
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης των τραπεζών ώστε να δοθεί διέξοδος στους χιλιάδες εγκλωβισμένους με δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης κυρίως λόγω το μεγάλου αριθμού των δανειοληπτών, καθώς πρόκειται για περίπου 70.000 δάνεια και πάνω από 200.000 δανειολήπτες-εγγυητές εγκλωβισμένους σε μια πολυετή διαδικασία.
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς έλυσαν το «γόρδιο δεσμό» οι χώρες της ΕΕ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση ρεαλιστική και δίκαιη».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
«Θα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση μέσα στο επόμενο τρίμηνο η οποία δεν θα διαταράξει την λειτουργία της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο ώστε για να διευκολύνουμε τους δανειολήπτες», σημείωσε ο κ. Δήμας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες, υπογραμμίζουν ότι η όποια λύση δεν πρέπει να μετατρέψει τα συγκεκριμένα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα.
Λύσεις για το ελβετικό φράγκο
Οι λύσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει τα εξής:
- Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
- Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια
Υπενθυμίζεται πώς τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και ήταν δελεαστικά τότε προϊόντα λόγω του χαμηλότερου επιτόκιου σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ.
Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δικαστικών ενεργειών χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το θέμα έχει ξεκινήσει να διευθετείται σε πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χιλιάδων δανειοληπτών που αγωνιούν, με τους ίδιους να εξαπολύουν «πυρά» και κατά του Αρείου Πάγου.


Latest News

Στουρνάρας: «Τα 8 ορόσημα και τα μαθήματα από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη»
«Η αξία της ένταξης φάνηκε όταν θεσμοί και κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ παρενέβησαν για να αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας

Πώς κινείται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για ετήσιο πληθωρισμό τον Φεβρουάριο σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στο 0,2%

Ικανοποίηση για τους Έλληνες εξαγωγείς τον πρώτο μήνα του 2025 - Τι αναφέρουν [γραφήματα]
ΠΣΕ: Παρατηρείται ελαφριά αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. (1,9%) ενώ λίγο μεγαλύτερη είναι η αύξηση προς τις Τρίτες Χώρες (2,6%)

Πόσο έχει συνεισφέρει η ΕΑΤΕ στην ελληνική οικονομία - Η μελέτη της Deloitte
Στη μελέτη αποτυπώνεται ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του χαρτοφυλακίου των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με εμπορικό έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ - Αυξημένο 8,5%
Η συνολική αξία των εξαγωγών, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2025 ανήλθε στο ποσό των 4,097 δισ. ευρώ
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο – Ποια προϊόντα ξεχώρισαν [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/indu.jpg)
Άνοδος 2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο - Ποια προϊόντα ξεχώρισαν [γραφήματα]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.
![ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Πώς κινούνται οι ανατιμήσεις [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/inflat-600x373.jpg)
«Έπεσε» στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο - Πώς κινούνται οι ανατιμήσεις [πίνακες]
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκε αύξηση 17,5% στα ξενοδοχεία, 10,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο, 9,9% στα ενοίκια, 7% στα ασφάλιστρα υγείας, 6,7% στο ρεύμα και 6,4% στα ρούχα

Θεοδωρικάκος: Πρόστιμα έως 3 εκατ. ευρώ για ψεύτικες προσφορές – Αναβαθμίζεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Ο υπουργός Αναπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι από τις 17 Μαρτίου αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις

Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα των συζητήσεων
Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών για την άμυνα, υπό το φως των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Μαρτίου για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής