Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Στην ενημέρωση που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και η καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εύη Νομικού.

Κυκλάδες: «Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα – Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Δείτε την ενημέρωση:

Μητσοτάκης: «Σύνθετο και περίπλοκο το φαινόμενο»

Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις στην ενημέρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, καθώς είναι μπροστά σε ένα «εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο φαινόμενο».

«Πρώτα και πάνω από όλα η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία πρόβλεψη, αλλά είμαστε σήμερα πιο αισιόδοξοι σε σχέση με ό,τι ήμασταν χθες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει, ώστε σύνθετα φαινόμενα να μας τα απλοποιεί. Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «κουλτούρα της πολιτικής προστασίας», σημειώνοντας: «Κάναμε μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα. Κλείνω με την παρότρυνση για τους νησιώτες μας, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή».

Κικίλιας: Υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάρια μας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συνεργασία και το έργο τους μέχρι στιγμής.

Λέκκας: Μεγάλος ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη

Ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στο μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί, τονίζοντας τις περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του κ. Λέκκα για τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

«Φηρά, Αθηνιός, Αρμένης, Παλιός Λημένας, Αμμούδι» είναι αυτές οι περιοχές της Σαντορίνης με το μεγαλύτερο κίνδυνο, με τον κ. Λέκκα να σημειώνει ότι συνεχίζονται οι έρευνες για να φανεί ποια είναι τα κατάλληλα έργα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν δημιουργεί αντιπαλότητες».

Νομικού: Όλοι οι επιστήμονες μελετούν τη Σαντορίνη

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού αναφέρθηκε στο σεισμικό ιστορικό της περιοχής, καθώς και στη συμπεριφορά του ηφαιστείου Κολούμπο.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση της κυρίας Νομικού για τη συμπεριφορά του ηφαιστείου

Παράλληλα, παρέθεσε χάρτες για το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού.

Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι

«Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «από τις 26/1 είναι σε εξέλιξη μία αρκετά πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά δεδομένα- ακολουθία σεισμών, στην περιοχή της νήσου Άνυδρος, με μεγάλο αριθμό σεισμό με ενδιάμεσα μεγέθη, δηλαδή Μ4.0-5.0», τονίζοντας ότι «η ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή της Ανύδρου και η αναλογία των σεισμών δεν επιτρέπουν να αποκλειστεί η γένεση ενός σεισμού Μ=6.0 ή και μεγαλύτερου».

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του κ. Παπαζάχου για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα