Το 2024, οι ερευνητές της Kaspersky ανίχνευσαν περισσότερες από 414.000 «νιγηριανές» απάτες μέσω email. Τα email αυτά προσέλκυαν τα θύματα με οικονομικές προσφορές, ωθώντας τα να συμμετέχουν σε αλληλογραφία με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που σχετίζονται με αυτή τη μέθοδο περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «ρομαντικές απάτες», οι οποίες ζητούν αποζημίωση για δήθεν ταξιδιωτικά έξοδα, αλλά και απατεώνες που προσποιούνται τους εύπορους επενδυτές επιχειρήσεων ή και άλλους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους Illuminati, μια μυστική οργάνωση από την εποχή του Διαφωτισμού.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Οι επονομαζόμενες «νιγηριανές απάτες» αποτελούν μια μορφή απάτης που απαιτεί από το θύμα να καταβάλει κάποια προκαταβολή, με τους απατεώνες να υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά, σημαντικές ευκαιρίες ή αποκλειστικά οφέλη. Η προκαταβολή ζητείται συχνά υπό τη μορφή τελών επεξεργασίας, νομικών εξόδων ή εξόδων μετακίνησης– προτού οι απατεώνες εξαφανιστούν τελικά με τα χρήματα.
Η απάτη πήρε το όνομά της από τα αρχικά emails «νιγηριανής απάτης», τα οποία στάλθηκαν με τα ονόματα επιφανών και πλούσιων ατόμων από τη Νιγηρία. Με την πάροδο του χρόνου, το περιεχόμενο αυτού του είδους απάτης εξελίχθηκε, με τους κυβερνοεγκληματίες να εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα και δημοφιλή trends για να κινήσουν το ενδιαφέρον των στόχων τους.
Κοινή απάτη με πιο εξελιγμένες τακτικές
Οι εκδοχές της απάτης με προκαταβολή που ανακάλυψε η Kaspersky το 2024 περιλάμβαναν κοινά παραδείγματα απάτης (μήνυματα από δήθεν άρρωστα πλούσια άτομα) αλλά και ασυνήθιστες, πιο εξελιγμένες τακτικές. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι προσφορές «ρομαντικής φιλίας», κατά τις οποίες το θύμα και ο απατεώνας έρχονταν σε επαφή και συνομιλούσαν online, αλλά όταν το θύμα ήταν έτοιμο να συναντηθούν από κοντά, ο “σύντροφός” τους έλεγε ότι χρειαζόταν οικονομική βοήθεια για να αγοράσει το απαιτούμενο εισιτήριο ή τη βίζα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο απατεώνας έλεγε ότι ήθελε να στείλει ένα ακριβό δώρο στον σύντροφό του, αλλά ζητούσε από το θύμα να καλύψει τα έξοδα αποστολής, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα ταχυδρομικά τέλη.
Ένα ασυνήθιστο παράδειγμα αφορούσε email απάτης το οποίο είχε σταλεί φαινομενικά εκ μέρους της μυστικής οργάνωσης των Ιλλουμινάτι, και ισχυριζόταν ότι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τον πλούτο και την εξουσία τους αν ο παραλήπτης συμφωνούσε να γίνει μέλος της αδελφότητάς τους απαντώντας στο email.
«Παραλαβή» βραβείου
Μια άλλη απάτη που αποκαλύφθηκε από την ομάδα της Kaspersky αφορούσε email που φερόταν να προέρχεται από τον συντονιστή κάποιας κλήρωσης στην Ευρώπη, με το σώμα του email σχεδόν κενό. Οι λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη “νίκη” επισυνάπτονταν σε PDF, το οποίο ζητούσε από τον χρήστη να στείλει το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και την επαγγελματική του θέση για να παραλάβει το βραβείο.
Ορισμένα από τα περιστατικά απάτης που ανακαλύφθηκαν αναφέρονταν σε πρόσφατα ή τρέχοντα πραγματικά γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19 ή η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στις BRICS, ισχυριζόμενοι ότι οι παραλήπτες δικαιούνταν χρηματικά ποσά λόγω αυτών των εξελίξεων. Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν επίσης τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024, ισχυριζόμενοι ότι οι τυχεροί παραλήπτες είχαν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.
Πιο πειστικά email-απάτες
Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες επισύναπταν φωτογραφίες εγγράφων στα emails τους τα οποία υποτίθεται ότι επιβεβαίωναν την ταυτότητα του αποστολέα, ώστε να τα κάνουν πιο πειστικά.
Παρόλο που οι απάτες με προκαταβολή στοχοποιούν συχνά μεμονωμένους χρήστες, μια παρόμοια απάτη εντοπίστηκε και στον τομέα B2B. Οι κυβερνοεγκληματίες ισχυρίστηκαν ότι αναζητούσαν επιχειρήσεις για επενδύσεις, με στόχο την εταιρεία του παραλήπτη. Για να κανονίσουν μια “συνεργασία”, ζητούσαν από τον παραλήπτη να απαντήσει στο email.
Για να προστατευτείτε, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις:
- Να θυμάστε πάντα τους κινδύνους των δελεαστικών προσφορών και να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε email που φαίνεται να έχουν σταλεί από άτομα με επιρροή. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να απαντάτε σε μηνύματα από μη επαληθευμένους αποστολείς γενικότερα.
- Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να αποφύγετε την επικοινωνία με άγνωστο, ελέγξτε διπλά τις πληροφορίες στο email πριν απαντήσετε, προσέχοντας τυχόν ασυνέπειες, γραμματικά λάθη κ.λπ. Αν η διεύθυνση απάντησης διαφέρει από τη διεύθυνση αποστολής, ή αν δείτε διαφορετική διεύθυνση στο σώμα του email, αυτό μπορεί να είναι σημάδι απάτης.
- Όταν ο αποστολέας είναι νόμιμος αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος φαίνεται παράξενο, αξίζει να το ελέγξετε με τον αποστολέα μέσω άλλου μέσου επικοινωνίας.
- Χρησιμοποιήστε μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Χάρη στην πρόσβαση που διαθέτουν σε διεθνείς πηγές πληροφοριών για απειλές, οι λύσεις αυτές μπορούν να εντοπίζουν και να αποκλείουν καμπάνιες spam και απάτης.
Latest News
Νέα Agentic AI πλατφόρμα από την AustriaCard
Η ΑΙ στρατηγική της AustriaCard Holdings εμπλουτίζεται και αξιοποιεί το σύνολο μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης
Πρόβλημα... χώρου στα data centers της Ευρώπης λόγω τεχνητής νοημοσύνης
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται ολοένα και περισσότερο χώρο συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη
Alphabet: Βουτιά για τη μετοχή – Απογοήτευσαν τα έσοδα από το cloud – Επένδυση 75 δισ. σε AI
Η υποχώρηση της μετοχής της Alphabet «έσβησε» 200 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία της
Η τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι - Ο Τραμπ και το DeepSeek στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετικών στελεχών από Google και OpenAI, στόχος παραμένει η παγκόσμια συναίνεση για την τεχνητή νοημοσύνη
Βουτιά μετοχής ΑΜD μετά τα αποτελέσματα για τα data centers
Η μετοχή της AMD υποχώρησε περίπου 6% στις εκτεταμένες συναλλαγές καθώς η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις για το βασικό της τμήμα των data center
Κυβερνοασφάλεια: Πώς θωρακίζονται Helleniq Henergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank
Κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις ανέλυσαν στο πλαίσιο του Cyber Intelligence forum τις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί
Ποιες κινεζικές εταιρείες AI θα μπορούσαν να... μιμηθούν την DeepSeek
Το DeepSeek συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές και συγκλόνισε τη Silicon Valley, αλλά είναι μόνο μία από τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ
Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ
Ο 40άρης ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την DeepSeek «έβαλε τα γυαλιά» στο περιβόητο ChatGPT και έσπειρε τον πανικό στη Wall Street
Επενδύσεις 40 εκατ. από ΤITAN σε ΑΙ, PropTech και ClimateTech
Η ΤΙΤΑΝ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και επιταχύνει τη στρατηγική καινοτομίας - Νέες Venture Capital επενδύσεις σε τομείς υψηλής δυναμικής
Το σχέδιο Κεραμέως για την απάντηση στις προκλήσεις της ΑΙ
Ομιλία Κεραμέως στις Βρυξέλλες για τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την κοινωνία