
Να ιδιωτικοποιήσει εκ νέου τη γερμανική εταιρεία χονδρικής Metro AG επιθυμεί ο δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρετίνσκι, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την αποτυχία της πρώτης του προσπάθειας.
Η EP Global Commerce του Κρετίνσκι, η οποία κατέχει ήδη σχεδόν το ήμισυ των δικαιωμάτων ψήφου της Metro, συμφώνησε να αποκτήσει όλες τις μετοχές έναντι 5,33 ευρώ η κάθε μία πριν από τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο, σύμφωνα και με ανακοίνωση την ίδιας της Metro την Τετάρτη.
Αυτό αντιπροσωπεύει premium 37% στην τιμή κλεισίματος. Οι μετοχές της Metro αυξήθηκαν έως και 39% την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, αλλά παραμένουν μειωμένες κατά 15% τους τελευταίους 12 μήνες.
Royal Mail: Πράσινο φως στην εξαγορά από τον Τσέχο μεγιστάνα Ντάνιελ Κρετίνσκι
Διακαής πόθος για τον Κρετίνσκι
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Τσέχος επιχειρηματίας είχε προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση και το 2019, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των μετόχων. Η «τσεχική σφίγγα» -όπως τον αποκαλούν συχνά- είναι επίσης επενδυτής στη βρετανική αλυσίδα παντοπωλείων J Sainsbury Plc και στην Foot Locker Inc. και δεν έχει φοβάται να πράττει ανάλογα σε προβληματικές επιχειρήσεις που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις, όπως με την εξαγορά της μητρικής εταιρείας της Royal Mail.
Η EPGC έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δύο άλλους βασικούς μετόχους, τη Meridian και την Beisheim, αλλά δεν θα προσφέρουν μετοχές.

Γιατί έβαλε ξανά στο μάτι τη Metro AG
Ο όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ σύναψε συμφωνία διαγραφής από το χρηματιστήριο με την επενδυτική εταιρεία EPGC, η οποία εξήγησε πως «η προσφορά είναι μια μοναδική ευκαιρία» για τους μετόχους της Metro να αποχωριστούν τις μετοχές τους με ελκυστικό premium».
«Μακριά από το χρηματιστήριο και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αναφοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της Metro, Στέφεν Γκρόμπελ, μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της επιχείρησης», επισήμανε στο Bloomberg ο Κρετίνσκι.
Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος εντάχθηκε στη Metro το 2018 και συνέχισε να αυξάνει το μερίδιό του μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Το επενδυτικό όχημα EPGC ελέγχει επί του παρόντος ακριβώς το 49,99% των μετοχών της Metro και εκπρόσωποι της EPGC συμμετέχουν επίσης στο Εποπτικό Συμβούλιο.
Οι οικογενειακές εταιρείες Meridian και Beisheim, οι οποίες ενεργούν από κοινού, κατέχουν το 24,99% των μετοχών από το 1964. «Η EPGC έχει αποδείξει ότι έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για αυτή την επένδυση και θέλει να οδηγήσει τη Metro πίσω στην προηγούμενη επιτυχία της», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Meridian, Ραλφ Ρούρμαν.
Η δημόσια πρόταση εξαγοράς προς τους μετόχους της Metro αναμένεται να υποβληθεί τον Μάρτιο.
Το επενδυτικό όχημα EPGC ελέγχει επί του παρόντος ακριβώς το 49,99% των μετοχών της Metro και εκπρόσωποι της EPGC συμμετέχουν επίσης στο Εποπτικό Συμβούλιο
Ενέργεια, χάλυβας και εμπόριο, τα επενδυτικά πεδία του Κρετίνσκι
Περίπου το 25 % των μετοχών βρίσκεται σε ελεύθερη κυκλοφορία, με την προσφορά του Κρετίνσκι να απευθύνεται σε αυτούς τους μετόχους.
Ο Τσέχος επενδυτής έχει μεγαλώσει στον τομέα της ενέργειας και έχει επίσης επενδύσει σε διάφορες εμπορικές εταιρείες στην Ευρώπη – καθώς και στον γερμανικό όμιλο Thyssenkrupp.
Στη Γαλλία, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του εξασφάλισε μερίδιο στην αλυσίδα λιανικής πώλησης Casino – όπου η Αθηνάς Ωνάση έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Ενώ μέσω του επενδυτικού του βραχίονα VESA Equity, κατέχει επίσης μερίδιο λίγο κάτω από το 30% στη λιανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Fnac Darty.
Επίσης κατέχει μετοχές στη γερμανική εταιρεία συμμετοχών Ceconomy με τις θυγατρικές της Media Markt και Saturn, η οποία η ίδια προέκυψε από τη Metro.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Metro AG, Στέφεν Γκρόμπελ
Η χονδρική είναι το μέλλον της Metro AG
Ο πρώην όμιλος Dax Metro έχει υποστεί μια διαδικασία συρρίκνωσης τις τελευταίες δεκαετίες. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Real και τα πολυκαταστήματα Kaufhof πωλήθηκαν, για παράδειγμα, και η Media Markt και η Saturn αποσχίστηκαν.
Ο όμιλος επικεντρώθηκε όλο και περισσότερο στον τομέα του χονδρικού εμπορίου. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της, Στέφεν Γκρόμπελ, θέλει να επικεντρώσει τον άλλοτε ευρύτατα διακλαδισμένο όμιλο στη χονδρική πώληση με κανάλια πωλήσεων που κυμαίνονται από διαδικτυακές πλατφόρμες έως την παράδοση και εστιάζει στις σχέσεις με εστιάτορες και ξενοδόχους.
Ενισχύει τις πωλήσεις και την παράδοση στους πελάτες και θέλει να αυξήσει το μερίδιο των ιδιωτικών ετικετών. Η Metro απασχολεί σήμερα περισσότερους από 85.000 υπαλλήλους και διαθέτει 623 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες.
Αναδιάρθρωση και έξοδος από το χρηματιστήριο
Παρόλο που αύξησε τις πωλήσεις υπό τη διεύθυνση του Γκρόμπελ, η κερδοφορία για τον γερμανικό όμιλο υστερεί. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2024/25, ενώ τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν στάσιμα. Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δεν υπήρξε μέρισμα για τους μετόχους της Metro και ο Γκρόμπελ είχε δηλώσει ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να μείνουν στα κρύα του λουτρού και κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Ο Ντάνιελ Κρετίνσκι υποστήριξε τον επικεφαλής της Metro και τα σχέδια αναδιάρθρωσής του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, εξήγησε πως η αποχώρηση από το χρηματιστήριο ήταν το επόμενο λογικό βήμα.
Ο Τσέχος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα αγγίξει καμία σύμβαση με τα συνδικάτα, την ίδια στιγμή που η διοίκηση της Metro υποστηρίζει την αποχώρηση από το χρηματιστήριο.


Latest News

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»