Την έντονη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές για την επιτραπέζια ελιά εκφράζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιων Ελιών (ΔΟΕΠΕΛ).

Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από όλους του τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) εκφράστηκε η έντονη ανησυχία προκαλεί και στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πολιτικό – οικονομικό περιβάλλον.

Επιτραπέζια ελιά: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και το στοίχημα της κατανάλωσης [γραφήματα]

«Η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας αφού περίπου το 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος, εξάγεται στις ΗΠΑ», σημειώνει.

Μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας της ποικιλίας «Καλαμών» / «Καλαμάτα» κατευθύνθηκε στη μεταποίηση, καθώς οι τιμές που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν τους ελαιοπαραγωγούς

Πώς διαμορφώνεται η αγορά για την επιτραπέζια ελιά

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε το πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα η αγορά των μαύρων επιτραπέζιων ελιών, καθώς και πώς εξελίχθηκε η συγκομιδή ελιών εσοδείας 2024/25.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή για τη μαύρη επιτραπέζια ελιά της ποικιλίας «Καλαμών» / «Καλαμάτα», ενώ μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας κατευθύνθηκε στη μεταποίηση, καθώς οι τιμές που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν τους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Καλαμών» / «Καλαμάτα» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Διαπιστώθηκε όμως ότι παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της πρωτογενούς παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Καλαμών» / «Καλαμάτα» πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία σύναψης συμβολαίων με σκοπό την ομαλή διάθεση του προϊόντος χωρίς χρονικά κενά στις αγορές εξωτερικού.

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα (ελαιοπαραγωγοί) εξέφρασαν την άποψη ότι η πολιτική των τιμών αγοράς του προϊόντος από την μεταποίηση δεν ευνόησε την απρόσκοπτη προσφορά του.

Τα αποθέματα της χώρας μαύρων επιτραπέζιων ελιών στην αρχή της περιόδου 2024/25 ανέρχονταν σε 29.000 τόνους

Μειωμένη παραγωγή για την επιτραπέζια ελιά Αμφίσσης

Μειωμένες όμως είναι τη σεζόν 2024/25 και οι παραγωγές για τις ποικιλίες «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά» και τη «Θρούμπα Θάσου».

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά» εκτιμάται σε 7.000 – 8.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται των αναγκών της χώρας (25.000-30.000 τόνοι).

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος (50%+) του ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά» οδηγήθηκε στο στάδιο του πρασινοκόκκινου καρπού στην ελαιοποίηση εξαιτίας του μικρού μεγέθους των καρπών, της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης εργατικών χεριών (αυξημένο κόστος συλλογής).

Επίσης, η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Θρούμπα Θάσου» ανήλθε σε 500 τόνους που υπολείπεται (κατά 50%+) των αναγκών της χώρας (κατανάλωση/εξαγωγές).

Να σημειωθεί ότι τα αποθέματα της χώρας μαύρων επιτραπέζιων ελιών στην αρχή της περιόδου 2024/25 ανέρχονταν σε 29.000 τόνους υπολειπόμενα των αναγκών της χώρας (εξαγωγές/κατανάλωση) μέχρι η νέα εσοδεία να είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξώφυλλο στο Politico οι «αμαρτίες» της τελευταίας πενταετίας
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξώφυλλο στο Politico οι «αμαρτίες» της τελευταίας πενταετίας

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Politico για τα όσα συμβαίνουν στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την υπεξαίρεση των επιδοτήσεων που υπολογίζεται σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ.