
Ο θερμότερος Ιανουάριος που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη ήταν αυτός του 2025, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Κατά τη διάρκεια του μήνα καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, που είχε καταγραφτεί μόλις την περασμένη χρονιά, παρά τον τερματισμό του φαινομένου Ελ Νίνιο, που επέτεινε την άνοδο της το διάστημα 2023-2024.
Ο περασμένος αποδείχτηκε «άλλος ένας εκπληκτικός μήνας», καθώς συνεχίστηκαν «οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων, παρά την ανάπτυξη συνθηκών (του φαινομένου) Λα Νίνια στον τροπικό Ειρηνικό (Ωκεανό) και την προσωρινή επίπτωσή τους που ήταν η μείωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών», αντίστροφα προς το φαινόμενο Ελ Νίνιο, τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του παρατηρητηρίου Copernicus.
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Καθώς η μέση θερμοκρασία επιφανείας έφθασε τους 13,23° Κελσίου, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος, τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να αλλάζουν το κλίμα με τη μαζική χρήση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου για την παραγωγή ενέργειας και άλλους σκοπούς.
Εσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Ο Ιανουάριος του 2025 κατά συνέπεια είναι «ο δέκατος όγδοος από τους δεκαεννέα τελευταίους μήνες που η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της υφηλίου ξεπέρασε κατά 1,5° Κελσίου και πλέον το προβιομηχανικό επίπεδο», σημείωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής.
Με άλλα λόγια, έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού, που κλείστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2015, κι είχε σκοπό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να παραμείνει περί τον 1,5° Κελσίου, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η συμφωνία πάντως αναφερόταν στις μακροπρόθεσμες τάσεις. Αυτή η αύξηση θα πρέπει να παρατηρηθεί για τουλάχιστον είκοσι χρόνια ώστε να θεωρηθεί πως το όριο ξεπεράστηκε.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,3° Κελσίου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC), που συγκρότησε ο ΟΗΕ, εκτιμά πως το όριο του 1,5° Κελσίου πιθανόν θα ξεπεραστεί μεταξύ του 2030 και του 2035. Και αυτό όποια κι αν είναι η εξέλιξη ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα, που βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές στην επιφάνεια των θαλασσών, ρυθμιστή του παγκόσμιου κλίματος, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της υφηλίου. Και αυτές παραμένουν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφτεί ποτέ πριν από τον Απρίλιο του 2023.
Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των θαλασσών ο Ιανουάριος του 2025 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας διατήρησε ο Ιανουάριος του 2024 (για 0,19° Κελσίου).
Όμως το παρατηρητήριο Copernicus τονίζει ενδείξεις «επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης προς τις συνθήκες (του φαινομένου) Λα Νίνια», γεγονός που προοιωνίζεται μικρότερη μείωση των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά μέσον όρο το 2025.


Latest News

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική

Δρομολογούνται 25 έργα κατά της λειψυδρίας - Οι 19 δήμοι που επιλέχθηκαν [λίστα]
Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας για τη λειψυδρία αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 δήμους

Με βελτιωμένη επίδοση η ΔΕΗ στον δείκτη ATHEX ESG του ΧΑ
Νέα βαθμολογία 91% στο «ESG Transparency Score» για τη ΔΕΗ - Επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος σε ζητήματα ESG

«Εξοικονομώ» - «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Μέχρι πότε οι αιτήσεις στο gov.gr
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν κατατεθεί συνολικά 196.587 αιτήσεις

«Πακέτο» 3 δισ. για την απανθρακοποίηση των νησιών - Τα έργα που επιδοτούνται
Εντός του μήνα θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν ο τελικός πίνακας με την εξειδίκευση των έργων στα ελληνικά νησιά

Η Toyota λανσάρει στην Κίνα το φθηνότερο ηλεκτρικό όχημα
Θα μπορέσει να ανταγωνιστεί η Toyota με το νέο της EV την BYD στην Κίνα;

Αλλάζουν τακτική οι ακτιβιστές για το κλίμα - Ξεκινούν τα σαμποτάζ
Πιο αποτελεσματικό θεωρούν πλέον το σαμποτάζ οι ακτιβιστές για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την κλιματική κρίση, σε σχέση με τις απλές διαμαρτυρίες

Ένα στα είκοσι νοικοκυριά έχει υποβάλει αίτηση στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
Οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα υποβάλλονται έως τις 20 Μαρτίου
![Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά πενταμήνου για τις τιμές στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ φέρνουν μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/revmakwheuro-600x350-1-1-600x350-1-600x350-1-1.jpeg)
Βουτιά της τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας – Οι ΑΠΕ επιστρέφουν με μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]
Η μέση τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας έπεσε κατά 23% στα 83,7 ευρώ/MWh – Ακόμη και με 0,04 ευρώ/MWh οι συναλλαγές