![Τουρισμός: Το υψηλό κόστος απομακρύνει τους Αμερικανούς από την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_tourismos_nisia.png)
Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που σχεδιάζουν ευρωπαϊκές διακοπές μειώθηκε από 45% το 2024 σε 37% το 2025, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με την εταιρεία τρένων Eurail BV. Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα 7.087 ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Ο κύριος παράγοντας που βυθίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ευρώπη είναι το κόστος. Η προτίμηση για ταξίδια εσωτερικού κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο κοινός αποτρεπτικός παράγοντας για ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά πολύ πίσω από την τιμή. Εάν αυτές οι απαντήσεις αποτελούν έγκυρο δείκτη της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των Αμερικανών, πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λιγότεροι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι 2,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδιώτες πέταξαν στην Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο του 2024.
Τουρισμός: Ισχυρή ζήτηση για Ελλάδα και το 2025 – Ποιες περιοχές κερδίζουν, ποιες υστερούν
«Η πτώση του ταξιδιωτικού αισθήματος των ΗΠΑ προς την Ευρώπη αντανακλά ευρύτερες οικονομικές πιέσεις, πολιτική αβεβαιότητα και εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών», είπε στο Bloomberg ο Σαταντέρ, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί 36 ευρωπαϊκά συμβούλια τουρισμού.
Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ανέφεραν το κόστος ως πρωταρχικό μέλημα. Ενώ οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις το 2025, μόλις το 44% δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με 49% το 2024.
Ωστόσο, η μείωση ενδιαφέροντος είναι πιο απότομη μεταξύ των Αμερικανών, ένα προειδοποιητικό σημάδι καθώς οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα στη συντριπτική τους πλειονότητα. Οι Κινέζοι ήταν η μόνη ομάδα που ρωτήθηκε που έδειξε αυξανόμενη όρεξη για ευρωπαϊκά ταξίδια. Το 61% από αυτούς σχεδίαζε να κάνει διακοπές εκεί τους επόμενους 12 μήνες, από 57% το 2024.
Παρά τις μειώσεις, ο Σανταντέρ λέει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να προσελκύει έντονα τους Αμερικανούς, γι’ αυτό και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ είδαν αύξηση στις αφίξεις από ΗΠΑ το 2024 σε σύγκριση με το 2019. Το κλειδί για τη διατήρηση αυτής της ανάπτυξης θα είναι «η ενίσχυση της προσιτότητας και της συνδεσιμότητας πτήσεων», λέει.
Ακόμη και η πιο αισιόδοξη ανάγνωση εξακολουθεί να υπονοεί ότι το 2025 θα είναι κομβική χρονιά για την ταξιδιωτική βιομηχανία, τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. H έρευνα ETC δείχνει πέντε επιπλέον ευρήματα που δίνουν εικόνα των αλλαγών που θα ακολουθήσουν.
Τα χειμερινά ταξίδια πλήττονται επίσης
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, μόλις το 18% των ταξιδιωτών από ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ευρώπη. Αυτό σηματοδοτεί πτώση 28% σε ετήσια βάση, και είναι το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό από τότε που η ETC άρχισε να πραγματοποιεί ετήσιες έρευνες για το ταξιδιωτικό κλίμα σε μεγάλες αποστάσεις το 2015. Οι συντάκτες της έκθεσης το απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική αβεβαιότητα γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ, κάνοντας τους Αμερικανούς πιο επιφυλακτικούς.
Αργό ξεκίνημα τουρισμου το 2025
Πέρυσι, το 43% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να κάνει ένα μακρινό ταξίδι το πρώτο τρίμηνο. Τώρα, ταξιδιώτες αποσύρονται. Από τώρα έως τον Μάρτιο, μόνο το 36% των ερωτηθέντων σχεδιάζει ένα διεθνές ταξίδι οπουδήποτε. Από το 28% που σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ευρώπη (μείωση 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024), σημαντικά περισσότεροι ταξιδιώτες στοχεύουν να επισκεφθούν τη Σκανδιναβία, την Αυστρία και την Ιταλία, γεγονός που σχετίζεται με διακοπές για σκι.
Οι ταξιδιώτες δεν θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν από την πεπατημένη
Το 2024, πλήθη ρεκόρ οδήγησαν σε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του τουρισμού παντού. Αλλά ο υπερτουρισμός δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς μόνο 5% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να αλλάξει προορισμό λόγω τέτοιων ανησυχιών. Το 61% δήλωσε ότι προτιμά να επισκέπτεται μεγάλες πόλεις και εμβληματικά αξιοθέατα της Ευρώπης παρά απόμακρες τοποθεσίες. Ερωτηθέντες εάν θα τροποποιούσαν τη συμπεριφορά τους λόγω υπερτουρισμού, το 39% απάντησε ότι θα επέστρεφε σε πιο ήσυχες περιόδους εάν οι ορδές αποδεικνύονταν συντριπτικές. Πάνω από το ένα τέταρτο είπαν ότι θα εξακολουθούσαν να θέλουν να το επισκεφτούν παρά τα πλήθη.
Οι Αμερικανοί ξοδεύουν λιγότερα
Η έρευνα ETC ζήτησε από τους ερωτηθέντες να μοιραστούν εάν ο ημερήσιος προϋπολογισμός ταξιδιού τους θα ήταν συνήθως μικρότερος από €100, μεταξύ €100 και 200 ή περισσότερο από €200. Συνολικά, το 30% των ταξιδιωτών προϋπολογίζει άνω των 200 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα.
Από τις επτά εθνικότητες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Αμερικανοί δεν είναι οι ανοιχτοχέρηδες. Μόνο το 33% δήλωσαν ότι θα ξόδευαν πάνω από 200 ευρώ την ημέρα, σε σύγκριση με το 40% των Βραζιλιάνων. Οι Κινέζοι, οι οποίοι φημολογούνταν ότι ξοδεύουν πολλά πριν την πανδημία, είναι πλέον πιθανό να ξοδεύουν από 100 έως 200 ευρώ την ημέρα, εν μέσω αργής οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα τους. Μόνο το 29% από αυτούς σχεδιάζει να ξοδέψει πολλά φέτος, σημειώνοντας μια απότομη πτώση από 78% το 2024.
Τα γρήγορα ταξίδια επιστρέφουν
Οι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο διαμονές μικρότερες των επτά διανυκτερεύσεων, ενώ οι διαμονές 15-21 ημερών παρουσιάζουν μείωση ενδιαφέροντος κατά 5% από έτος σε έτος. Επιπλέον, το 17% των ερωτηθέντων είπε ότι ο περιορισμένος χρόνος άδειας εμποδίζει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, καθιστώντας το το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο εμπόδιο για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μετά το κόστος. Με άλλα λόγια, καθώς τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα εργασίας δίνουν τη θέση τους σε αυστηρότερες πολιτικές επιστροφής στο γραφείο, τα μεγαλύτερα ταξίδια βρίσκονται πλέον σε πτώση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Uber CEO: Tα αυτοοδηγούμενα ταξί μπορούν να περιμένουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/uber-600x402.jpg)
Η εξέλιξη για την Uber αργεί - Tα αυτοοδηγούμενα ταξί μπορούν να περιμένουν
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Ντάρ Κοσροβσάχι, αποκάλυψε ότι η μετάβαση στα αυτοοδηγούμενα θα πάρει περισσότερο χρόνο
![Budweiser: Αλλάζει αυτοπροσδιορισμό και γυρίζει πατριωτική σελίδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/budweiser-ceo-600x335.png)
Καθαρά αμερικανική - Γιατί η Budweiser αλλάζει αυτοπροσδιορισμό
Η Anheuser-Busch απορρίπτει πλέον το χαρακτηρισμό «εγχώρια» μπίρα για την Budweiser
![Amazon: «Κερδίζει» στη διαφήμιση – Αυξήθηκαν 18% τα κέρδη σε ένα έτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/amazon-600x399.jpg)
Η Amazon «κερδίζει» στη διαφήμιση - Αυξήθηκαν 18% τα κέρδη σε ένα έτος
Η Amazon ανακοίνωσε πωλήσεις δ' τριμήνου 187,79 δισ. δολαρίων, τα οποία ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 187,3 δισ. δολάρια
![Κοβάλτιο: Η «στροφή» στην αγορά EV, ρίχνει τις τιμές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/AUSTRALIAN-MINE-600x400.jpg)
Το κοβάλτιο χάνει κι αλλο έδαφος ενώ ανεβαίνει το λίθιο
Η κινεζική CMOC αυξάνει την παραγωγή των ορυχείων χαλκού στο Κονγκό και πιέζει κι άλλο την αγορά
![Temu: Δεν φοβάται παρά τις απειλές Τραμπ – Το τρικ και τα αμερικανικά προϊόντα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/huang-2-600x400.jpg)
Δεν φοβάται παρά τις απειλές Τραμπ - Το τρικ της Temu και τα αμερικανικά προϊόντα
Η κατάργηση του de minimis βρήκε προετοιμασμένη την Temu, που άλλαξε άρδην τη στρατηγική της στις ΗΠΑ
![Fed: «Μοναχικός» ο δρόμος της – Αλλάζουν οι ισορροπίες στις Κεντρικές Τράπεζες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/powell-600x400.jpg)
Αλλάζουν οι ισορροπίες στις Κεντρικές Τράπεζες - «Μοναχικός» ο δρόμος της Fed
Oι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν το πλήγμα από τους δασμούς
![Κίνα: Αδύναμη ζήτηση βλέπουν οι Carlsberg και Pernod Ricard](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Absolute-600x398.jpg)
Αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, «οσφρίζονται» οι Carlsberg και Pernod Ricard
Η δανέζικη ζυθοποιία εκτίμησε ότι η αγορά μπύρας στην Κίνα, συρρικνώνεται μεταξύ 4-5% το 2024, με τις πωλήσεις να είναι πολύ αδύναμες και σε άλλες ασιατικές αγορές
![Trump Media: Αίτημα για εμπορικά σήματα επενδυτικών προϊόντων με Bitcoin και αμερικανικές βιομηχανίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump-600x371.jpeg)
Εμπορικά σήματα για ETFs σε Bitcoin και αμερικανικές βιομηχανίες καταχωρεί η Trump Media
Οι στόχοι της Trump Media - Τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τα Truth.Fi Bitcoin Plus ETF, Truth.Fi Made in America ETF και Truth.Fi U.S. Energy Independence ET
![Τραμπ: Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών Nippon Steel και FedEex](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-03T184753Z_670032225_RC25NCA07JN4_RTRMADP_5_USA-TRUMP_med-600x400.jpg)
Συνάντηση Τραμπ με τους CEO των Nippon Steel και FedEex
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει το Δεκέμβριο ότι «είμαι κάθετα αντίθετος με την εξαγορά της U.S. Steel από μια ξένη εταιρεία, από την ιαπωνική Nippon Steel»
![USAID: Πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες, το «πάγωμα» των ενισχύσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/USAID-Gargo-Lift-600x410.jpg)
Πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες, το «πάγωμα» των ενισχύσεων της USAID
Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) εκταμίευσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023