Τη σημασία της υιοθέτησης ρεαλιστικών σεναρίων και της μείωσης των κινδύνων σε έναν απρόβλεπτο κόσμο ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιγράφοντας τη στρατηγική της χώρας μας για την πράσινη μετάβαση. «Είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας παγκοσμίως όσον αφορά στις ΑΠΕ.

Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Σκυλακάκης στον ΟΤ: Έρχονται αποζημιώσεις στην οικοδομή για τις αποφάσεις των μπόνους δόμησης

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ανάπτυξης διασυνδέσεων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, για τις οποίες οι επιδοτήσεις σταμάτησαν, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό, λειτουργούν συχνά ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη επενδύσεων.

Εξήγησε πως οι μεγάλες επιδοτήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών συγκεκριμένων τεχνολογιών αποτρέπουν την έγκαιρη υλοποίηση επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επωφεληθούν από καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τεχνολογικές εξελίξεις.

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους, με σημαντικό πλεόνασμα δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, διαθέτοντας παράλληλα 8 GW φωτοβολταϊκών. Στόχος, όπως είπε, είναι να φτάσει τα 14 GW μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια. Σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κυρίως θέματα φυσικής ασφάλειας, όπως στην Ουκρανία με στόχευση στις φυσικές υποδομές. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όσο πιο συγκεντρωμένες είναι οι πηγές ενέργειας, τόσο πιο εκτεθειμένος είναι κάποιος. Οι ΑΠΕ προσφέρουν μια ασφαλή οδό, το δίκτυο είναι ανθεκτικό, οι υποδομές είναι πολλές και δύσκολο να στοχευθούν» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης της αποδοτικότητας των διασυνδετήριων αγωγών, καθώς και στη μείωση του κόστους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, οι οποίοι επιτυγχάνονται με αυξανόμενο κόστος λόγω των πολλών επιμέρους στόχων που επιβλήθηκαν, κυρίως για λόγους βιομηχανικής πολιτικής. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία στρατηγική στόχευση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η Ευρώπη στη μετά Ρωσία εποχή

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου επισήμανε ότι η ενέργεια συνδέεται με τα πάντα και αποτελεί βασικό αντικείμενο των συζητήσεων παγκοσμίως. «Η ισχύς  βρίσκεται εν τη ενώσει. Χρειάζεται συνοχή και συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» υποστήριξε ο κ. Παπαναστασίου. Περιέγραψε το περιβάλλον αβεβαιότητας, που δημιουργείται από τις νέες πολιτικές των ΗΠΑ και από τους πολέμους, με την Ευρώπη να πλήττεται γιατί η βαριά της βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, αν η ενέργεια χαμηλού κόστους από τη Ρωσία δεν είναι πια διαθέσιμη και η Ευρώπη εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, θα υπάρξει αύξηση του κόστους. «Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τα θέματα αυτά στην Ευρώπη. Οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να είναι ο δρόμος, όχι όμως μόνες τους, αλλά συνδυαστικά με την ανάπτυξη ενός συνολικού συστήματος για την παραγωγή, το δίκτυο και την αποθήκευση» είπε ο κ. Παπαναστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, σημασία έχει να αναπτυχθεί συνοχή και ενότητα, καθώς αν κάθε χώρα στραφεί στο εσωτερικό, θα ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό με δαπανηρές επενδύσεις.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων  αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως οτιδήποτε συνδέεται με ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελεί υποψήφιο στόχος φυσικής επίθεσης ή κυβερνοεπίθεσης από χάκερς. Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος προσπαθεί να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να αναπτύξει συστήματα που προλαμβάνουν τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η Sanja Bozhinovska, Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε πως η χώρα εργάζεται εντατικά πάνω στην νομοθεσία που αφορά στην ενέργεια, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ. «Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά για να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα, θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας» τόνισε η κυρία Bozhinovska. Υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία αναπτύσσει ήδη κοινά έργα με την Ελλάδα και στόχος της είναι να ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζει τη διασύνδεση με την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι χρειάζεται πιο στενή περιφερειακή συνεργασία, χαρακτήρισε σημαντικές τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες για το φυσικό αέριο και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας, με μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο  John Roberts, Energy Security Specialist, Methinks.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green