Παρά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχουν ελπίδες ότι η Βρετανία ο θα μπορούσε να αποφύγει τους δασμούς.
Κι αυτό γιατί η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να βασίζεται σε υπηρεσίες, κάτι που σε σε μεγάλο βαθμό την καθιστά θωρακισμένη, ακόμη και αν η χώρα δεχτεί δασμούς.
Brexit: Στα 27 δισ. λίρες ο «λογαριασμός» – Καταστροφή για τις μικρές επιχειρήσεις
Εάν η Βρετανία καταφέρει να αποφύγει εντελώς τους δασμούς -ενώ άλλες χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο- θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση της για να ενισχύσει την οικονομία της και τις βασικές βιομηχανίες της, σύμφωνα με το CNBC.
Η Βρετανία μπροστά στις αποφάσεις του Τραμπ
Οι παγκόσμιες αγορές επλήγησαν από νέα αστάθεια αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα σχέδια επιβολής δασμών στις εισαγωγές από τρεις από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.
Ο Τραμπ συμφώνησε τη Δευτέρα να αναστείλει για 30 ημέρες τους δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, αφού και οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την πάταξη της οπιοειδούς φαιντανύλης που περνάει από τα σύνορά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 17% του συνολικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου
Ωστόσο, δεν υπήρξε παύση για την Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς 10% – και στη συνέχεια ανταπέδωσε με δασμούς έως και 15% σε αμερικανικά προϊόντα.
Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που δείχνουν πως κινδυνεύουν επίσης από το δασμολογικό καθεστώς του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι δασμοί στην ΕΕ «θα επιβληθούν σίγουρα» – αλλά δήλωσε ότι μια συμφωνία «θα μπορούσε να επιτευχθεί» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα έθνος με το οποίο το εμπόριο των ΗΠΑ είναι πιο ισορροπημένο.
Η εξαίρεση της Βρετανίας
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός γραμμής. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό, νομίζω, ότι μπορεί να διευθετηθεί», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «τα πηγαίνει πολύ καλά» με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε με τη σειρά του στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι είχε συζητήσει τις εμπορικές σχέσεις στις συνομιλίες με τον Τραμπ και ότι δεν θα επέλεγε πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα και με τον Guardian.
Η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, εν τω μεταξύ, επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά τα εμπορικά ελλείμματα που επιδιώκει να διορθώσει ο Τραμπ με τις δασμολογικές πολιτικές του.
Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Αμερική ήταν τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι μηχανικές γεννήτριες, τα επιστημονικά όργανα και τα αεροσκάφη, με συνολική συνολική αξία 25,6 δισεκατομμυρίων λιρών (31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων)
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 17% του συνολικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό που είναι σημαντικό για τον Τραμπ, όμως – ο οποίος το μισεί όταν οι ΗΠΑ εξάγουν σε μια χώρα λιγότερα από όσα εισάγουν – είναι ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν ισοσκελισμένοι.
Καθώς η βρετανική οικονομία αγωνίζεται – με τη Ριβς να ισχυρίζεται τον περασμένο μήνα ότι «παλεύει κάθε μέρα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» – αρκετοί αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η οικονομία θα μπορούσε να πάρει ώθηση από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Οικονομία των υπηρεσιών
Η Ιρίνα Σουρντού-Ναρντέλα, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων και στρατηγικής στο Warwick Business School, υπογράμμισε στο CNBC ότι ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο πληγεί με δασμούς, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο υποτονικός από ό,τι αναμενόταν.
«Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σχετικά περιορισμένες σε κλάδους όπως η αλιεία και η εξόρυξη», είπε. «Ο επικεντρωμένος στις υπηρεσίες χαρακτήρας της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου τη θωρακίζει σημαντικά από τις συνέπειες των δασμών. Οι δασμοί είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για τους κλάδους με πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, όπου τα αγαθά διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μετατρέψουν τις εισροές σε τελικά αγαθά. Και πάλι, αυτό δεν ισχύει για τη βρετανική αγορά, η οποία εξάγει κυρίως τραπεζικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ».
Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Αμερική ήταν τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι μηχανικές γεννήτριες, τα επιστημονικά όργανα και τα αεροσκάφη, με συνολική συνολική αξία 25,6 δισεκατομμυρίων λιρών (31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η αξία αυτών των εξαγωγών επισκιάστηκε, ωστόσο, από εκείνες των μεγαλύτερων εξαγωγών υπηρεσιών της, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων, οι οποίες είχαν συνολική συνδυασμένη αξία 109,6 δισεκατομμυρίων λιρών.
Κάθε εμπορικός πόλεμος μετατοπίζει την παγκόσμια οικονομική ισορροπία, και αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για τη Βρετανία να επωφεληθεί από την αλλαγή, να γίνει ενεργός παίκτης και όχι θεατής
Πλενοεκτική θέση
Ομοίως, ο Νέρι Κάρα Σιλαμάν του Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε πως η πλήρης αποφυγή των δασμών είναι το ιδανικό σενάριο, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει τις βασικές βιομηχανίες της Βρετανίας.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει χωρίς δασμούς, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μοναδική θέση να προσελκύσει επενδύσεις, ταλέντα και νέες εμπορικές συνεργασίες», δήλωσε στο CNBC.
«Με τους δασμούς να ωθούν τις επιχειρήσεις να βρουν πιο αποδοτικές εμπορικές οδούς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει η προτιμώμενη πύλη για τις εταιρείες που επιθυμούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς», πρόσθεσε. «Τομείς όπως η πολυτέλεια, η μόδα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η προηγμένη μεταποίηση – όπου το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη υπερέχει – θα μπορούσαν να δουν μια εισροή επενδύσεων και εμπορικών ευκαιριών».
Οι τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και οι χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση εάν οι Αμερικανοί αγοραστές έβλεπαν πέρα από τους προμηθευτές που πλήττονται από τους δασμούς.
«Έχουμε ξαναδεί αυτά τα μοτίβα – κάθε εμπορικός πόλεμος μετατοπίζει την παγκόσμια οικονομική ισορροπία, και αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο να επωφεληθεί από την αλλαγή, να γίνει ενεργός παίκτης και όχι θεατής», συμπλήρωσε ο Σίλαμαν.
Βρετανία: Μπορεί να γίνει το νέο ασφαλές καταφύγιο;
Ο Άλεξ Κινγκ, πρώην έμπορος συναλλάγματος και ιδρυτής της πλατφόρμας προσωπικών οικονομικών Generation Money, συμφώνησε ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να προσφέρουν στη Βρετανία κάποια οικονομική ανακούφιση.
«Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά δασμούς στην Κίνα, οι Κινέζοι κατασκευαστές δρομολόγησαν πολλά από τα προϊόντα τους μέσω του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης προς τις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς», διευκρίνισε. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφύγει τους δασμούς, βρίσκεται σε δυνητικά πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κράτη».
Ο Κινγκ υποστήριξε επίσης ότι η βρετανική λίρα θα μπορούσε να αναδειχθεί «μεγάλος νικητής» ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου, σημειώνοντας ότι μετά τις αρχικές επιβεβαιώσεις των δασμών από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, η λίρα σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ, του καναδικού δολαρίου και των νομισμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Latest News
Το μήνυμα που στέλνει στη FED ο Λευκός Οίκος - Τι ζητά για τα επιτόκια
O Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του εξήγησε ότι ο Τραμπ δε ζητά από την Fed να μειώσει τα επιτόκια
Οι δύο Ρώσοι ολιγάρχες που «ξεφορτώθηκαν» μια τράπεζα για να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ
Το χρονικό της επιβολής των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, η προσπάθεια των δύο Ρώσων να απεμπλακούν και η εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση
Πόσο μακριά θα φτάσει η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων - Τι θα ανακοινώσει την Παρασκευή
Οι ανακοινώσεις της Παρασκευής αναμένεται να ρίξουν φως στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
Τι σχεδιάζει η «αφρόκρεμα» των business του πλανήτη - Πού θα «ρίξουν» τα περισσότερα δισ.
Η παγκόσμια έρευνα της UBS φωτίζει τις προθέσεις των επιχειρηματιών σε σχέση με τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και την ΑΙ, αλλά και τις ανησυχίες τους
Από την Ιταλία στο Παρίσι - Οι Dolce & Gabbana γιορτάζουν 40 χρόνια δημιουργίας
Το δίδυμο των Dolce & Gabbana παρουσιάζουν τέσσρις δεκαετίες υψηλής μόδας στην έκθεση «Du Coeur à La Main»
Τράπεζα της Ιαπωνίας: Στο 1% θα πρέπει να ανέλθουν τα επιτόκια- Οι εκτιμήσεις του γερακιού της κεντρικής τράπεζας
Το μέλος του δ.σ. της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Ναόκι Ταμούρα, εκτιμά το ουδέτερο επιτόκιο της Ιαπωνίας είναι τουλάχιστον 1%
Η Κίνα καταφεύγει στον ΠΟΕ για τους δασμούς Τραμπ - Τι ισχυρίζεται
Οι αποφάσεις του ΠΟΕ που προκάλεσαν προηγούμενοι δασμοί Τραμπ, δεν έφεραν ανακούφιση στο Πεκίνο
Ένα φεστιβάλ έφερε την... άνοιξη στην Κίνα - Ρεκόρ σε κατανάλωση και επισκέπτες
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών κατά την οκταήμερη περίοδο των διακοπών στην Κίνα
Τριγμούς προκαλεί η Ριβιέρα στη Γάζα - Τι συμβαίνει με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»
Τολμηρή, αποφασιστική ή παράλογη η ιδέα του Τραμπ; Ανάμικτες αντιδράσεις και η άποψη του Τζάρεντ Κούσνερ
Κι άλλες ζημίες για τη Ford - Οι επιδόσεις στο δ' τρίμηνο και οι εκτιμήσεις του 2025
Οι δασμοί στο Μεξικό, τον Καναδά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κόστη της Ford