![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η «ώριμη γοητεία» της Wall Street προσελκύει τις εταιρείες – Καμπανάκι για την ευρωοικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_europe_VS_wall.png)
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφονται στην Wall Street καθώς αναζητούν υψηλές κεφαλαιοποιήσεις στη Μέκκα των χρηματιστηρίων.
Οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 22 φορές τα κέρδη, ένα premium σχεδόν 60% σε σχέση με την Ευρώπη. Εταιρείες όπως η βρετανική Arm Holdings Plc, σχεδιάστρια τσιπ, και η σουηδική fintech Klarna Group Plc έχουν επιλέξει τις ΗΠΑ για την κύρια εισαγωγή τους, ενώ η Νέα Υόρκη έχει επίσης τραβήξει το ενδιαφέρον της γαλλικής TotalEnergies SE και της βρετανικής WPP Plc.
Λαγκάρντ – φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη έλαβε το μήνυμα για αλλαγή»
Την ίδια ώρα στη Γηραία Ήπειρο οι νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν την κατάλληλη χρηματοδότηση και είναι δυσαρεστημένες με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να τις βοηθήσουν να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους.
«Έχουμε δύο προκλήσεις να λύσουμε: η πρώτη είναι η οικοδόμηση της επιχείρησης, πόσα έσοδα και κέρδη μπορούμε να δημιουργήσουμε, και στη συνέχεια υπάρχει η αξία των ιδίων κεφαλαίων» εξηγεί στο Bloomberg, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zilch, Philip Belamant. «Και δυστυχώς τα δύο αυτά πράγματα, παραδόξως, δεν συνδέονται πάντα»
Η ήπειρος χάνει την επόμενη γενιά ιδεών και εταιρειών που χρειάζεται για να παραμείνει επίκαιρη
H φυγή των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν έχει αφορά μόνο την εισαγωγή στο χρηματιστήρια αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και στα κεντρικά γραφεία τη διοίκηση και τις προσλήψεις. Εάν δεν έχουν αρκετά κίνητρα για να παραμείνουν, η ήπειρος χάνει την επόμενη γενιά ιδεών και εταιρειών που χρειάζεται για να παραμείνει επίκαιρη, τόνιζε σε ανάλυση του το Bloomberg.
Η επιστροφή Τραμπ
Η κρίση γίνεται όλο και πιο πιεστική καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» η οποία περιλαμβάνει απορρύθμιση, φορολογικές μειώσεις και δασμούς αυξάνει την πίεση, μια άποψη που συμμερίστηκε ευρέως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα. Λίγο πριν από αυτές τις συναντήσεις, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις οικονομικές του προβλέψεις για τις ΗΠΑ, τις οποίες βλέπει να ξεπερνούν την Ευρώπη κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας.
Η οικονομία της Ευρώπης είναι υποτονική, καθιστώντας δύσκολο να ανταγωνιστεί τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα.
Η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και η γερμανική και η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκαν αμφότερες στο τέλος του 2024. Η ασθενέστερη ανάπτυξη σημαίνει ότι υποφέρουν και τα φορολογικά έσοδα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι δημοσιονομικά επιβαρυμένες χώρες της περιοχής.
Η Ευρώπη χρειάζεται τις χρηματιστηριακές αγορές για να τροφοδοτήσει το εμπόριο.Αλλά συγκρατούνται από πολιτικές, πολιτιστικές και γεωγραφικές δυνάμεις και καθορίζονται από χαμηλή ρευστότητα και ένα συνονθύλευμα χρηματιστηρίων και κέντρων εκκαθάρισης. Το Brexit επίσης ενίσχυσε το κατακερματισμένο τοπίο.
«Είναι πλέον ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό τοπίο και οι εταιρείες θα επιλέξουν να πάνε εκεί όπου τα κεφάλαιά τους είναι ευπρόσδεκτα, όπου τα κεφάλαιά τους ανταμείβονται και ειλικρινά όπου τα κεφάλαιά τους θα αποφέρουν καλή απόδοση» σημειώνει ο Bobby Molavi, επικεφαλής των υπηρεσιών εκτέλεσης EMEA της Goldman Sachs Group Inc. «Η απειλή είναι πιο υπαρξιακή και πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν ιστορικά».
Κατακερματισμένες αγορές
Το μεγάλο όραμα για τις αγορές της Ευρώπης ήταν να επιτραπεί η πιο ελεύθερη ροή του χρήματος, διευκολύνοντας την άντληση κεφαλαίων, τις επενδύσεις και τις συναλλαγές. Αλλά η ενοποίηση ήταν αργή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 14 κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους εκκαθάρισης και 32 κεντρικά αποθετήρια τίτλων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, πολύ περισσότερα από το εξορθολογισμένο σύστημα των ΗΠΑ.
Ακόμα και η ροή πληροφοριών δεν είναι ενοποιημένη. Το Μάιο του προηγούμενου έτους ΕΕ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «ενοποιημένη ροή πληροφόρησης (ταινία)» των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ώστε να ανταγωνιστούν την Wall Street. Oι ΗΠΑ διαθέτουν εδώ και καιρό την ταινία που συγκεντρώνει τις τιμές μετοχών και ομολόγων από ανταγωνιστικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να εντοπίζουν τις καλύτερες προσφορές. Ωστόσο οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανταγωνίζονται με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης για την ανάπτυξη τεχνολογίας.
Το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών συρρικνώθηκε σε λίγο πάνω από το 10%
«Σκοπός της ταινίας είναι να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς και να διασφαλίσει ότι όλοι βλέπουν το πλήρες εύρος και βάθος της αγοράς» εξηγεί στο Reuters ο Natan Tiefenbrun, πρόεδρος των μετοχών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στην Cboe Global Markets.
Το σημερινό «ακατάστατο» και κατακερματισμένο σύστημα για τα δεδομένα της αγοράς αποθαρρύνει τους επενδυτές, προσθέτει.
Η Ένωση Κεφαλαιαγορών
Η απογοήτευση έχει απήχηση από τις αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια χάραξης πολιτικής.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει έντονη κριτική στην πρόοδο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών,της πολυδιαφημισμένης αλλά αργοκίνητης προσπάθειας για να γίνουν οι αγορές πιο αποτελεσματικές.
Ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε στην έκθεση του για την ανταγωνιστικότητα ότι η έλλειψη ολοκλήρωσης «σταματά τον κύκλο της καινοτομίας στην πορεία του».
Καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει την αγάπη τους για την Ευρώπη, τα περιφερειακά αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθεί η EPFR Global έχουν υποστεί εκροές 300 δισ. δολαρίων από το 2020. Το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών συρρικνώθηκε σε λίγο πάνω από το 10%, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία και τον Ειρηνικό, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης New Financial.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι απτά, μετρήσιμα βήματα προς την επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής κεφαλαιαγοράς» δήλωσε στο Bloomberg ο Paschal Donohoe, πρόεδρος της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας ως μέσο για την απελευθέρωση πηγών χρηματοδότησης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας».
Υπάρχει επιπλέον πολιτισμική διαφορά. Οι Ευρωπαίοι περισσότερο αποταμιεύουν αποφεύγοντας το ρίσκο σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που στρέφονται στις μετοχές.
Η Λαγκάρντ έχει προτείνει τη μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας των επενδύσεων για τα νοικοκυριά. Περισσότερα συνταξιοδοτικά κεφάλαια θα μπορούσαν να πηγαίνουν στα χρηματιστήρια για να διατηρηθούν μελλοντικές εταιρείες υψηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Χωρίς αυτό, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο: Η Ευρώπη κολλάει σε χαμηλότερες αποτιμήσεις και φτωχότερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές, καθιστώντας την αγορά όλο και λιγότερο ελκυστική.
Οι φτωχές επιδόσεις
Αν και το παγκόσμιο ράλι έχει ανεβάσει τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, οι επιδόσεις του ωχριούν σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το 2024, ο δείκτης αναφοράς υπέστη τη μεγαλύτερη υποαπόδοσή του σε όρους δολαρίου έναντι του S&P 500 από τότε που δημιουργήθηκε ο περιφερειακός δείκτης αναφοράς το 1998.
Οι τεχνολογικές εταιρείες μεγαλοκεφαλαιοποίησης της Αμερικής παίζουν μεγάλο ρόλο, αλλά αυτό δείχνει επίσης πώς η Ευρώπη χάνει σε μια σύγκρουση παλαιών και νέων κόσμων. Στις ΗΠΑ, στο κλαμπ των εταιρειών με αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων κυριαρχούν τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple, η Nvidia και η Microsoft. Τα βαριά χαρτιά της ευρωπαϊκής αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εταιρείες πολυτελείας και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Και καμία από αυτές δεν αποτιμάται κοντά στο 1 τρισ. δολάρια).
Η απουσία οτιδήποτε που να θυμίζει έστω και στο ελάχιστο τη Silicon Valley σημαίνει ότι καμία ευρωπαϊκή εταιρεία με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. ευρώ δεν έχει ιδρυθεί από το μηδέν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
«Οι πόροι είναι από εδώ, οι ιδέες είναι από εδώ, αλλά η αγορά που επιτρέπει στα δύο μέρη να συναντηθούν με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο είναι εκεί και όχι εδώ» σημειώνει η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε συνέδριο τον περασμένο μήνα. «Επειδή δεν έχουμε μια χρηματοπιστωτική αγορά, έχουμε 27 χρηματοπιστωτικές αγορές».
Αλλαγές στη νομοθεσία
Η εισηγμένη στο Παρίσι Tikehau, η οποία εποπτεύει επενδύσεις ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ, διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τους αμερικανικούς διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Περισσότεροι από τους μισούς ανώτερους διαπραγματευτές μετοχών σε έρευνα της Bloomberg Intelligence δήλωσαν ότι η ρευστότητα και ο κατακερματισμός αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ευρώπη.
Η Euronext NV, η οποία διαχειρίζεται χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού, του Άμστερνταμ και των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι είναι «εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εταιρείες πρέπει να πάνε στις ΗΠΑ για να επιτύχουν υψηλότερες αποτιμήσεις». Πρόσθεσε ότι η περίπτωση της TotalEnergies είναι «ειδική για τον τομέα της, όπου οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν γενικά μικρότερη όρεξη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ο νόμος της ΕΕ για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, απλοποιώντας τις απαιτήσεις για την εισαγωγή και την άντληση κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και τα μέτρα θα εφαρμοστούν σταδιακά.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Γιατί επέλεξα την IPO στο Λονδίνο κι όχι στη Νέα Υόρκη»
Το Λονδίνο πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με μέτρα που χαλαρώνουν τους κανόνες ψήφου και τις δομές των μετοχών να έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η πρόκληση είναι πώς θα αντιστραφεί η τάση τα τοπικά συνταξιοδοτικά ταμεία να μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου σε μόλις 4,4% των χαρτοφυλακίων κατά μέσο όρο.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται σε πορεία αναζωογόνησης και είναι ένας από τους λόγους που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος το επέλεξε για την εισαγωγή της Metlen Energy & Metals.
Μιλώντας στου Financial Times είπε ότι «Έτσι, πρέπει να αποφασίσετε – αν θα πάτε σε ένα χρηματιστήριο που βρίσκεται στην κορυφή των κορυφών [Νέα Υόρκη], ή αν θα πάτε σε μια αγορά που προέρχεται από κάποια δύσκολα χρόνια μετά το Brexit, και κάποιες ταραχώδεις πολιτικές καταστάσεις και εποχές, και τώρα σιγά-σιγά ανακάμπτει και πάλι.
«Είναι μια καλή ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην αναβίωση του City και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».
Σημείωσε ότι εταιρείες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα στο πλήθος των ΗΠΑ.
«Χιλιάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο συρρέουν για να μπουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαφανιστούν μέσα στο πλήθος», επισήμανε στους FT.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε να μένω στο τέλος της ουράς – και υπάρχει τεράστια ουρά αυτή την στιγμή για τη Νέα Υόρκη. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι στα ύψη».
Και πρόσθεσε: «Θα το προτιμούσα, αν καταφέρναμε να εξασφαλίσουμε μια θέση στον FTSE 100. Προτιμώ να βρίσκομαι στις οθόνες όλων των εμπόρων σε όλο τον κόσμο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Bitcoin ETF: Αύξηση εισροών κατά 175%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/bitcoin-7678814_1280-600x400.jpg)
Bitcoin ETF: Αύξηση εισροών κατά 175%
Οι συνολικές καθαρές εισροές για τα ETF bitcoin στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 40,6 δισ. δολάρια.
![Bitcoin: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/Crypto-768x432-1-600x338.jpg)
Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το Bitcoin
Οι δασμοί Τραμπ ασκούν καθοδική πίεση στην αγορά κρυπτογράφησης
![Τσεχία: Ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει να αγοράσει δισεκατομμύρια ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ales-michl-600x400.jpg)
Ποιος τραπεζίτης θέλει να γεμίσει τα «σεντούκια» με bitcoin
Ο διοικητής της κεντρική τράπεζας στην Τσεχία παραδέχτηκε ότι του «αρέσει η κερδοφορία» και θεωρεί ότι θα γίνει παράδειγμα
![Βitcoin: Βουτιά κάτω από τα 100.000 δολ. μετά το τεχνολογικό sell off – Αρνητικό ρεκόρ 11ήμερου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/bitcoin-crypto-600x400.jpg)
Βουτιά Bitcoin κάτω από τα 100.000 δολ. μετά το τεχνολογικό sell off
Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 100.000 δολάρια τη Δευτέρα - O ρόλος της κινεζικής startup τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek
![Bitcoin: Προσπαθεί να κρατήσει το ορόσημο των 100.000 δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/bitcoin-600x401.jpg)
Προσπαθεί να κρατήσει τα 100.000 δολ. το Bitcoin
Οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα από το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Bitcoin
![$Trump: Τι είναι τα memecoin – Γιατί χαρακτήρισαν τους Τραμπ και Μασκ τους νέους Κράσσο και Καίσαρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_memecoin_markets-600x352.png)
Τι είναι τα memecoin και γιατί χαρακτήρισαν τους Τραμπ και Μασκ τους νέους Κράσσο και Καίσαρα
Πώς πάει το προεδρικό memecoin και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει
![Κρυπτονομίσματα: Εισροές εκατομμυρίων σε ψεύτικα $TRUMP και $MELANIA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/melaniatrump-600x419.jpg)
Εισροές εκατομμυρίων σε ψεύτικα κρυπτονομίσματα $TRUMP και $MELANIA
Πολλά από αυτά τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν πολύ χαμηλή ρευστότητα
![SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/trump-crypto-600x338.jpg)
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
![Crypto: Νέα ιστορικά υψηλά το 2025- Οι εκτιμήσεις του CEO του της Binance](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_trump_cryptocoins-600x352.jpg)
Crypto: Νέα ιστορικά υψηλά το 2025- Οι εκτιμήσεις του CEO του της Binance
Οι προσδοκίες της αγοράς crypto από τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ
![$TRUMP – $MELANIA: Βουτιά 50% στα memecoins των Τραμπ – Χάθηκαν 70 εκατ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/melaniatrump-600x419.jpg)
Βουτιά 50% στα memecoins των... Τραμπ - Χάθηκαν 70 εκατ. δολ.
Τα memecoins $TRUMP - $MELANIA καταγράφουν σημαντικές απώλειες στην αγορά