
Με πρωταγωνιστή την Αθηναϊκή Ριβιέρα και συνολικά την αγορά της Αθήνας η ελληνική αγορά κατοικιών πολυτελείας διατήρησε τη δυναμική της το 2024, ενώ ψηλά στο ενδιαφέρον των αγοραστών θα παραμείνει και το 2025.
Αυτό προκύπτει από το 30 Market Report του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές πωλήσεις του στην Ελλάδα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ στην πενταετία.
Ακίνητα: Ποιες περιοχές μαγνητίζουν τους επενδυτές – Πού έγιναν τα μεγαλύτερα deals
Η Ελληνική αγορά το 2024 – Αυξημένες πωλήσεις με εμφανώς βελτιωμένο ποσοστό «κλεισίματος»
Το 2024 χαρακτηρίστηκε από αυξημένη δραστηριότητα, με τον δείκτη μετατροπής Επιτόπιων Υποδείξεων σε Πωλήσεις [viewings to deals] να εκτοξεύεται από 6,5% το 2023 στο 14,2% το 2024, υποδηλώνοντας την παρουσία πιο αποφασισμένων αγοραστών. Παράλληλα, τα ρεκόρ πωλήσεων που καταγράφηκαν στο Ιόνιο και το Κεντρικό Αιγαίο επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση παραμένει έντονη για τις κορυφαίες τοποθεσίες της χώρας.
Το 2024 χαρακτηρίστηκε από αυξημένη δραστηριότητα, με τον δείκτη μετατροπής Επιτόπιων Υποδείξεων σε Πωλήσεις [viewings to deals] να εκτοξεύεται από 6,5% το 2023 στο 14,2% το 2024, υποδηλώνοντας την παρουσία πιο αποφασισμένων αγοραστών. Παράλληλα, τα ρεκόρ πωλήσεων που καταγράφηκαν στο Ιόνιο και το Κεντρικό Αιγαίο επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση παραμένει έντονη για τις κορυφαίες τοποθεσίες της χώρας.
Οι αγορές που οδηγούν τη ζήτηση
Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του 2024 υπήρξε επίσης η μεγάλη εγχώρια αύξηση του ενδιαφέροντος που οδήγησε τους Έλληνες στην πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο ύψους 16% επί της συνολικής ζήτησης.
Ακολουθούν οριακά κοντά οι Ηνωμένες Πολιτείες με μερίδιο επίσης 16%, αν και παρουσίασαν μια μικρή μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το 2023.
Η τρίτη θέση ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατέγραψε αύξηση 17%. Στην πρώτη πεντάδα συναντώνται επίσης η Γαλλία (μερίδιο 9%) και η Γερμανία (μερίδιο 4%), αν και και οι δύο σημείωσαν μικρές μειώσεις.
Η Αθήνα σταθερά πρώτη – Υποχώρησε η Μύκονος
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές, η Αθηναϊκή Ριβιέρα βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης αποτελώντας το 17% των συνολικών requests, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της πρωτεύουσας συγκέντρωσε το 30% της συνολικής ζήτησης. Σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις παρέμεινε η Κέρκυρα καταλαμβάνοντας την 2η θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη και η Λευκάδα.
Η Μύκονος έπεσε στην 6η θέση με τα requests να σημειώνουν πτώση που άγγιξε το 18% σε σχέση με το 2023, ενώ πτώση κατέγραψαν και τα νησιά της Τήνου, της Πάρου και της Κέας.
Το ενδιαφέρον των HNWI παρέμεινε υψηλό και στο 2024
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Greece Sotheby’s International Realty σε 17 γραφεία στην Ευρώπη, την Αμερική τη Μέση Ανατολή και την Ασία, το ενδιαφέρον των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI) για την αγορά πολυτελών κατοικιών παραμένει έντονο και διαμορφώνει τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Οι επενδυτές αυτοί συνεχίζουν να αναζητούν ακίνητα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα ζωής, στρατηγική τοποθεσία και ελκυστικά φορολογικά ή οικονομικά κίνητρα. Γραφεία Sotheby’s International Realty σε αγορές όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και το Ντουμπάι ανέφεραν «πολύ υψηλό» ενδιαφέρον για την αγορά πολυτελών ακινήτων στο 2024, γεγονός που υπογραμμίζει τη σταθερή ζήτηση από διεθνείς επενδυτές.
Παράλληλα, προορισμοί της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Κυανή Ακτή στη Γαλλία, καταγράφουν σημαντική κινητικότητα, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική απήχηση των παράκτιων και lifestyle αγορών.
Η εκτιμήσεις για τη ζήτηση στο 2025
Οι προβλέψεις για το 2025 παραμένουν αισιόδοξες, με τις περισσότερες αγορές να εκτιμούν περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος από HNWI, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες που προσφέρουν ελκυστικές επενδυτικές προοπτικές και αναβαθμισμένο τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, τα μόνα γραφεία που εκτιμούν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ίδια και στο 2025 είναι αυτά στο Παρίσι [Propriétés Parisiennes SIR], το Miami, το Hong Kong και την Κύπρο, με τα 2 πρώτα εξ αυτών να κατατάσσουν ούτως ή άλλως την ζήτηση στο 2024 υψηλή.
Στο πλαίσιο της δημοσίευσης του 3ου Market Report, ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty δήλωσε: «Το 2024 αποτέλεσε μία χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία μας με ακόμη μεγαλύτερα ρεκόρ πωλήσεων και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος. Οι αγοραστές έδειξαν σαφέστατα εντονότερη διάθεση για αγορές πολυτελών ακινήτων γεγονός που επιβεβαιώνει η ανάλυση των δεδομένων μας, όπως επίσης και η σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
»Η δυναμική της αγοράς διαμορφώνεται μέσα από ένα σύνολο παραγόντων, που περιλαμβάνουν τη σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων και την αυξημένη ζήτηση για τοποθεσίες που προσφέρουν τόσο επενδυτική αξία όσο και υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς στη Greece Sotheby’s International Realty, η σταθερή παρακολούθηση της αγοράς και η παροχή έγκυρων δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα. Η φετινή έρευνα, που επεκτάθηκε σε 17 διεθνή γραφεία Sotheby’s International Realty, μας επιτρέπει να κατανοούμε σε βάθος τις παγκόσμιες τάσεις και να διασφαλίζουμε ότι η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών παραμένει στην κορυφή των επιλογών για αγοραστές υψηλής καθαρής θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI)».


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND