
Το 2024, οι ερευνητές της Kaspersky ανίχνευσαν περισσότερες από 414.000 «νιγηριανές» απάτες μέσω email. Τα email αυτά προσέλκυαν τα θύματα με οικονομικές προσφορές, ωθώντας τα να συμμετέχουν σε αλληλογραφία με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που σχετίζονται με αυτή τη μέθοδο περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «ρομαντικές απάτες», οι οποίες ζητούν αποζημίωση για δήθεν ταξιδιωτικά έξοδα, αλλά και απατεώνες που προσποιούνται τους εύπορους επενδυτές επιχειρήσεων ή και άλλους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους Illuminati, μια μυστική οργάνωση από την εποχή του Διαφωτισμού.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Οι επονομαζόμενες «νιγηριανές απάτες» αποτελούν μια μορφή απάτης που απαιτεί από το θύμα να καταβάλει κάποια προκαταβολή, με τους απατεώνες να υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά, σημαντικές ευκαιρίες ή αποκλειστικά οφέλη. Η προκαταβολή ζητείται συχνά υπό τη μορφή τελών επεξεργασίας, νομικών εξόδων ή εξόδων μετακίνησης– προτού οι απατεώνες εξαφανιστούν τελικά με τα χρήματα.
Η απάτη πήρε το όνομά της από τα αρχικά emails «νιγηριανής απάτης», τα οποία στάλθηκαν με τα ονόματα επιφανών και πλούσιων ατόμων από τη Νιγηρία. Με την πάροδο του χρόνου, το περιεχόμενο αυτού του είδους απάτης εξελίχθηκε, με τους κυβερνοεγκληματίες να εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα και δημοφιλή trends για να κινήσουν το ενδιαφέρον των στόχων τους.
Κοινή απάτη με πιο εξελιγμένες τακτικές
Οι εκδοχές της απάτης με προκαταβολή που ανακάλυψε η Kaspersky το 2024 περιλάμβαναν κοινά παραδείγματα απάτης (μήνυματα από δήθεν άρρωστα πλούσια άτομα) αλλά και ασυνήθιστες, πιο εξελιγμένες τακτικές. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι προσφορές «ρομαντικής φιλίας», κατά τις οποίες το θύμα και ο απατεώνας έρχονταν σε επαφή και συνομιλούσαν online, αλλά όταν το θύμα ήταν έτοιμο να συναντηθούν από κοντά, ο “σύντροφός” τους έλεγε ότι χρειαζόταν οικονομική βοήθεια για να αγοράσει το απαιτούμενο εισιτήριο ή τη βίζα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο απατεώνας έλεγε ότι ήθελε να στείλει ένα ακριβό δώρο στον σύντροφό του, αλλά ζητούσε από το θύμα να καλύψει τα έξοδα αποστολής, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα ταχυδρομικά τέλη.
Ένα ασυνήθιστο παράδειγμα αφορούσε email απάτης το οποίο είχε σταλεί φαινομενικά εκ μέρους της μυστικής οργάνωσης των Ιλλουμινάτι, και ισχυριζόταν ότι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τον πλούτο και την εξουσία τους αν ο παραλήπτης συμφωνούσε να γίνει μέλος της αδελφότητάς τους απαντώντας στο email.
«Παραλαβή» βραβείου
Μια άλλη απάτη που αποκαλύφθηκε από την ομάδα της Kaspersky αφορούσε email που φερόταν να προέρχεται από τον συντονιστή κάποιας κλήρωσης στην Ευρώπη, με το σώμα του email σχεδόν κενό. Οι λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη “νίκη” επισυνάπτονταν σε PDF, το οποίο ζητούσε από τον χρήστη να στείλει το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και την επαγγελματική του θέση για να παραλάβει το βραβείο.
Ορισμένα από τα περιστατικά απάτης που ανακαλύφθηκαν αναφέρονταν σε πρόσφατα ή τρέχοντα πραγματικά γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19 ή η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στις BRICS, ισχυριζόμενοι ότι οι παραλήπτες δικαιούνταν χρηματικά ποσά λόγω αυτών των εξελίξεων. Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν επίσης τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024, ισχυριζόμενοι ότι οι τυχεροί παραλήπτες είχαν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.
Πιο πειστικά email-απάτες
Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες επισύναπταν φωτογραφίες εγγράφων στα emails τους τα οποία υποτίθεται ότι επιβεβαίωναν την ταυτότητα του αποστολέα, ώστε να τα κάνουν πιο πειστικά.
Παρόλο που οι απάτες με προκαταβολή στοχοποιούν συχνά μεμονωμένους χρήστες, μια παρόμοια απάτη εντοπίστηκε και στον τομέα B2B. Οι κυβερνοεγκληματίες ισχυρίστηκαν ότι αναζητούσαν επιχειρήσεις για επενδύσεις, με στόχο την εταιρεία του παραλήπτη. Για να κανονίσουν μια “συνεργασία”, ζητούσαν από τον παραλήπτη να απαντήσει στο email.
Για να προστατευτείτε, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις:
- Να θυμάστε πάντα τους κινδύνους των δελεαστικών προσφορών και να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε email που φαίνεται να έχουν σταλεί από άτομα με επιρροή. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να απαντάτε σε μηνύματα από μη επαληθευμένους αποστολείς γενικότερα.
- Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να αποφύγετε την επικοινωνία με άγνωστο, ελέγξτε διπλά τις πληροφορίες στο email πριν απαντήσετε, προσέχοντας τυχόν ασυνέπειες, γραμματικά λάθη κ.λπ. Αν η διεύθυνση απάντησης διαφέρει από τη διεύθυνση αποστολής, ή αν δείτε διαφορετική διεύθυνση στο σώμα του email, αυτό μπορεί να είναι σημάδι απάτης.
- Όταν ο αποστολέας είναι νόμιμος αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος φαίνεται παράξενο, αξίζει να το ελέγξετε με τον αποστολέα μέσω άλλου μέσου επικοινωνίας.
- Χρησιμοποιήστε μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Χάρη στην πρόσβαση που διαθέτουν σε διεθνείς πηγές πληροφοριών για απειλές, οι λύσεις αυτές μπορούν να εντοπίζουν και να αποκλείουν καμπάνιες spam και απάτης.


Latest News

Στο... διάστημα ταξιδεύουν τα data centers
Η τοποθέτηση data centers στο διάστημα ή στο φεγγάρι θα λύσει πολλά προβλήματα

Γιατί κινδυνεύει η Silicon Valley από έναν εμπορικό πόλεμο
Τα συμφέροντα της Silicon Valley έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα που έβαλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

Πόσο λάθος είναι η χρήση εταιρικού email για online αγορές και social media
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky το 7% των παραβιάσεων λογαριασμών Netflix, Roblox και Discord έγινε μέσω εταιρικών email

Επεκτείνεται η εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα AI
Περίπου 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν μέσα από πιστοποιημένο πρόγραμμα της Google, διάρκειας 21 ωρών, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Παπαστεργίου: «Διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση στην ψηφιοποίηση»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, επισήμανε τα βήματα ψηφιοποίησης που έχει κάνει η Ελλάδα

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Έρχεται το «Kid Wallet» για τους γονείς - Τι επισήμανε ο Παπαστεργίου
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λανσάρισμα του επίσημου εργαλείου των γονέων