουν να χτίζουν την εμπορική πολιτική του προέδρου.

Τι ακολουθεί για τους δασμούς του Τραμπ;

Ο Λούτνικ, ο οποίος αναδείχθηκε υπέρμαχος των δασμών παρά το υπόβαθρό του στη Wall Street, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες με Καναδούς και Μεξικανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες, συναντώντας την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ τον Δεκέμβριο και τον Τζάστιν Τριντό στον Πρωθυπουργό του Καναδά.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico την Τρίτη, ο Ναβάρο επαίνεσε τον Λούτνικ και τον Μπέσεντ, αποκαλώντας τους το «νέο αίμα» της οικονομικής ομάδας του Τραμπ.

Επέμεινε επίσης ότι οι πρόσφατες ενέργειες του προέδρου δεν ήταν τόσο «χαοτικές» όσο φαινόταν.

Οι προσωρινές συμφωνίες με τον Καναδά και το Μεξικό έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και ο Τραμπ θα μπορούσε να απαιτήσει νέες παραχωρήσεις πριν από την προθεσμία του Μαρτίου που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις με το Πεκίνο αυξάνονται από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 10% στις κινεζικές εισαγωγές την Τρίτη, προκαλώντας άμεσα αντίποινα κατά των εξαγωγών των ΗΠΑ προς το ασιατικό έθνος.

Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς στην ΕΕ, αυξάνοντας το φάντασμα ενός άλλου γύρου τεταμένων διαπραγματεύσεων σε λίγο περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο που θα δώσει τον τόνο για τη διατλαντική οικονομική σχέση κατά τη δεύτερη θητεία του.

«Οι Ευρωπαίοι [έχουν] καταχραστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρόνια και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», είπε τη Δευτέρα. «Και θέλουν να κάνουν μια συμφωνία. Επιτρέψτε μου να σας πω, σε όλες τις περιπτώσεις όλοι θέλουν να κάνουν συμφωνίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή