
Την ανάπτυξη συνολικά 18 data center στην Ελλάδα έως το 2030 προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμμετέχοντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια του 14ου Athens Energy Summit. Όπως διευκρίνισε, τα data center θα αναπτυχθούν κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία, ένα στη Θεσσαλία και ένα στην Κρήτη.
«Το 2019 αναπτύξαμε μία στρατηγική με σκοπό να διαμηνύσουμε στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Η κυβέρνηση διευκόλυνε, επιτάχυνε και στήριξε τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και ετοιμάζονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ηλεκτροδότηση. Ευελπιστούμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης στην περιοχή», είπε ο κ. Κυρανάκης.
Big-bang επενδύσεων σε πληροφορική, data center, τηλεπικοινωνίες το 2025
Ανασταλτικός παράγοντας το κόστος ενέργειας
Ωστόσο, ο υφυπουργός τόνισε ότι το κόστος ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφάσεις για το πώς θα τιμολογείται η ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τα νέα δεν είναι απαραίτητα καλά για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επιλέγουν τον επανασχεδιασμό της κατανομής των data center και των χώρων που θα τα φιλοξενήσουν με βάση τις ενεργειακές τιμές», είπε ο κ. Κυρανάκης.
«Οι τιμές που διαμορφώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την χώρα μας», προειδοποίησε. «Δεν θα είμαστε στις προτιμήσεις των εταιρειών κυρίως αν ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις με τις μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας στις οποίες επενδύουν Google, Amazon και Microsoft, στις ΗΠΑ», προσέθεσε.
Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι σε σχετική ερώτηση του υπουργείου, η Google επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει πουθενά στον κόσμο data center που θα λειτουργεί μόνο με ενέργεια από ΑΠΕ.
Ελλάδα και πυρηνική ενέργεια
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η πυρηνική ενέργεια να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γιώργος Λάσκαρης, πρόεδρος του Deon Policy Institute και πυρηνικός φυσικός με έδρα τις ΗΠΑ. Όπως είπε, αρχικά, χρειάζεται ενημέρωση των αρμοδίων και του κοινού, και στη συνέχεια να αναπτυχθεί ρυθμιστικό πλαίσιο δευτερογενών κανονιστικών νόμων, να μπει η πυρηνική ενέργεια στο ΕΣΕΚ, όπου τώρα δεν υπάρχει αναφορά στα πυρηνικά και, τέλος, να εκπαιδευτούν ειδικοί επιστήμονες που θα εξειδικευτούν σε προγράμματα πυρηνικής ενέργειας.
Ο Γιώργος Λάσκαρης εξήγησε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει διακομματική στήριξη για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια έως 300 MWe και έχει δοθεί νομικά η δυνατότητα να παράγονται σε εργοστάσια και να μεταφέρονται στη συνέχεια στους χώρους λειτουργίας τους.
Ανέφερε επίσης ότι οι Google, Amazon, Meta και Microsoft προχωρούν σε συμβόλαια για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. «Αυτοί οι αντιδραστήρες θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα data center», είπε.
Η Ελλάδα ανερχόμενος προορισμός για data center
«Η Ελλάδα κάνει επικεφαλίδες» αναφορικά με τα data center είπε ο Σπύρος Λιώλης, Managing Principal και CTO στο Data Center Facilities της Ramboll, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζονται στα διεθνή συνέδρια ως ανερχόμενος προορισμός για data center.
Ο κ. Λιώλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόστος της ενέργειας δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας επιλογής προορισμού για τα data center, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ισχυρά γεωστρατηγικά κριτήρια. «Οι operators θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι στον «πόλεμο των δεδομένων» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, «όποιος έχει τον έλεγχο έχει καλύτερη εικόνα για τον αντίπαλο».


Latest News

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο

Εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου - Η Ρεβυθούσα κύρια πηγή εισόδου
Καθοριστική είναι η συμβολή του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Τι θα κάνει η Ευρώπη με το αμερικανικό LNG
Το φυσικό αέριο καταγράφει έντονες διακυμάνσεις - Η δύσκολη εξίσωση να γεμίσουν οι αποθήκες

Το νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Η ανάδειξη του νέου ΔΣ συμπίπτει με μια περίοδο έντονης ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών